Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

Nieuws
Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.
anp
maandag 29 april 2024 om 10:00 aangepast 13:21
Afbeelding
beeld anp

"We hebben geconcludeerd dat telefonische acquisitie, ondanks alle inspanningen om het goed te doen, geen geschikt middel is gebleken om klanten te werven", verklaart HEM-directeur Tarik Azaaj. "Om die reden zijn we daarmee gestopt."

De energieleverancier kreeg eerder dit jaar een boete van ruim 1 miljoen euro van de ACM omdat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan agressieve handelspraktijken en misleiding bij telefonische verkoop. Destijds verklaarde HEM dat niet het energiebedrijf zelf, maar tussenpersonen de misleidende verkoopgesprekken voerden.

Opzegvergoeding

De ACM vindt de toezegging van HEM voldoende, maar stelt ook "dat het belangrijker is dat klanten nu kunnen overstappen naar een andere leverancier zonder een opzegvergoeding te betalen". De komende drie jaar gaat de waakhond in de gaten houden of HEM zich aan de toezeggingen houdt. Naast het stoppen van telefonische klantenwerving, krijgt een deel van de klanten van het bedrijf bijvoorbeeld ook een lager tarief.

Consumentenprogramma Radar noemt de toezeggingen waarmee de ACM akkoord is gegaan "onvoldoende voor alle gedupeerden van HEM". Het programma, dat eerder een rechtszaak tegen HEM won, stelt dat een deel van de klanten nog steeds buiten de boot valt. "Klanten hebben mede door de agressieve incassoprocedures heel grote bedragen aan HEM overgemaakt. Wat gebeurt er voor deze gedupeerden?", zegt Radar-presentatrice en eindredactrice Antoinette Hertsenberg.

De Consumentenbond is positief over de beslissing van de ACM, maar "houdt nauwlettend in de gaten of HEM zijn beloftes nakomt".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wouter Kolff nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland

Wouter Kolff wordt de nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De leden van Provinciale Staten droegen de huidige burgemeester van Dordrecht woensdag voor als opvolger van Jaap Smit, die op 1 september stopt.

Afbeelding

Mensenrechtenchef VN roept Georgië op omstreden wet in te trekken

De VN-mensenrechtenchef Volker Türk heeft Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. De wet, die dinsdag door het parlement in de derde ronde werd aangenomen, botst met de vrijheid van meningsuiting en vereniging, zegt hij.

Afbeelding

Reclameruimte NPO rond EK voetbal zo goed als uitverkocht

De reclameblokken op de publieke omroep rond het EK voetbal van komende zomer zijn al zo goed als uitverkocht. Dat meldt de Stichting Etherreclame (Ster), die de reclameruimte voor de NPO verkoopt. 'Een EK of WK is altijd een zeer interessant podium voor bedrijven.

Afbeelding

IEA stelt verwachtingen olievraag 2024 neerwaarts bij

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2024 minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Dat is het gevolg van een verminderde vraag in het eerste kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door een zachte winter en een daling van het..

Afbeelding

UvA schat dat schade aan Roeterseilandcampus in tonnen loopt

Hoewel de exacte schade aan de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog niet duidelijk is, loopt het bedrag naar verwachting zeker in de tonnen. Dat zei Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur, tijdens een persbijeenkomst.

Afbeelding

Rekenkamer: ambities stuiten op gebrek aan slagkracht overheid

De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen om de slagvaardigheid van de rijksoverheid. Aan politieke ambities ontbreekt het niet, maar door onder meer personeelstekorten, knellende regels en procedures, en verouderde systemen zijn ministeries en uitvoeringsorganisaties vaak niet..