29 april 2024 om 01:00
Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.
beeld nd

Leef vreesloos en aanvaard de consequenties. ‘Je gaat toch niet voor je tijd’

‘Alle ellende van de mensen heeft maar één oorzaak, namelijk dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven’, schrijft Blaise Pascal (1623-1662) in zijn Pensées. Ik vind dat een briljante gedachte, ze is van een grote waarheid. Reuze kloosterlijk ook. Ik dacht er weer eens aan toen ik gisteren twee mensen met een fietshelm op een kruispunt zag staan. Ze keken samen op een kaart. Los van wat ik verder vind van fietshelmen, bracht het me bij de vraag in hoeverre wij onszelf beschermen tegen mogelijk onheil. 

Een fijne metafoor: we beschermen het hoofd, omdat we misschíen gaan vallen. Hoe vaak ben ik in mijn leven gevallen met de fiets? Nul keer. ‘Maar ja’, zegt de statisticus droogjes: ‘Hoe langer je niet valt, hoe groter de kans dat je wél een keer valt.’ En de fietsenmaker die de helmen verkoopt, lispelt niet zonder eigenbelang: ‘Het hoeft maar één keer te gebeuren.’

Als je elk gevaar voor wilt zijn, handel je uiteindelijk alleen nog uit angst. En dan, waarom zou je je iets gevaarlijks op de hals halen? Om het gevoel te hebben dat je leeft? Daar hebben we wat ik de helmparadox noem: bewust iets doen waarvan je weet dat er een risico aan zit en jezelf dan juist tegen dát risico willen beschermen. Je zou zeggen: accepteer dan ook de afloop, a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

De samenleving versplintert, er dreigt chaos, onze verhalen vliegen langs elkaar heen. Lichtpuntjes?

Van de weeromstuit schoot in weer finaal door in die andere richting: hypes en trends? Die waren lucht, die kon je straal negeren. Voor mij geen Songfestival. Maar hoe elitair is dát?

Vechten voor Nederland? Nee hoor, we zijn een verzameling losse steentjes geworden

De offerbereidheid is nul. Nederland betekent niets, stelt filosoof Henk den Uijl vast. Hij ziet een verband met het boek Oorlogsvlieger, over de mens en de waarden waarvoor die staat.

Gerard de Korte is bisschop van 's-Hertogenbosch.

Hoe christenen als minderheid kunnen helpen om de verruwing terug te dringen

Laten christelijke gezinnen, christelijke scholen, kerkelijke gemeenten en parochies met hoffelijkheid ingaan tegen de grimmigheid in de samenleving, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Lody van de Kamp is rabbijn

Haagse politici zijn zo veel met het buitenland bezig dat het binnenland erbij inschiet

De chaos door de studentenprotesten ziet rabbijn Lody van de Kamp als een beeld van hoe het er met Nederland voorstaat. 'Het is een aanklacht tegen onze overheid die het er op dramatische wijze bij laat zitten.'

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.