RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Veel arrestaties

Gazanen bedanken pro-Palestijnse demonstranten op Amerikaanse universiteiten

Een kind in Rafah in Gaza bedankt de Amerikaanse studenten. Beeld © Anadolu / Abed Rahim Khatib

De massale en langdurige pro-Palestijnse demonstraties op Amerikaanse universiteiten zijn ook doorgedrongen tot Gaza. Terwijl de universiteitsbesturen een einde proberen te maken aan de protesten, bedanken de bewoners in het belegerde gebied de studenten voor hun steun.

De beelden van kinderen die teksten van dank omhoog houden, komen uit het vluchtelingenkamp Shaboura in Rafah, de zuidelijke stad in Gaza waar meer dan een miljoen vluchtelingen uit Gaza naartoe gevlucht zijn.

Een van de Palestijnen, de student Takfeer Abu-Yousuf uit Beit Hanoun in het noorden van Gaza, zegt tegen CNN dat de dankbetuiging is bedoeld voor de studenten 'die ons steunen met hun menselijkheid'. "We moeten deze boodschappen op tenten schrijven. We kunnen ze niet op de muren van onze huizen schrijven, want we hebben geen huizen. Die zijn verwoest."

De Palestijnse scholieren en studenten vragen op deze manier ook aandacht voor hun eigen opleiding, die door de oorlog in Gaza tot stilstand is gebracht. Volgens een rapport van de VN zijn van de 563 scholen in Gaza meer dan 200 geraakt door bommen. Experts van de VN noemden eerder de aanpak van de Israëlische strijdkrachten bedoeld om het onderwijs 'systematisch te vernietigen'.

Politie treedt op

Op vele universiteiten in Amerika protesteren grote groepen pro-Palestijnse activisten tegen de oorlogsstrategie van Israël. Ook keren ze zich tegen de Amerikaanse president Biden, die in hun ogen te veel teun biedt aan Israël.

De besturen van de universiteiten zijn inmiddels in het hele land begonnen een einde te maken aan de acties, met hulp van de politie. Een van de redenen is dat de protesten gepaard zouden gaan met antisemitisme, en dat Joodse studenten zich niet meer veilig zouden voelen. Op meerdere plekken wordt de voortgang van het onderwijs verstoord, vaak omdat de studenten delen van de campussen bezet houden en soms de toegang tot de gebouwen blokkeren. Ook zouden er vernielingen worden aangericht.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

Het beëindigen van de protesten leidt tot vele arrestaties. Op de Columbia University in New York werden bijvoorbeeld op 18 april meer dan 100 demonstranten opgepakt door de politie, toen het protest daar onder dwang werd beëindigd.

Afgelopen dinsdag werden op New York University nog 130 studenten gearresteerd. Ook in Texas, Californië, Washington D.C. en Atlanta kwam het de afgelopen week tot confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen. En gisteren werden er op drie universiteiten in het land, op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, nog ruim 200 studenten aangehouden.

Over de onrust op Amerikaanse universiteiten maakten we deze video:

Spanning op universiteiten VS: pro-Palestijnse studenten opgepakt

02:49
Bij verschillende pro-Palestijnse studentenprotesten op Amerikaanse elite-universiteiten zijn honderden mensen opgepakt. Ze zouden voor onrust zorgen op het universiteitsterrein.