Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

Nieuws
De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni, dus over iets meer dan een maand.
anp
maandag 29 april 2024 om 03:38
Afbeelding
beeld anp

21 partijen hebben een kandidatenlijst ingeleverd. Dit zijn grote landelijke partijen als de PVV, Nieuw Sociaal Contract, D66 en de Partij voor de Dieren, maar ook kleine partijen als Jezus Leeft, Meer Directe Democratie en NL PLAN EU. GroenLinks en PvdA doen met een gezamenlijke lijst mee, net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar.

Om op het stembiljet te komen, moesten de partijen afgelopen dinsdag hun geprinte formulieren fysiek inleveren op het kantoor van de Kiesraad in Den Haag. Vier partijen hadden daarbij fouten gemaakt. Ze hadden documenten niet ingeleverd of verkeerd ingevuld. Ze konden dit donderdag en vrijdag herstellen.

Als een partij, een kandidaat of iemand anders het niet eens is met een besluit van de Kiesraad, kunnen ze tot en met vrijdag in beroep gaan. Dit wordt voorgelegd aan de Raad van State, die uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak doet. Daarna zijn de kandidatenlijsten definitief en kunnen de stembiljetten worden gedrukt. Kandidaten kunnen zich dan ook niet meer terugtrekken.

De Kiesraad heeft al vaker geklaagd over de hoeveelheid werk. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen moest de raad in korte tijd ongeveer 12.000 bladzijden controleren. Voorzitter Wim Kuijken pleitte ervoor om partijen de mogelijkheid te bieden zich digitaal aan te melden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) staat daar open voor. Hij wil er volgend jaar een wetsvoorstel over indienen.

Het Europees Parlement telt na de verkiezingen 720 leden. Onder hen zijn 31 uit Nederland, twee meer dan nu. De verkiezingen zijn op 6, 7, 8 en 9 juni. Na het sluiten van de laatste stembureaus worden alle uitslagen bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rietveld Schröderhuis viert eeuwfeest met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder.

Afbeelding

Informateurs: kans op kabinet gestegen, maar nog geen 100 procent

De kans op een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB is gestegen, maar 'nog geen 100 procent', zei informateur Elbert Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen, ruim na middernacht.

Afbeelding

Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

Afbeelding

Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

Afbeelding

Staatssecretaris: begrip voor uitstel concerten Israëlische groep

Staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media heeft begrip voor de beslissing van Het Koninklijk Concertgebouw om twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet uit te stellen.

Afbeelding

PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver.