onderwijs

Geen plek voor Simon (5) in buitengewone school: “Al drie keer meegedaan aan loterij”

Liefst 693 kinderen staan nog op de wachtlijst.© Kristof Vadino

De wachtlijst voor het buitengewoon onderwijs in Antwerpen is nog nooit zo lang geweest.

Veerle Beel

In het gewoon basisonderwijs heeft 98 procent van de Antwerpse kinderen een plek gekregen in hun voorkeurschool. Helemaal anders is het resultaat bij de aanmeldingen voor het buitengewoon basisonderwijs.

Van de 1.107 kinderen die daarvoor werden aangemeld in Antwerpen, staan na de aanmeldingsperiode maar liefst 693 kinderen op een wachtlijst. Dat is 63 procent van het totaal, een stijging ten opzichte van vorig jaar. “Een verdere capaciteitsuitbreiding is dringend nodig om het recht op onderwijs te waarborgen”, klinkt het.

“We hebben nu al drie keer aan die loterij meegedaan, en weer is het niet gelukt”, zegt Antwerpenaar Nick Van Boxel, die zoals vele andere ouders een negatief antwoord kreeg. Zijn zoon Simon (5) heeft een zeldzame genetische afwijking, waardoor hij verstandelijk matig beperkt is, en een ontwikkelingsachterstand vertoont. “Hij is gelukkig op de gewone school, maar zonder hulp van persoonlijke assistenten zou hij maar deeltijds onderwijs kunnen volgen. Die assistenten betalen wij zelf.”

“Simon blijft welkom op zijn huidige school, maar het is steeds onderhandelen voor een plan. Zonder persoonlijke assistenten is het niet haalbaar voor zowel school als Simon.” Het gezin zou hun zoon liefst naar het Katarinahof zien gaan, omdat die school centraal gelegen is en ze dan geen busvervoer nodig hebben om Simon daarheen te brengen. “Maar het aanbod aan scholen voor buitengewoon onderwijs is zo beperkt, dat je geen keuze hebt.”

“Wat ons het meest frustreert is de aanmeldingsprocedure. Elk jaar wordt er opnieuw vanaf nul begonnen. Dat weegt enorm op ouders.”

Vorig jaar werd ook al alarm geslagen over het capaciteitstekort in het buitengewoon basisonderwijs van Antwerpen. Er kwamen toen 599 kinderen op de wachtlijst, of 59 procent van de aanmeldingen.