Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

Nieuws
De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.
anp
maandag 29 april 2024 om 05:18
Afbeelding
beeld anp

De positie van Yousaf wankelt sinds donderdag, toen hij een coalitie met de Groene Partij opzegde. Hij sloot dat verbond toen zijn Schotse Nationale Partij (SNP) bij de verkiezingen in 2021 net geen meerderheid haalde, maar beëindigde de samenwerking afgelopen week omdat deze ‘z’n doel had gediend’.

Yousaf maakte duidelijk verder te willen als minderheidsregering, maar de conservatieven dienden, gesteund door de andere oppositiepartijen en de Groene Partij, een motie van wantrouwen in. Daarover zal deze week gestemd worden, maar Yousaf zou dus hebben besloten die stemming niet af te wachten.

Volgens The Sunday Times zou Yousafs SNP het parlementslid John Swinney hebben gevraagd om tijdelijk waar te nemen als premier, maar Swinney zou daar om persoonlijke redenen nog over twijfelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris: begrip voor uitstel concerten Israëlische groep

Staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media heeft begrip voor de beslissing van Het Koninklijk Concertgebouw om twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet uit te stellen.

Afbeelding

PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver.

Afbeelding

Formatiefase zal langer duren dan gebruikelijk, denkt Omtzigt

De formatiefase zal langer duren dan gebruikelijk, verwacht NSC-leider Pieter Omtzigt. Dit komt onder meer doordat de formateur niet heeft deelgenomen aan de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, zei Omtzigt na afloop van een lange dag van besprekingen.

Afbeelding

D66 vindt dat Israël rode lijn heeft overschreden, wil sancties

Nu Israël de rode lijn in Rafah heeft overschreden, moeten in Europees verband sancties tegen Israël worden ingesteld. Dat zei D66-Kamerlid Jan Paternotte dinsdagavond in het tv-programma Op1. 'Om Netanyahu ervan te weerhouden hiermee door te gaan', zei het Kamerlid.

Afbeelding

PVV-leider Wilders ziet het niet meer fout gaan

PVV-leider Geert Wilders is optimistisch over de vorming van een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB. Een uur na middernacht liet hij weten dat de vier partijen nog wel even nodig hebben om de besprekingen af te ronden. Dat gebeurt woensdagochtend.

Afbeelding

Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.