RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Oostenrijkse groep Noyb

Privacyactivisten klagen OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT.

OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

Kloppende informatie

Noyb vraagt de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit (DSB) om onderzoek te doen naar de gegevensverwerking door OpenAI en de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om te garanderen dat persoonlijke informatie over iemand klopt. Ook wil de groep activisten, die zich inzet voor juiste omgang met privacykwesties, dat de toezichthouder OpenAI beveelt om aan de Europese wet te voldoen en een boete uitdeelt aan het bedrijf.

OpenAI stelt volgens Noyb zelf dat ChatGPT niet altijd juiste informatie genereert en verkeerde informatie niet kan corrigeren. "Het verzinnen van valse informatie is op zichzelf al behoorlijk problematisch. Maar als het gaat om valse informatie over individuen, kan dat ernstige gevolgen hebben", zegt advocaat Maartje de Graaf bij Noyb.

Noyb
Lees ook:
Noyb stuurt klacht naar 500 websites met misleidende cookie-popups

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS