RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Lange onderhandelingen

Hamas positief over Israëlisch voorstel voor staakt-het-vuren

Demonstranten in Tel Aviv riepen deze week opnieuw op tot een deal. Beeld © AFP / Jack Guez

Een hoge Hamas-functionaris heeft tegen persbureau AFP gezegd dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël voor een staakt-het-vuren in Gaza.

Wat er precies in het Israëlische voorstel staat, is niet openbaar gemaakt. Het is een reactie op een eerder voorstel van Egyptische en Qatarese bemiddelaars.

"De sfeer is positief tenzij er nieuwe Israëlische obstakels zijn", zei de functionaris, die niet bij naam wilde worden genoemd. "Er zijn binnen Hamas geen grote problemen met het voorstel."

Een Hamas-delegatie onder leiding van Khalil al-Hayya, plaatsvervangend hoofd van Hamas, zou morgen het antwoord van de groep op het wapenstilstandsvoorstel geven tijdens een ontmoeting met Egyptische en Qatarese bemiddelaars in Caïro.

Hamas
Lees ook:
Hamas publiceert video van gijzelaar: 'Mogelijk onder dwang'

Twee uiterst rechtse Israëlische ministers lieten weten de regering van premier Benjamin Netanyahu te laten vallen als een bestand wordt aangenomen, omdat dit het door hen gewenste militaire grondoffensief tegen Rafah zou uitstellen. Israël zegt al langer van plan te zijn die stad in het zuiden van Gaza aan te vallen, omdat zich daar een grote groep Hamasstrijders zou bevinden. In de stad leven momenteel ook meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen.

De strijdende partijen onderhandelen al maanden over de voorwaarden voor de een nieuw staakt-het-vuren. Twee keer eerder werd het vechten tijdelijk gestaakt. Er werden toen enkele tientallen gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Israël liet toen tientallen gevangenen uit gevangenissen vrij en stond ook toe dat extra hulpgoederen aan Gaza geleverd konden worden.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS