Direct naar artikelinhoud
Interview

Krijgt hitserie The Tourist een derde seizoen in Amsterdam? Volgens acteur Jamie Dornan zou het kunnen

De bejubelde misdaadserie The Tourist heeft een tweede seizoen. Hierin belandt het mysterieuze hoofdpersonage, getergd door geheugenverlies, in Ierland en Amsterdam. Hoofdrolspeler Jamie Dornan waarschuwt: niet alle vragen zijn direct beantwoord.

Jamie Dornan in The Tourist. ‘Deze man was in het begin helemaal blanco. Dat vraagt van mij een nieuwe benadering.’Beeld BBC

Danst Jamie Dornan (41) in het tweede seizoen van hitserie The Tourist daadwerkelijk op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw? Van de vraag moet de Noord-Ierse acteur lachen. “Denk je echt dat er budget was dat enorme gebouw voor een paar dagen af te huren? Welnee, die scène draaiden we gewoon in een theater in Ierland.”

In The Tourist (te streamen op NPO Plus) speelt Dornan een man met geheugenverlies, die in Australië wordt opgejaagd door een misdaadsyndicaat – zonder dat hij weet waarom. Voor de kijker blijft lang onduidelijk wat hem is overkomen. In het tweede seizoen belandt het personage – hij blijkt Elliot te heten – in Ierland, én dus Amsterdam.

Rugtas vol herinneringen

Dornan – voor het grote publiek bekend van Fifty Shades of Grey – noemt de misdaadserie een van zijn beste projecten van de afgelopen jaren. “Meestal heb je voor een rol een grote rugtas met herinneringen en karakterbeschrijvingen tot je beschikking. Deze man was in het begin helemaal blanco. Dat vraagt van mij een nieuwe benadering, want ik wist net zo weinig over Elliot als de kijker. Beetje bij beetje worden dingen duidelijker, maar er zijn nog onbeantwoorde vragen.”

Om die reden heeft The Tourist, overladen met lovende recensies, nu een tweede seizoen. Dornan stelde voor te filmen in Ierland, waar vermoedelijk nog familie van de hoofdpersoon rondloopt. Dat idee opperde de acteur uit ‘puur egoïstische motieven’, bekent hij. “Ik had geen zin om maandenlang zonder mijn familie in Australië rond te hangen.”

Wereldvreemde types

Het succes van The Tourist schrijft Dornan in de eerste plaats niet aan zichzelf toe. “De schrijvers, Harry en Jack Williams, zijn de grote krachten achter de serie. Zij verzinnen de meest wereldvreemde, komische types. Die combinatie van gewelddadige, humoristische en mysterieuze figuren pakt goed uit. Denk aan de gestoorde Ierse politieman, die er een nogal vreemde hobby op nahoudt.”

Dat Elliot in het nieuwe seizoen van The Tourist ook in Amsterdam belandt, kán hinten naar een nieuw seizoen dat zich afspeelt in de Nederlandse hoofdstad. Dornan tempert de verwachtingen meteen: “Als we ooit een derde reeks maken, moeten we logischerwijs wel in Nederland beginnen, maar reken nergens op.”

The Tourist, seizoen 2. Zaterdagen om 20.20 uur op NPO3 of via NPO Plus.