Een domineeszoon uit Ommen viel van zijn geloof. Wat hij toen deed, maakte veel gelovigen erg boos

Achtergrond
Meer dan zestigduizend exemplaren werden er verspreid van Dominee, Pastoor of Rabbi?, een zeldzaam kritisch en vilein geschrift tegen het geloof. Veel lezers raakten hun geloof kwijt.
Willem Bouwman Willem Bouwman
maandag 29 april 2024 om 01:00 aangepast 7 mei 2024 16:32
Jan Gerhard ten Bokkel had nare herinneringen aan zijn jeugd.
Jan Gerhard ten Bokkel had nare herinneringen aan zijn jeugd. beeld bwsa

Van Ulrum tot Urk is een serie over bruggen en breuken in het Nederlands protestantisme sinds 1834. Aflevering 61: het atheïsme rukt op.

Vrijzinnige dominees hielden niet van leerstukken en kerkelijke regels. Ze geloofden in gewetensvrijheid en de kracht van het individuele geweten. Maar er was een grens. Zo weigerde Hendrik Vrendenberg, predikant in Warga in Friesland, een advertentie te plaatsen in Geloof en leven, het weekblaadje waarvan hij de leiding had. De advertentie prees een brochure aan, Dominee, Pastoor of Rabbi? van de vrijdenkersvereniging De Dageraad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Andrzej Juchniewicz

Belarus krijgt een nieuwe, draconische godsdienstwet. Hoe moeilijk gaan kerken het er krijgen?

Twee geestelijken zijn in Belarus aangehouden na terugkeer uit het buitenland. De openlijke repressie past bij de nieuwe godsdienstwet die in juli van kracht wordt. Waarom pakt het land christenen zo zwaar aan?

Lale Gül: 'Het voelde een aantal jaren alsof het onmogelijk was om echt afstand te nemen van de islam. De religie was zó vervlochten met mijn leven.'

Het geloof ging er bij Lale Gül ineens echt niet meer in. 'Mijn moeder haat haar leven vanwege mij'

Schrijfster Lale Gül (26) groeide op in een conservatief islamitisch gezin. Ze raakte haar geloof kwijt en heeft geen contact meer met haar ouders. ‘Het idee dat het leven ineens ophoudt, vind ik moeilijk te verteren.’

De kerk van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming in Voorburg, die momenteel in de verkoop staat.

Een kerk met een bord 'te koop' in de voortuin, hoe voorkom je dat? 'Schreeuw het van de daken: Help ons!'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? Een handvol suggesties om de verkoop van een kerkgebouw te voorkomen. En een gesprek over 'de opluchting' om het in prediking en pastoraat over Jezus te hebben.

Stichting Opwekking wil haar jaarlijkse Pinksterconferentie verduurzamen. Bij het opbouwen en het gebruik van licht en geluid komt veel CO2 vrij.

Gaat de volumeknop omlaag bij Opwekking? De pinksterconferentie wil verduurzamen, de vraag is hoe

Stichting Opwekking wil dat de jaarlijkse Pinksterconferentie minder schadelijk is voor het milieu en klimaat. Is de verduurzaming gelukt? ‘Het feit dat zo’n evenement tijdelijk is, maakt het al heel vervuilend’.

Van links naar rechts: Ignatius van Loyola, Kornelis Heiko Miskotte, Henri Nouwen, Corrie ten Boom, Teresia van Ávila

Hoe Corrie ten Boom, Henri Nouwen en andere christenen ons leren bidden. 'Het is een daad van verzet'

Christenen bidden al eeuwen. Dus wat kun je eigenlijk leren van gelovigen uit andere tijden? ‘Ik begrijp niet, mijn Schepper, waarom niet iedereen naar die innige vriendschap streeft, waardoor men U dichter kan naderen.’

In de derde editie van The Passion Hemelvaart is een hoofdrol weggelegd voor vrouwen. Volgens verteller Kluun kan de kijker er dan ook niet omheen: ‘Jezus was een feminist van het eerste uur.’

In hoeverre was Jezus een feminist? 'Het was revolutionair dat Maria aan Zijn voeten zat'

Wie The Passion Hemelvaart heeft gekeken, kon er niet omheen: vrouwen speelden een belangrijke rol in het verhaal van Jezus. Betekent dat ook dat Hij een feminist was? ‘Hij doorbrak grenzen van wat gepast was.’