Direct naar artikelinhoud
Rondje EuropaDuitsland

In de Beierse biertuin blijft cannabis ‘verboten’

In een biertuin in München wordt voorlopig alleen maar bier gedronken.Beeld Reuters

De Beierse biertuinen staan bol van hedonistisch plezier: het cholesterol spat van de gigantische vleesgerechten, het bier vloeit rijkelijk en de volksliederen gaan over mooie vrouwen. Aan de lange biertafels kunnen de gasten zich met elkaar helemaal laten gaan. Maar sinds kort hangen in de Beierse biertuinen ook strenge bordjes: ‘Cannabis-Konsum VERBOTEN!’


De Beierse conservatieve regering heeft lang geprobeerd een stokje te steken voor het plan van de progressieve federale regering om cannabis te legaliseren. Dat is mislukt en sinds begin deze maand is de softdrug in het hele land legaal te gebruiken. Toch is Beieren al druk bezig om deze net verworven vrijheid weer terug te schroeven: de deelstaat wil wietgebruik verbieden in biertuinen, festivals, rooktuinen en stadsparken als de Englischer Garten in München.

De deelstaat borduurt daarbij voort op een beperking in de federale wet: consumptie van cannabis is niet toegestaan in de buurt van minderjarigen. Bij het legaliseren van cannabis begin deze maand kwam Beieren als eerste deelstaat meteen met harde straffen voor het overtreden van die beperking. Een achttienjarige die in de buurt van een zeventienjarige wiet rookt, kan een boete van 1000 euro krijgen. Het gebruiken van cannabis in de buurt van een school levert een boete van 500 euro op. Dat is duurder dan 50 kilometer te hard rijden in de buurt van zo’n school.

Kruistocht tegen het progressieve geluid

Volgens de Beierse gezondheidsminister Judith Gerlach (CSU) zou de wet duidelijkheid scheppen voor de horeca, die de “volledig verprutste wet” van de federale regering niet zou geven. Markus Söder, de Beierse minister-president (CSU), zei op X te willen voorkomen dat de traditionele, katholieke deelstaat omgetoverd wordt tot een “stoners paradijs”.

Critici zien in de Beierse tegenstribbelingen vooral een “mediageniek anti-regeringsbeleid”. Söder staat bekend om zijn kruistocht tegen het progressieve geluid dat de regering onder invloed van de Groenen juist wil uitdragen. Eerder deze maand besloot zijn partij genderneutraal taalgebruik op scholen te verbieden. Columnist Anna Clausz schrijft in tijdschrift der Spiegel dat als de Beierse regering zich echt zorgen maakt om kinderen, het beter de verkoop van alcohol aan zestienjarigen kan verbieden.

Want alcohol, daar kan de deelstaat maar moeilijk afscheid van nemen. In Duitse media wezen columnisten de afgelopen dagen Beieren op het comazuipen, de aanrandingen en vechtpartijen die tijdens het Oktoberfest aan alcoholmisbruik kunnen worden toegeschreven. “Cannabisgebruikers veranderen in de regel niet in agressieve schurken die je met een bierpul op je hoofd slaan”, aldus Clausz.

Lees ook: Cannabis eindelijk legaal in Duitsland, maar voor hoe lang?

Na een lange politieke strijd is vanaf vandaag het bezit en gebruik van cannabis officieel legaal in Duitsland. Maar wie er een opsteekt, krijgt wel met bureaucratie te maken.