Claudia en Gabriel werden als baby’s gestolen in Argentinië. ‘Er is me iets voorgoed afgenomen’

Achtergrond
De ‘Grootmoeders van Argentinië’ zijn 47 jaar na oprichting nog op zoek naar driehonderd baby’s die verdwenen tijdens de brute dictatuur. De kinderen die wel teruggevonden zijn, moeten herstellen wat anderen zo wreed kapotmaakten. ‘Verloren tijd krijg je nooit terug.’
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
maandag 29 april 2024 om 10:25 aangepast 14:15
Claudia Poblete kijkt naar een foto van haarzelf en haar moeder, gemaakt voordat de twee op brute wijze van elkaar gescheiden werden. Haar vader en moeder zijn in gevangenschap vermoord.
Claudia Poblete kijkt naar een foto van haarzelf en haar moeder, gemaakt voordat de twee op brute wijze van elkaar gescheiden werden. Haar vader en moeder zijn in gevangenschap vermoord. beeld ap / Natacha Pisarenko

Buenos Aires

Claudia Poblete was 21 toen ze erachter kwam dat de mensen die haar hadden opgevoed niet haar echte ouders waren. ‘Ik had altijd al twijfels over mijn afkomst’, vertelt Poblete (46) telefonisch vanuit Buenos Aires. ‘Mijn ouders waren eigenlijk te oud. En als ik vroeg waarom er geen babyfoto’s van me waren, kreeg ik te horen dat de nanny die gestolen had.’ 

Nooit had ze echter kunnen vermoeden hoe complex haar levensverhaal was. Poblete, die destijds door het leven ging als Mercedes Landa, is een van de gestolen baby’s van Argentinië. Kinderen die tijdens het militaire regime (1976 - 1983) vaak samen met hun ouders werden ontvoerd, vervolgens van hen gescheiden en geadopteerd door aanhangers van datzelfde regime. En t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Claudia Poblete kijkt naar een foto van haarzelf en haar moeder, gemaakt voordat de twee op brute wijze van elkaar gescheiden werden. Haar vader en moeder zijn in gevangenschap vermoord.

Claudia en Gabriel werden als baby's gestolen in Argentinië. 'Er is me iets voorgoed afgenomen'

De ‘Grootmoeders van Argentinië' zijn 47 jaar na oprichting nog op zoek naar driehonderd baby’s die verdwenen tijdens de brute dictatuur. 'Wat als iemand een familielid van jou zou ontvoeren, dan blijf je toch zoeken?'

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’

De 32 vrijwilligers, direct na het plukken van 18.000 kilo sinaasappels.

Waarom Ria en honderden andere christenen nu naar Israël reizen: 'Ik wist dat ik dit moest doen'

Het toerisme in Israël ligt momenteel volledig plat. Geen enkele reisorganisatie biedt nog reguliere vakanties aan, het reisadvies is negatief. Toch laat een grote groep christenen zich niet stoppen: zij gaan juist nu.

Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Verbijsterde Moskovieten brachten bloemen en kaarsen naar de concertzaal waar ISIS-terroristen zeker 133 mensen ombrachten.

Het vreselijke 'succes' van ISIS in Rusland kan erger worden als Poetin zijn wraak op Oekraïne richt

Vrijwel alle terrorismeonderzoekers wijzen naar ISIS als dader van de aanslag in Moskou. Maar het Kremlin wijst steeds nadrukkelijk naar Oekraïne. Daarmee dreigt de aanslag een bloedig vervolg te krijgen.

Gebruik de geblokkeerde Russische tegoeden om Oekraïne te helpen, zeggen westerse politici.

De oorlog van 300 miljard: Amerika en Europa willen Russisch geld pakken en gebruiken voor Oekraïne

Er ligt voor zo'n driehonderd miljard dollar aan geblokkeerde Russische tegoeden in westerse kluizen. Dat geld zou Oekraïne enorm helpen. Maar Rusland dreigt met vergelding en Nederland is daarbij een belangrijk doelwit.