RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nalatig handelen

Rapport: Suzanne (32) stierf in gevangenis als gevolg van slechte medische zorg

Penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord. Beeld © ANP / Marcel van Hoorn

De gevangenis Ter Peel in Limburg is tekortgeschoten bij de zorg voor gedetineerde Suzanne de Vries. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van RTL Nieuws. De vrouw werd twee jaar geleden op 32-jarige leeftijd dood in haar cel gevonden.

De vrouw stierf in haar gevangeniscel in de Penitentiaire Inrichting. Haar familie bleef behalve met het verdriet ook achter met veel vragen. Want wat is er nou precies gebeurd in de gevangenis?

Rechtbank gaf toestemming voor onderzoek

De familie had al langer het vermoeden dat er nalatig is gehandeld door het gevangenispersoneel. Om meer te weten te komen vroeg de familie een deskundigenonderzoek aan bij de rechtbank.

Dat verzoek werd toegewezen en professor Armand Girbes werd vervolgens door de rechtbank aangewezen om het onderzoek uit te voeren.

Girbes concludeert nu dat De Vries niet de juiste zorg heeft gekregen. Zijn rapport wordt vandaag door de advocaat van de nabestaanden naar de rechtbank gestuurd.

Veroordeeld voor doodslag

Suzanne zat in de cel, nadat ze was veroordeeld voor doodslag. In 2016 bracht ze haar partner om het leven met een hamer. Dat zou ze hebben gedaan omdat ze door hem werd mishandeld. Ze kreeg zeven jaar gevangenisstraf opgelegd.

Flinke
Lees ook:
Flinke misstanden vrouwengevangenissen: 'Je bent machteloos daarbinnen'

Sinds ze in de gevangenis zat, ging haar gezondheid ernstig achteruit. Ze had veel last van clusterhoofdpijnen, waardoor ze ook geregeld flauwviel. Ze kreeg veel medicatie, maar volgens het rapport veel te veel. "Combinaties van verschillende medicijnen waren onwenselijk en (potentieel) gevaarlijk en hadden tot actie moeten leiden", is te lezen.

'Het overlijden was te voorkomen geweest'

De artsen in de PI realiseerden zich onvoldoende dat de bijwerkingen juist voor klachten bij haar zorgden, concludeert het rapport. "Bij het voorschrijven van medicatie is er geen duidelijke afstemming geweest tussen psychiater en huisarts."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Al met al concludeert de deskundige dat de medische zorg op meerdere fronten te kort is geschoten. "Het overlijden was te voorkomen geweest bij juist medisch handelen."

Moment van overlijden

Daarnaast is de onderzoeker kritisch op het schouwverslag. Zo klopt de gemeten lichaamstemperatuur niet. "Het geschatte moment van overlijden klopt niet. Er is op 24 maart 2022 om 11.30 uur geschat dat zij dan '3 uur' dood is. De deskundige komt tot de conclusie dat zij op het meetmoment 13 tot 19 uur geleden is overleden.”

Advocaat Oosterhagen, die de nabestaanden van Suzanne de Vries bijstaat, laat weten niet verbaasd te zijn door de conclusies. "Al voor het overlijden van Suzanne de Vries maakte de familie zich zorgen om haar medische situatie. Na het overlijden ontstond al snel het vermoeden dat het overlijden verband hield met de voorgeschreven medicatie."

Staat wordt aansprakelijk gesteld

De advocaat is wel geschrokken van de conclusies over de slechte kwaliteit van de zorg en het onderzoek naar het overlijden. De advocaat overweegt nu met de nabestaanden van Suzanne de Vries om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie van dood door schuld. Ook zal de Nederlandse Staat aansprakelijk worden gesteld voor het nalaten om de juiste medische zorg aan Suzanne de Vries te verlenen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update