Nederlandse producenten iets minder negatief in april

Nieuws
Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.
anp
maandag 29 april 2024 om 06:52
Afbeelding
beeld anp

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 3,6, van min 4,8 in maart. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in april onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In de meeste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen, maar bleef deze wel negatief. De producenten in de papierindustrie en grafische industrie waren volgens het CBS het meest positief. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen het laagst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijleiders willen Richard van Zwol als formateur

Richard van Zwol wordt formateur, staat in het verslag van de inmiddels twee oud-informateurs. De vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB vonden het 'met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie' handig om Van Zwol of zijn mede-informateur Elbert Dijkgraaf te..

Afbeelding

Akkoord: terug naar 130 kilometer per uur, elke regio telt

De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen.

Afbeelding

Akkoord: NPO moet hervormen en 100 miljoen inleveren

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet vanaf 2026 structureel 100 miljoen euro inleveren, hebben PVV, NSC, BBB en VVD afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. De partijen willen dat de NPO inzet op digitalisering en het bereiken van een jonger publiek.

Afbeelding

Hoofdlijnenakkoord: eigen risico vanaf 2027 naar 165 euro

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt meer dan gehalveerd, van de huidige 385 euro naar 165 euro per jaar, staat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Die verlaging gaat wel pas in vanaf 2027.

Afbeelding

Partijen zetten in op sneller bouwen en betaalbaar wonen

De vier partijen die met elkaar een kabinet gaan vormen, willen vaart maken met de bouw van nieuwe woningen. In het hoofdlijnenakkoord dat ze in de nacht van woensdag op donderdag hebben gepresenteerd, staat dat de bouw kan worden versneld door meer grond beschikbaar te stellen.

Afbeelding

Partijen bezuinigen 14,7 miljard euro, maar investeren ook

De formerende partijen hebben in hun hoofdlijnenakkoord afgesproken om uiteindelijk 14,7 miljard euro per jaar te bezuinigen. Daar staat ook 14,7 miljard euro aan extra uitgaven (lastenverlichtingen en investeringen) tegenover.