Philips centraal op Damrak na schikking slaapapneu-affaire

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo’n 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips’ apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.
anp
maandag 29 april 2024 om 08:16
Afbeelding
beeld anp

Philips kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. Topman Roy Jakobs waarschuwde vorig jaar dat het bedrijf mogelijk nog jaren bezig is met de afwikkeling van de affaire. Als gevolg van de schikking leed Philips in het eerste kwartaal een verlies van bijna 1 miljard euro. Voor het hele jaar rekent het bedrijf nog altijd op een omzetgroei van 3 tot 5 procent.

Beleggers kijken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. Onlangs gaf centralebankpresident Jerome Powell aan dat de inflatiecijfers nog onvoldoende vertrouwen boden om de Amerikaanse rente te verlagen.

Dag van de Arbeid

Veel Europese beurzen, waaronder die in Amsterdam, Parijs en Frankfurt, zijn op woensdag echter dicht vanwege de Dag van de Arbeid. Ook de Chinese beurzen zijn dan gesloten. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

De AEX-index lijkt hoger te beginnen aan de verkorte handelsweek. De Aziatische beurzen gingen maandag ook omhoog. De beurzen in Hongkong en Shanghai wonnen 0,9 en 0,8 procent.

Japan

In Japan hadden beleggers een vrije dag. De Japanse yen daalde desondanks tot het laagste niveau in 34 jaar ten opzichte van de dollar, voordat de munt weer wat opkrabbelde. De yen staat onder druk door het besluit van de Japanse centrale bank van afgelopen vrijdag om de rente niet verder te verhogen, terwijl een eventuele renteverlaging in de VS langer op zich laten wachten.

Op het Damrak blijven ook chipbedrijf ASMI en verlichtingsconcern Signify in de belangstelling staan. ASMI won vrijdag ruim 7 procent dankzij goed ontvangen resultaten. Signify kelderde daarentegen meer dan 11 procent, na een tegenvallende kwartaalbericht.

Euro en olie

De euro was 1,0724 dollar waard, tegen 1,0688 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 83,18 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 88,71 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

Afbeelding

VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een 'cruciaal moment' door de 'nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen' op het land en de 'waanzinnige aanvallen' op burgerdoelen, zei de Ameri..

Afbeelding

Voorzitter FNV bezorgd over polarisatie Nederland door oorlog Gaza

FNV-voorzitter Tuur Elzinga maakt zich zorgen over de polarisatie in de Nederlandse samenleving als gevolg van de oorlog in Gaza. 'We zien die polarisatie, dat conflict, dat verschrikkelijke conflict in het Midden-Oosten, nu ook hier op straat', zegt hij naar aanleiding van de..

Afbeelding

Meer aandacht nodig bij Defensie voor bedrijfsvoering

Defensie heeft er sinds de Russische inval in Oekraïne in twee jaar geleden, miljarden euro's bijgekregen en veel tijd en mankracht gaat naar het uitgeven van dit geld. Maar volgens de Algemene Rekenkamer moet het ministerie vooral niet vergeten te letten op de bedrijfsvoering.

Afbeelding

China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag.

Afbeelding

UvA overwoog langer dicht te blijven om pro-Palestijnse protesten

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.