Terug naar de krant

Spanje overlaadt premier Sánchez met steun en cynisme, nu het einde van zijn ‘bedenktijd’ nadert

Leeslijst Nieuws
Aftreden Sánchez kondigde woensdag tot ieders verrassing aan voor vijf dagen zijn publieke taken neer te leggen, nadat een Madrileense rechter een corruptieonderzoek was begonnen naar zijn vrouw Begoña Gómez.
Leeslijst

Alle ogen in Spanje zijn gericht op premier Pedro Sánchez. Maandag maakt hij bekend of hij aanblijft als premier, of dat de aanvallen uit (radicaal-)rechtse hoek hem en zijn gezin te veel zijn geworden. Sánchez kondigde woensdag tot ieders verrassing aan voor vijf dagen zijn publieke taken neer te leggen, nadat een Madrileense rechter een corruptieonderzoek was begonnen naar zijn vrouw Begoña Gómez. Dat was het resultaat van een klacht die de radicaal-rechtse pseudovakbond Manos Limpias tegen haar had ingediend.

Volgens Manos Limpias (Schone Handen) heeft Gómez haar vooraanstaande positie misbruikt om sponsoren te regelen voor een universiteitsmaster die zij runde. Ook zou ze dubieuze banden hebben met bedrijven die in het verleden veel overheidsgeld hebben ontvangen.

Niks van waar, zegt Sánchez. De socialistische premier is de „aanhoudende pogingen om de nieuwe progressieve coalitieregering te delegitimeren” inmiddels meer dan zat, schreef hij in een brief. „De intimidaties zijn al maanden aan de gang. Het zijn pogingen om mij politiek en nu persoonlijk te verzwakken door mijn vrouw aan te vallen.” Als vanzelfsprekend zou zijn vrouw aan het onderzoek meewerken, voegde Sánchez toe.

Steundemonstraties

Sánchez’ drama werd op uiteenlopende wijzen ontvangen. Enerzijds was er steun, zowel van socialistische bondgenoten als van Spaanse burgers. Zaterdag en zondag kwamen in Madrid tienduizenden mensen op de been om de 52-jarige premier op het hart te drukken dat hij zich niet moest laten wegjagen. Anderzijds beschuldigen tegenstanders Sánchez van slachtofferdenken, navelstaarderij en melodrama. Onder Spanjaarden bestaat twijfel over de motieven van de premier: was zijn emotie wel oprecht?

Uit een peiling van de rechts-conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP) blijkt dat 54 procent van de 1.527 respondenten gelooft dat Sánchez een strategisch trucje uithaalt. Hij zou zijn electoraat proberen te mobiliseren voor de Catalaanse en Europese verkiezingen — zo klinkt ook het narratief van PP en Vox, een radicaalrechtse oppositiepartij. Een ruime meerderheid gelooft niet dat Sánchez, sinds 2018 premier van Spanje, daadwerkelijk gaat aftreden.

Manos Limpias stapt al jaren met grote regelmaat naar de rechter om aanklachten in te dienen tegen (links-)progressieve politici. Over de legitimiteit van de aanklacht bestaan twijfels. Donderdag riepen openbare aanklagers in Madrid op om het corruptieonderzoek naar Begoña Gómez te staken vanwege een gebrek aan bewijs. Manos Limpias erkende daarna dat de aanklacht misschien wel op onjuiste mediaberichten was gebaseerd.

Lees ook Radicaalrechtse klaagclub zorgt ervoor dat Spaanse premier Sánchez zijn werk neerlegt
De Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn echtgenote Begoña Gómez Fernández in een nieuwsuitzending in een bar in Bilbao, 25 april.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in