Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

Nieuws
Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.
anp
maandag 29 april 2024 om 11:56 aangepast 13:00
Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.
Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden. beeld anp

Rutte heeft de steun nodig van alle 32 leden van het militaire bondgenootschap. Alleen Roemenië, dat de eigen tegenkandidaat president Klaus Iohannis steunt, en Hongarije en Slowakije moeten nu nog omgaan. Hongarije is volgens diplomaten het moeilijkste om te overtuigen voor Rutte te zijn. De Hongaarse regering van premier Viktor Orbán heeft zich zelfs publiekelijk tegen zijn kandidatuur gekeerd.

De Verenigde Staten, die de belangrijkste stem hebben in de benoeming, hebben zich eerder al achter Rutte geschaard. Washington hoopt dat de benoeming rond is voor in juli een grote NAVO-top in datzelfde Washington wordt gehouden.

Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Komende zomer moet de Seine schoon genoeg zijn om in te zwemmen. Sporters maken zich echter publiekelijk zorgen over de waterkwaliteit.

Weinig vertrouwen in grote schoonmaak Seine: 'Zwemmen, hier? Mij niet gezien!'

Het is een van de meest ambitieuze plannen voor de Olympische Spelen, deze zomer in Parijs: het zwemwaardig maken van de Seine. Maar minder dan drie maanden voor aanvang is de waterkwaliteit nog altijd beneden peil.

De Israëlische regering zegt dat Rafah moet worden ingenomen om Hamas militair helemaal uit te schakelen.

Volgens de Verenigde Stagen heeft Israël bij Rafah genoeg troepen om binnen te vallen

Israël heeft genoeg troepen samengetrokken aan de rand van Rafah om de stad in de komende dagen binnen te vallen. Het is onduidelijk of premier Bibi Netanyahu het definitieve besluit voor een inval al heeft genomen.

Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.

Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.

Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: 'Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan'

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot evacuatie van de grensstreek.

Rook stijgt maandag op boven Gaza-Stad. Op de voorgrond is een Israëlische gepantserd voertuig te zien.

Israëls aanpak om Hamas te vernietigen werkt niet, oordeelt de VS. 'Het ontbreekt aan een plan'

Oplaaiende gevechten in Noord-Gaza hebben geleid tot ernstige Amerikaanse kritiek op de Israëlische manier van oorlogsvoering. Die zou slechts leiden tot nóg meer verwoesting en burgerdoden.

Afbeelding

LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk op merkrecht. 'Nogal verbaasd over deze claim'

LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht.