Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

Nieuws
Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.
anp
maandag 29 april 2024 om 10:51
Afbeelding
beeld anp

Atos stelde vorige week al de deadline van zijn reddingsplan met een week uit, tot en met vrijdag 3 mei. Het bedrijf liet toen al weten waarschijnlijk meer geld nodig te hebben, na de tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal. Volgens Atos stellen klanten de ondertekening van nieuwe contracten uit door de onzekerheid rond de onderneming. Atos is een van de belangrijkste technologiebedrijven voor Frankrijk en voert opdrachten uit voor het Franse leger en de kernenergiesector.

De banken en schuldeisers hadden oorspronkelijk tot en met vrijdag 26 april de tijd om te reageren op het reddingsplan. Onder het herziene plan wil Atos ook de schulden verder terugdringen. Het bedrijf streeft ernaar zijn schulden met 3,3 miljard euro te verminderen, vergeleken met een eerdere schuldvermindering van 2,4 miljard euro.

De Franse overheid liet afgelopen weekend al weten activiteiten van Atos die van strategisch belang zijn voor Frankrijk, te willen kopen. Atos bevestigde een niet-bindend aanbod van de Franse overheid te hebben ontvangen voor bedrijfsonderdelen die actief zijn met supercomputers, servers voor kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid. Frankrijk wil daarmee voorkomen dat die onderdelen in buitenlandse handen vallen. De onderdelen worden gewaardeerd op 700 miljoen tot 1 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een 'cruciaal moment' door de 'nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen' op het land en de 'waanzinnige aanvallen' op burgerdoelen, zei de Ameri..

Afbeelding

Voorzitter FNV bezorgd over polarisatie Nederland door oorlog Gaza

FNV-voorzitter Tuur Elzinga maakt zich zorgen over de polarisatie in de Nederlandse samenleving als gevolg van de oorlog in Gaza. 'We zien die polarisatie, dat conflict, dat verschrikkelijke conflict in het Midden-Oosten, nu ook hier op straat', zegt hij naar aanleiding van de..

Afbeelding

Meer aandacht nodig bij Defensie voor bedrijfsvoering

Defensie heeft er sinds de Russische inval in Oekraïne in twee jaar geleden, miljarden euro's bijgekregen en veel tijd en mankracht gaat naar het uitgeven van dit geld. Maar volgens de Algemene Rekenkamer moet het ministerie vooral niet vergeten te letten op de bedrijfsvoering.

Afbeelding

China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag.

Afbeelding

UvA overwoog langer dicht te blijven om pro-Palestijnse protesten

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Afbeelding

Rekenkamer: verouderde ICT bij fiscus blijft zorgelijk

De Belastingdienst blijft het zorgenkindje onder de rijksuitvoeringsorganisaties. De Algemene Rekenkamer wijst in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek met name op de verouderde ICT-systemen waarvan de inning van de belangrijkste belastingen afhankelijk is.