Drie experimenten tegen mijn gebruik van de smartphone en nu heb ik een balans gevonden

Opinie
’Het begon met de erkenning van het verslavende karakter van mijn smartphone’, schrijft software-ontwikkelaar Wiggert Loonstra. En toen nam hij serieuze stappen om daar wat tegen te doen.
Wiggert Loonstra • software-ontwikkelaar
maandag 29 april 2024 om 11:35
Het was een eerste stap om los te komen van de gewoonte altijd maar naar de smartphone te kunnen grijpen.
Het was een eerste stap om los te komen van de gewoonte altijd maar naar de smartphone te kunnen grijpen. beeld nd

We willen graag bereikbaar zijn. We dragen daarom voortdurend een apparaat bij ons dat echter ontworpen is om onze aandacht zo veel mogelijk op te eisen. We zijn daardoor misschien wel minder bereikbaar dan ooit. Om deze paradox te doorbreken experimenteerde ik met drie alternatieve manieren van telefoongebruik.

Het begon met de erkenning van het verslavende karakter van mijn smartphone en de behoefte zelf weer de regie in mijn telefoongebruik te krijgen. Controle te hebben over waar, wanneer en vooral hoeveel prikkels het toestel me geeft. De smartphone dan maar af en toe uit te zetten, gaat in tegen mijn wens om toch wel telefonisch bereikbaar te blijven.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een plastic monster, met op de achtergrond het Unilever-kantoor in Rotterdam.

Unilever verpakt boodschappen niet goed. Het bedrijf moet meer doen om minder plastic te gebruiken

Unilever wil graag haar producten duurzaam verpakken, maar zegt dat het duur en lastig is. Het bedrijf mist volgens Freek van Til echter de juiste blik op het hergebruik van plastic.

Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Kees van Helden: Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.

Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?