Terug naar de krant

Philips schikt voor 1,1 miljard dollar in zaak apneuapparaten

Leeslijst Nieuws
Apneuapparaten Het zorgtechnologieconcern erkent met de schikking geen schuld of aansprakelijkheid. Al eerder schikte Philips voor miljoenen euro’s in Amerikaanse rechtszaken.
Leeslijst

Philips heeft maandag voor 1,1 miljard dollar (1,03 miljard euro) aan schadeclaims geschikt in verband met de problemen rondom de slaapapneuapparaten van het bedrijf, meldt Philips. De schikking is een antwoord op persoonlijke letselschadeclaims van patiënten uit de Verenigde Staten. Philips zegt met de schikking geen aansprakelijkheid of schuld op zich te nemen. Het bedrijf sloot ook een overeenkomst van omgerekend 540 miljoen euro met verzekeraars om terugroepacties te compenseren.

Het zorgtechnologieconcern riep drie jaar geleden wereldwijd miljoenen apneuapparaten terug. Het schuim dat in de ventilatoren zat om het geluid ervan te dempen zou over de tijd verslechteren. Gebruikers meldden zwarte drab in het apparaat en onderzoeksrapporten naar de klachten rapporteerden „grote brokken” in de luchtslangen en filters.

In juni 2021 riep het bedrijf daarom 15 miljoen apparaten terug waaraan patiënten mogelijk al vanaf 2009 „ernstig” of „levensbedreigend” letsel overhielden. Meer dan dertigduizend mensen eisten een schadevergoeding wegens gezondheidsklachten, tweeduizend kankerpatiënten hielden Philips aansprakelijk voor hun ziekte en 370 nabestaanden van overledenen meldden zich voor compensatie.

Wereldwijd lopen sinds de terugroepactie verschillende persoonlijke en collectieve claims tegen het bedrijf. Eerder deze maand bekrachtigde de rechter twee andere schikkingen van Philips: een van 479 miljoen dollar (448 miljoen euro) ter compensatie van „economische verliezen” van gedupeerde patiënten in de VS en een met de Amerikaanse toezichthouder FDA van zo’n 363 miljoen euro. Philips wordt nog onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ook in onder meer Nederland en Frankrijk lopen rechtszaken. Nadat de schandalen uitkwamen nam de beurswaarde van het bedrijf met ongeveer twee derde af, vanwege de vrees voor grootschalige rechtszaken. In totaal kostte de affaire Philips al meer dan vier miljard euro, meer dan vier keer de winst uit topjaar 2020, rekende Het Financieele Dagblad deze maand uit.

Lees ook Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen
Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen

Correctie (29 april 2024): in een eerdere versie van dit artikel werd benoemd dat Philips in september 2021 een schikking van 479 miljoen dollar trof, dat klopt niet en moet september 2023 zijn. In de vorige versie stond ook dat Philips later in 2021 een schikking trof met de FDA. Ook dat ging om het najaar van 2023. Beide schikkingen zijn in april van dit jaar door de rechter bekrachtigd. Dat is hierboven aangepast.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in