Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

Nieuws
Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.
anp
maandag 29 april 2024 om 08:25
Afbeelding
beeld anp

Noyb vraagt de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit (DSB) om onderzoek te doen naar de gegevensverwerking door OpenAI en de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om te garanderen dat persoonlijke informatie over iemand klopt. Ook wil de groep activisten, die zich inzet voor juiste omgang met privacykwesties, dat de toezichthouder OpenAI beveelt om aan de Europese wet te voldoen en een boete uitdeelt aan het bedrijf.

OpenAI stelt volgens de activisten zelf dat ChatGPT niet altijd juiste informatie genereert en verkeerde informatie niet kan corrigeren. "Het verzinnen van valse informatie is op zichzelf al behoorlijk problematisch. Maar als het gaat om valse informatie over individuen, kan dat ernstige gevolgen hebben", zegt advocaat Maartje de Graaf bij Noyb.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Celstraffen tot 14 jaar voor Marumse zwembadmoord

Voor de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep celstraffen tot veertien jaar opgelegd aan de toenmalige vriendin, zwager en schoonmoeder van het slachtoffer. Johan L., die het wapen zou hebben geleverd, krijgt zes jaar.

Afbeelding

Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

Afbeelding

Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daald..

Afbeelding

Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles.

Afbeelding

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De precieze reden van de vertraging blijft nog onduidelijk. VVD en NSC wijzen naar elkaar.

Afbeelding

Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloni..