Gaza-oorlog

Colombia verbreekt diplomatieke banden met ‘genocidale’ Israëlische regering

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Je kunt verder lezen over de oorlog tussen Israël en Hamas in ons nieuwe blog.

Colombia verbreekt diplomatieke banden met ‘genocidale’ Israëlische regering

Colombia gaat zijn diplomatieke banden met Israël verbreken, zei president Gustavo Petro woensdag volgens persbureau Reuters. Aanleiding is wat Petro eerder de Israëlische „massamoord op het Palestijnse volk” noemde. Eerder riep Colombia al zijn ambassadeur in Israël terug. Landen kunnen niet passief toekijken hoe Israël in Gaza huishoudt, aldus Petro.

Op de internationale Dag van de Arbeid zei Petro in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, ten overstaan van duizenden mensen, dat zijn regering morgen de diplomatieke banden met Israël zal verbreken. „Omdat ze een regering en een president hebben die genocidaal zijn.” De mededeling werd door de mensenmassa met gejuich ontvangen, stelt Reuters.

Latijns-Amerikaanse landen staan vooraan om kritiek te leveren op de manier waarop Israël reageert op de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Bolivia verbrak ook al de diplomatieke banden met Israël. Latijns-Amerikaanse landen kunnen zich door eeuwenlang kolonialisme door Spanje en Portugal sterk met het lot de Palestijnen identificeren, zei een politicoloog eerder in NRC.

Lees ook: Zuid-Amerikanen herkennen in het verhaal van de Palestijnen een deel van hun eigen geschiedenis

President Gustavo Petro tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid in Bogota. Foto Luisa Gonzalez/Reuters

‘Twee hulpkonvooien onderweg naar Gaza geblokkeerd door Israëlische kolonisten’

Israëlische kolonisten hebben twee hulpkonvooien van Jordanië „aangevallen” toen die onderweg waren naar de Gazastrook, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Daarbij zouden vrachtwagens beschadigd zijn geraakt en is een deel van de hulpgoederen verloren gegaan. De in totaal 79 vrachtwagens met voedsel en andere hulpgoederen konden daarna alsnog doorrijden, op weg naar twee verschillende grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook. Ze bereikten hun bestemmingen in Gaza.

De Israëlische rechtshulporganisatie Honenu stelt in een verklaring dat vier mannen die „hulpvrachtwagens naar Gaza blokkeerden” door de Israëlische politie zijn gearresteerd. Jordanië veroordeelt de aanval „in de krachtigste bewoordingen”, schrijft het ministerie, en houdt Israël volledig verantwoordelijk voor de bescherming van hulpkonvooien en internationale organisaties.

Een vrachtwagenchauffeur die humanitaire hulp vervoert naar de Gazastrook inspecteert zijn lading. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Netanyahu: einde oorlog geen onderdeel van onderhandelingen tussen Israël en Hamas

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet van plan om een permanent staakt-het-vuren onderdeel te maken van een eventuele overeenkomst met Hamas. Dat heeft hij Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, woensdag laten weten, schrijft The Times of Israel op basis van een Israëlische functionaris. Netanyahu zou Blinken ook hebben verteld vaart te willen maken met het binnenvallen van Rafah als Hamas een door Israël voorgelegde gijzelaarsovereenkomst niet accepteert.

Netanyahu en Blinken hadden woensdag een ontmoeting in Jeruzalem. Blinken drong bij Israël aan op meer (toelating van) hulp aan Gaza. Daarnaast probeerde hij Hamas er andermaal van te overtuigen om de door Israël voorgelegde overeenkomst te accepteren. Naast de vrijlating van Israëlische gijzelaars, houdt die deal een tijdelijk staakt-het-vuren in.

Geweldsuitbraak op campus van Universiteit Californië, tegenstanders gooien vuurwerk

Bij het pro-Palestinakamp op de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn gewelddadige botsingen ontstaan, meldt onder andere de Los Angeles Times. Tegendemonstranten, gekleed in zwarte outfits en met witte maskers op, poogden woensdagnacht het kamp binnen te dringen en gooiden daarbij onder andere met vuurwerk, blijkt uit beelden van lokale nieuwszenders. Volgens verslaggevers werd er ook met chemische middelen gespoten. De pro-Palestinademonstranten verzamelden zich uitgerust met veiligheidsbrillen en helmen aan de rand van het kamp en verdedigden zich met houten platen. De politie is opgeroepen om de menigte te ontbinden.

Sinds afgelopen donderdag zijn er meerdere incidenten op de campus van ULCA geweest tussen verschillende groepen demonstranten. Bij de botsingen in de nacht van dinsdag op woensdag verzaakte de campusbeveiliging volgens ooggetuigen om in te grijpen, pas later in de nacht ontbond de oproerpolitie de menigte. Werknemers van ULCA veroordeelden het gebrek aan reactie van de universiteit in de LA Times.

De escalatie woensdag ontstond vlak na de beslissing van ULCA om het pro-Palestinakamp „onwettig” te noemen, waarbij werd gedreigd met schorsing van de kamperende demonstranten. Afgelopen weken hebben studenten kampen opgezet op Amerikaanse campussen om te protesteren tegen de gewelddadige escalatie in Gaza door Israël. Zij eisen dat universiteiten de banden met Israël-gerelateerde instituten verbreken. Universiteiten maken zich zorgen om vermeende antisemitische uitingen van demonstranten, en zetten de oproerpolitie in om de demonstraties met grof geschut te ontbinden.

Een pro-Palestijnse demonstrant wordt aangevallen door een tegenstander tijdens de geweldsuitbraak op ULCA. Foto Etienne Laurent/AFP

VS: bal ligt bij Hamas om op voorstel Israël voor staakt-het-vuren in te gaan

De bal ligt bij Hamas om stappen te zetten richting een staakt-het-vuren met Israël in de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister Antony Blinken woensdag gezegd voor hij een gesprek had met de Israëlische president Isaac Hertog in Tel Aviv, zo melden Amerikaanse media. De Israëlische regering heeft Hamas een voorstel gedaan en het is nu aan de Palestijnse strijdgroep, die de dienst uitmaakt in Gaza, om daarop te reageren volgens Blinken.

„We zijn vastberaden om een staakt-het-vuren te bereiken waarmee de gijzelaars terug naar huis kunnen en de enige reden dat dit zou kunnen mislukken is door Hamas”, zei Blinken. „Er ligt een voorstel op tafel en zoals we eerder zeiden: geen uitstel, geen smoesjes. Het moment is nu.”

Al weken wordt er gesproken over een mogelijk bestand in Gaza, maar onderhandelingen erover hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Eerder zeiden Amerikaanse regeringsbronnen tegen de Wall Street Journal dat Hamas mogelijk niet meer genoeg levende Israëlische gijzelaars heeft om te kunnen overdragen bij een deal. Op 7 oktober gijzelde de terreurbeweging ruim 240 mensen uit Israël. Van hen heeft de strijdgroep er bij een eerder akkoord ruim 100 vrijgelaten.

Gijzelaars overleden?
Van de ruim 130 resterende gijzelaars zouden er mogelijk nog minder in leven zijn dan de veertig die bij een door de Verenigde Staten voorgestelde deal zouden worden vrijgelaten, in ruil voor een zes weken durende gevechtspauze en vrijlating van honderden Palestijnse gevangen. Hamas wees dat voorstel dan ook af. Details over hoeveel gijzelaars er nog in leven zijn kunnen niet onafhankelijk door NRC bevestigd worden. Bij de oorlog in Gaza zijn inmiddels bijna 35.000 Palestijnen om het leven gekomen.

Afgelopen dagen werd er opnieuw onderhandeld in Caïro over een bestand tussen Hamas en Israël. In de Egyptische hoofdstad waren ook Qatarese en Egyptische bemiddelaars aanwezig. Blinken zei voorzichtig optimistisch te zijn over het bereiken van een gevechtspauze. Hij noemde de Israëlische voorstellen voor een veertig dagen durend staakt-het-vuren „bijzonder genereus”.

Terwijl er dus al lange tijd over een gevechtspauze gesproken wordt, dreigt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al bijna even lang met een grondoffensief in de Zuid-Gazaanse stad Rafah. Daar zitten meer dan een miljoen Palestijnen, onder wie honderdduizenden ontheemden, in een hoek gedreven tegen de grens met Egypte. Veel wereldleiders, onder wie bondgenoten van Israël als de Verenigde Staten en Nederland, hebben er bij Netanyahu op aangedrongen van zulke invasieplannen af te zien. Netanyahu wil niets van zulke bezwaren weten en zegt dat een offensief nodig is om Hamas de beslissende nederlaag toe te brengen.

In november zorgde een bestand van een week voor de vrijlating van 105 gijzelaars van Hamas. In ruil werden circa 240 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen. Sinds het verlopen van dit staakt-het-vuren is er geen gevechtspauze meer geweest in de Gazastrook.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak in Israël ook met familieleden van de door Hamas gegijzelde burgers. Foto Tomer Appelbaum / AFP

Politie New York ontruimt universiteitsgebouw Columbia, nieuwe arrestaties op Amerikaanse campussen

Op Columbia University in New York heeft de oproerpolitie een universiteitsgebouw ontruimd dat was bezet door demonstrerende pro-Palestijnse studenten, melden internationale persbureaus. Tientallen studenten werden dinsdagnacht (Amerikaanse tijd) ingeladen in politiebussen. De politie heeft aangekondigd dat agenten tot 17 mei op de campus zullen verblijven, om te zorgen dat er geen nieuwe kampen opgezet worden.

De demonstranten hielden Hamilton Hall ruim twintig uur bezet en gaven het de naam ‘Hind Hall’, naar een zesjarig meisje uit Gaza dat werd doodgeschoten door het Israëlische leger. Daarvoor had de universiteit een ultimatum gesteld aan de studenten, dat werd genegeerd. Demonstranten eisen dat de universiteit de banden met Israël-gerelateerde instituties doorbreekt en willen amnestie voor eerder gearresteerde demonstranten. Ook eisen ze meer financiële transparantie.

Enkele Amerikaanse universiteiten kiezen voor een mildere aanpak van pro-Palestijnse demonstranten. De voorzitter van de universiteit van Zuid-Californië is maandag in gesprek gegaan met studenten, in navolging van Northwestern University die een overeenkomst heeft gesloten met demonstranten. Maar veruit de meeste universiteitsbesturen hebben maandag besloten tot hardere maatregelen, die variëren van strafmaatregelen binnen de school en het ontruimen van de kampen tot het inzetten van oproerpolitie. Op de campus van de Universiteit van Texas in Austin zijn 79 studenten opgepakt en opgesloten op grond van huisvredebreuk. Bij het opbreken van het tentenkamp bij de universiteit van Utah sleepte volgens persbureau AP de politie studenten aan handen en voeten weg, en werden degenen die weigerden weg te gaan met zipties vastgebonden.

De politie van New York arresteert demonstrerende pro-Palestijnse studenten op het terrein van Columbia University. Foto Marco Postigo Storel/AP

Duitsland mag wapensteun aan Israël blijven geven, oordeelt Internationaal Gerechtshof

Duitsland mag wapensteun blijven geven aan Israël. Dat oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dinsdag in een zaak aangespannen door Nicaragua. Volgens het Midden-Amerikaanse land zou Duitsland door wapensteun bijdragen aan de „genocide” in de Gazastrook en daarmee internationale mensenrechtenverdragen en het genocideverdrag van 1948 schenden. Het Internationaal Gerechtshof stelt echter dat er vooralsnog onvoldoende grond is om de leveranties stop te zetten.

In januari liet het Internationaal Gerechtshof weten dat Israël met de oorlogsvoering in Gaza mogelijk onderdelen van het genocideverdrag schendt, maar een definitieve uitspraak daarover kan nog jaren op zich laten wachten. Daarom vroeg Nicaragua bij het Internationaal Gerechtshof om voorlopige maatregelen tegen Duitsland, een van de grootste wapenleveranciers van Israël. Daar ging het Hof niet in mee. Nicaragua eiste bovendien dat Duitsland de financiële steun aan de Palestijnse hulporganisatie UNRWA zou hervatten, omdat het anders het internationale humanitaire recht zou schenden. Ook die eis wees het Hof af. Duitsland heeft de hulp inmiddels weer opgestart.

Op X laat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat niemand boven de wet staat. Het zegt „geen partij” te zijn in het conflict en zich „dag en nacht in te zetten” voor een tweestatenoplossing. Ook zegt het ministerie dat Duitsland de grootste financiële donateur is aan Palestijnse hulporganisaties en dat Israël het recht heeft zich te verdedigen na de „terreur van 7 oktober”.

