RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Kost minder dan verwacht

Philips schikt apneuaffaire in VS voor 'maar' 1 miljard: koers stijgt 30 procent

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Philips schikt voor 1,1 miljard dollar (1 miljard euro) aan Amerikaanse claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Dat is aanzienlijk minder dan waarmee analisten hadden rekening gehouden. Beleggers zijn enthousiast: de koers staat zo'n 30 procent hoger.

Het gaat om Amerikaanse claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder dacht analist Marc Hesseling van ING dat het Philips wel eens 3 miljard euro zou kunnen gaan kosten.

Philips opende op de beurs maar liefst 37 procent hoger. Inmiddels staat de koers circa 30 procent in de plus.  

Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

Wat
Lees ook:
Wat is er aan de hand bij Philips? Zeven vragen en antwoorden

Volgens topman Roy Jakobs gaat het om belangrijke overeenkomsten omdat ze 'verdere duidelijkheid over de weg voorwaarts voor Philips' bieden.

Terugroepactie

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten.

De kwestie heeft Philips al miljarden euro's gekost als je alle herstelkosten, afschrijvingen, schikkingen en andere kosten bij elkaar optelt.

Nog wel onderzoek Justitie in VS

Philips erkent bij de nieuwe deal geen schuld van enig door zijn apparaten veroorzaakt letsel. Maar eerder werd de verkoop van de apparaten in de VS wel al voorlopig stopgezet na een overeenkomst met toezichthouder FDA.

Het bedrijf wordt ook nog onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat zou zomaar nog in een fikse boete kunnen resulteren, maar hiervoor is nog geen financiële voorziening getroffen.