Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Nieuws
Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo’n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.
anp
maandag 29 april 2024 om 00:49
Afbeelding
beeld anp

Het CBS constateert dat private verhuurders tussen 2021 en 2023 ongeveer 78.000 nieuwe woningen in bezit hebben gekregen. Dat aantal staat gelijk aan 40 procent van alle nieuwe aan de Nederlandse woningvoorraad toegevoegde woningen in die periode. Volgens het statistiekbureau en het Kadaster speelde de aankoop van bestaande woningen een kleinere rol in gerapporteerde periode.

De verhuurders van huurwoningen in de private sector zijn erg verschillend. Zo kan het onder meer gaan om particuliere verhuurders, maar ook om beleggers en pensioenfondsen. Volgens het CBS bestaat de groep uit zo’n 432.000 private verhuurders. Bijna negen op de tien daarvan zijn natuurlijke personen. De overige verhuurders betreffen vennootschappen en wat het CBS ‘overige niet-natuurlijke personen’ noemt. Dit zijn vaak stichtingen, zoals woningstichtingen, verenigingen en kerkelijke organisaties.

Van de groep particuliere verhuurders verhuren ongeveer 377.000 minder dan tien woningen. Van hen hebben 302.000 mensen slechts één huurwoning in bezit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

UvA inventariseert schade na demonstratie van maandag

De Universiteit van Amsterdam (UvA) inventariseert nog wat de schade is na de demonstratie op de Roeterseilandcampus van maandag. Dat laat een woordvoerder van de universiteit dinsdagmiddag weten. Na afloop van de demonstratie werden vernielingen aangericht in het ABC-gebouw.

Afbeelding

Tot nu toe één arrestatie vanwege demonstratie UvA-campus

De politie heeft tot nu toe één persoon opgepakt vanwege de demonstratie maandag op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Afbeelding

Taakstraf voor geweld tegen actievoerders KOZP

Een 40-jarige man uit Vriezenveen is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een taakstraf voor zijn rol bij de rellen voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas in Staphorst in 2022. Bij die rellen werden demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) belaagd.

Afbeelding

Internationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag buigt zich deze week over de situatie in Rafah. Zuid-Afrika heeft het hof gevraagd aanvullende maatregelen te nemen om de Palestijnse bevolking te beschermen.

Afbeelding

Oostenrijkse verkrachter Fritzl toch naar reguliere gevangenis

Nadat een hogere rechtbank eerder dit jaar een overplaatsing had tegengehouden, krijgt de Oostenrijkse verkrachter Josef Fritzl nu toch de toestemming om naar een gewone gevangenis te worden overgeplaatst. Momenteel verblijft Fritzl in een speciale psychiatrische gevangenis.

Afbeelding

EU-landen geven nieuwe migratieregels EU allerlaatste zetje

De nieuwe Europese migratieregels hebben dinsdag, na jaren van moeizame onderhandelingen, de definitieve goedkeuring ontvangen van de EU-landen. Het komt nu wel aan op de uitvoering, zeggen EU-diplomaten.