Israëlische troepen Patrouilleren langs de grens bij het zuiden van Gaza. Foto Atef Safadi/EPA

Partijbureau ChristenUnie bezet door christelijke Gaza-demonstranten

Het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort is vanochtend om 11.00 uur bezet door de christelijke actiegroep Christelijk Collectief, die zich verzet „tegen genocide in Gaza” en eerder betrokken was bij pro-Palestijnse acties in de Tweede Kamer. Een handjevol actievoerders weigerde het pand te verlaten, waarna de politie ze rond 12.30 uur uit het pand verwijderde. Dat verliep volgens de politie „in goede sfeer”, niemand werd aangehouden.

„De ChristenUnie blijft vierkant achter Israël staan, ook al voert dat land een genocidale oorlog tegen de bevolking van Gaza”, schrijft de actiegroep in een verklaring op X. De actiegroep wil dat de ChristenUnie uit haar „eenzijdige pro-Israëlgroef” komt. Ze vinden onder andere dat de partij „gerechtvaardigde kritiek op Israël, wegzet als antisemitisme” en niet luistert naar critici, die er volgens de groep ook in eigen kring genoeg zijn.

Permanent staakt-het-vuren
De actiegroep eist dat de ChristenUnie voor een direct en permanent staakt-het-vuren in Gaza gaat pleiten, net als voor steun aan UNRWA, de hulporganisatie van de VN in de Palestijnse gebieden. Volgens Israël zijn medewerkers van die hulporganisatie verbonden aan Hamas. Voor die claim heeft Israël vooralsnog geen bewijs geleverd, maar het demissionaire kabinet, met de ChristenUnie, wil de stopgezette steun aan de organisatie nog niet hervatten.

De partij keurt de actie „ten stelligste af”. „Wij zijn het doelwit van de actie, omdat we een brede, christelijke partij, in het centrum van de macht zijn, begrijpen we van de actievoerders”, zegt een woordvoerder. „We staan altijd open voor het gesprek, ook over Gaza. We zijn een brede partij en faciliteren dat gesprek ook. Er is bijvoorbeeld op het congres besloten dat er gesprekken georganiseerd worden en mensen kunnen altijd fracties bellen of mailen.” In een verklaring schrijft de partij dat demonstreren „een groot goed is in ons land. Ongevraagd een pand binnendringen valt daar niet onder. Wij verwerpen intimiderende acties.”

Vorige week werd het partijbureau van de ChristenUnie al beklad met teksten gericht tegen steun aan Israël. Een woordvoerder hoopt dat mensen „voortaan op de goede manier” het gesprek aangaan met de partij.

Netanyahu zegt dat Hamas zal worden uitgeschakeld in Rafah, ‘met of zonder vredesdeal’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag benadrukt een offensief in Rafah te beginnen, ondanks internationale druk om daarvan af te zien. Dat zei hij tijdens een gesprek met familieleden van Israëlische gijzelaars op een legerbasis in Gaza. Volgens internationale persbureaus wil Netanyahu dat de Israëlische krijgsmacht legereenheden van Hamas daar uitschakelt, „met of zonder vredesafspraken”.

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn op dit moment vredesonderhandelingen aan de gang. Onder toeziend oog van internationale leiders bespreken Israël en Hamas daar mogelijkheden voor een staakt-het-vuren, zodat Israëlische gijzelaars vrijkomen en er een einde komt aan het lijden van Palestijnse burgers in de Gazastrook. Maar de Israëlische premier noemt het „uit den boze dat we deze oorlog zullen stoppen voordat we de totale overwinning hebben behaald”.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei maandag tijdens het Europese verkiezingsdebat in Maastricht dat de EU actie zal ondernemen „als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt.” Of er dan sprake zal zijn van sancties richting Israël wilde ze niet zeggen.

Een Palestijn aanschouwt de verwoesting aangericht door een Israëlisch bombardement in Rafah. Foto AFP

Columbia University schorst pro-Palestinademonstranten, studenten bezetten universiteitsgebouw

Columbia University heeft maandag besloten om studenten te schorsen die een ultimatum van de universiteit hebben genegeerd, meldt de New Yorkse onderwijsinstelling op haar website. Voor twee uur ‘s middags (Amerikaanse tijd) moeten de studenten het terrein hebben verlaten. Volgens persbureau AP hebben studenten in reactie daarop het universiteitsgebouw Hamilton Hall bezet en gebarricadeerd.

Op verschillende universiteiten in de Verenigde Staten wordt sinds 17 april geprotesteerd vanwege de Israëlische geweldsescalatie in Gaza. Demonstranten op Columbia University, die tentenkampen hebben opgezet op universiteitsterrein, eisen dat de universiteit banden verbreekt met bedrijven die gelieerd zijn aan Israël. De universiteit gaf in het ultimatum aan dat zij haar banden met Israël niet zal doorsnijden. De demonstranten gingen daar niet mee akkoord.

Universiteiten maakten zich zorgen om vermeend antisemitisme en intimidatie door de demonstranten. Zo heeft een groep Joodse studenten volgens persbureau AP een rechtszaak tegen Columbia University aangespannen omdat de universiteit hen onvoldoende zou beschermen. Afgelopen week poogden universiteiten als Austin, Utah, Boston, Yale en Columbia de kampen te ontbinden, waarbij ruim 700 studenten door het hele land zijn opgepakt.

De arrestaties bleken olie op het vuur. Nieuwe groepen vormden zich al snel op campussen, en verontwaardiging over het lot van gearresteerde demonstranten is een groeiend onderdeel van het protest. Zo ook in Columbia, waar de organisatoren in een verklaring de universiteit beschuldigden van „gewelddadige escalatie” en verklaarden bereid te zijn om hun acties te intensiveren. Intussen hebben studenten een aanklacht ingediend over de naleving van burgerrechten bij het Amerikaanse ministerie van Onderwijs.

Een confrontatie van pro-Palestijnse demonstranten met de politie op Austin University in Texas, 29 april. De protesten die begonnen aan Columbia University verspreidden zich over campussen door het hele land. Foto Suzanne Cordeiro/AFP

Witte Huis verzet zich tegen ICC-onderzoek naar oorlogsmisdaden in Gaza te midden van Israëlische nervositeit over arrestatiebevelen

De Verenigde Staten blijven zich verzetten tegen het lopende strafrechtelijk onderzoek naar Israël vanwege mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Dat heeft Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, maandag gezegd. Volgens haar is Washington „geen voorstander” van het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Amerikaanse ruggensteun voor Israël volgt na een week waarin de nervositeit onder Israëlische hooggeplaatste Israëlische functionarissen groeit vanwege dreigende arrestatiebevelen tegen hen.

Mogelijk vaardigt het Internationaal Strafhof deze week arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant en legerchef Herzl Halevi. Die zouden niet genoeg doen om Israëlische schendingen van het internationaal recht te voorkomen in Gaza, waar het Israëlische leger sinds 7 oktober zeker 34.488 Palestijnen heeft gedood en volgens mensenrechtenorganisaties en VN-experts oorlogsmisdaden heeft begaan.

Maandag onthulde de Amerikaanse nieuwssite Axios dat Netanyahu er in een telefoongesprek bij de Amerikaanse president Joe Biden op heeft aangedrongen om mogelijke arrestatiebevelen te helpen voorkomen. Woordvoerder Jean-Pierre bevestigde dat het gesprek heeft plaatsgevonden maar gaf aan dat dit vooral gericht was op de lopende onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza.

Poetins arrestatiebevel
De mogelijke arrestatiebevelen zijn een gevolg van een in 2021 geopend onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van zowel Israël als Palestijnse gewapende groepen zoals Hamas, gepleegd in de regio Israël-Palestina. Ook de escalatie na de aanval van Hamas van 7 oktober waarbij 1.200 mensen werden gedood en de Israëlische invasie van Gaza die daarop volgde, worden volgens de aanklager van het Hof, Karim Khan, meegenomen in het lopende onderzoek.

Het is niet duidelijk welke concrete gevolgen het uitvaardigen van arrestatiebevelen zou hebben. Zowel de VS als Israël is niet aangesloten bij het Hof. Vorig jaar kwam er ook al een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne. Tot een arrestatie kwam het vooralsnog niet.

Mogelijk vaardigt het Internationaal Strafhof deze week arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant en legerchef Herzl Halevi vanwege mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Foto Jack Guez/AFP

‘Israël staat open voor vrijlaten van minder gijzelaars in ruil voor staakt-het-vuren’

Israël staat open voor het vrijlaten van minder Israëlische gijzelaars dan afgesproken met Hamas, in ruil voor een veertig dagen durende staakt-het-vuren. Dat melden The New York Times en persbureau Reuters maandag op basis van Israëlische bronnen. Israël deed afgelopen weekend nog een voorstel om 40 Israëlische gijzelaars vrij te laten.

In het nieuwe voorstel staat dat Israël akkoord gaat met het vrijlaten van 33 Israëlische gijzelaars van de vermoedelijk 130 gijzelaars die nog in de Gazastrook vastzitten. De eis is naar beneden bijgesteld, omdat een aantal Israëlische gegijzelden is gevangenschap zou zijn overleden.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vinden dat Hamas zo snel mogelijk akkoord moet gaan met het voorstel van Israël. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken spreekt van een „buitengewoon genereus” voorstel van Israël. De bedoeling is ook dat door middel van het voorstel mogelijk duizenden Palestijnen die gevangen zitten in Israël worden vrijgelaten.

Naar verwachting geeft de delegatie van Hamas maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro een reactie op het Israëlische voorstel. Als Hamas het voorstel goedkeurt zou een tweede fase van het staakt-het-vuren volgen, waarbij een „periode van aanhoudende kalmte” zal plaatsvinden, aldus een Israëlische bron. Hoe lang deze periode gaat duren, is vooralsnog niet bekend.

Een Palestijnse man die een Israëlische luchtaanval overleefde. Foto Hatem Khaled/Reuters

Blinken roept in Saoedi-Arabië op tot staakt-het-vuren en eist meer humanitaire hulp in Gazastrook

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, vindt dat Israël meer humanitaire hulp moet toelaten tot de Gazastrook. Dat zei hij maandag op een persconferentie bij de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in Riad. Blinken is maandag aangekomen in de hoofdstad van Saoedi-Arabië voor zijn meerdaagse diplomatieke missie in het Midden-Oosten. Het is de zevende keer sinds de aanval van Hamas op 7 oktober dat Blinken de regio bezoekt voor bemiddelingsgesprekken.

Volgens Blinken is een staakt-het-vuren de meest effectieve manier om een einde te maken aan de „humanitaire catastrofe” en „het lijden van kinderen, vrouwen en mannen.” Tot die tijd moet er volgens hem meer hulp het rampgebied in. De minister benadrukt in zijn persconferentie de aanzienlijke verbetering sinds afgelopen zondag, toen de Amerikaanse president Joe Biden telefoneerde met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Daarna is een Amerikaanse maritieme corridor geopend en zijn nieuwe grensovergangen opengegaan. „Maar dat is niet genoeg”, aldus Blinken.

Het bezoek van Blinken aan het Midden-Oosten valt samen met zorgen over het conflict in de Gazastrook, dat zich lijkt uit te breiden in de regio. De Israëlische aanslag op het Iraanse consulaat in Syrië, met alle vergeldingsacties van dien, was een eerste concrete aanwijzing voor die oplopende spanningen. De prille toenadering tussen Israël en Saoedi-Arabië vóór de oorlog raakte onderkoeld vanwege de wens van Saoedi-Arabië voor een eigen staat voor de Palestijnen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is maandag in Saoedi-Arabië aangekomen. Foto Evelyn Hockstein/Reuters

Dodental bombardement Rafah opgelopen tot 22

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen op drie huizen in Rafah in de nacht van zondag op maandag is opgelopen tot 22. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Onder de slachtoffers zijn zes vrouwen en vijf kinderen.

Meer dan een miljoen Palestijnen vluchtten naar het zuiden van de Gazastrook nadat Israël het had aangemerkt als veilig gebied. Inmiddels wordt ook Rafah regelmatig gebombardeerd. Volgens Israël zou zich in de stad het laatste grote bolwerk van Hamasstrijders bevinden. Onder meer de VS riepen Israël op om Rafah niet binnen te vallen, vrezend voor een grote humanitaire crisis.

Meerdere doden bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah en Gaza-Stad

Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien mensen omgekomen en vele anderen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

Een groot deel van de bevolking van Gaza is sinds oktober gevlucht naar het zuiden van de Gazastrook, omdat die regio door Israël als veilig was aangemerkt. Inmiddels wordt Rafah regelmatig aangevallen en dreigt Israël met een grootschalig grondoffensief.

Het Palestijnse persbureau Wafa bericht volgens Al Jazeera dat bij Israëlische luchtaanvallen in het noordelijke Gaza-Stad zondagavond zeven mensen zijn gedood. Vijf van hen, onder wie kinderen, kwamen om toen twee huizen in het westen van de stad werden gebombardeerd. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Bij een aanval even ten zuiden van de stad kwamen twee vrouwen om. Daar wordt onder het puin nog gezocht naar vermiste personen.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.