RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Fans van gedegradeerde Vitesse zien hun club niet verloren gaan

Vitesse staat met 2-1 achter tegen Fortuna Sittard als de fanatieke fans achter het doel van de Arnhemse club een groot spandoek ontvouwen. "Met of zonder punten, onze clubliefde is echt." Vervolgens gaan de meeste mensen in het Gelredome staan en zingen ze hun club hartstochtelijk toe. Ze moeten er niet aan denken, een leven zonder Vitesse.

Vitesse wint uiteindelijk toch nog (3-2). Maar die zege heeft weinig waarde meer voor de club, die vorige week degradeerde toen Vitesse 18 punten moest inleveren omdat nog steeds niet is voldaan aan de eisen van de licentiecommissie van de KNVB. De leiding en fans van Vitesse hebben andere zorgen. Het voortbestaan van de vereniging, opgericht in 1892, is ernstig in gevaar.

Vitesse kampt met een schuld van 18,9 miljoen euro en moet voor 15 juni een begroting inleveren die de licentiecommissie gunstig stemt. Een zogeheten WHOA-procedure geeft de club mogelijk de kans om een regeling met de schuldeisers te treffen. Maar de Amerikaanse zakenman Coley Parry wil de 14,6 miljoen euro die hij in Vitesse heeft gestoken terug.

Onzekerheid

"Vitesse leeft nog steeds", zegt fan Dirk als hij om zich heen kijkt in het Gelredome. Zo'n 18.000 fans zijn naar het stadion gekomen. Ondanks alle ellende heeft de harde supporterskern het gevoel voor humor niet verloren. "We gaan Europa in", zingen ze even nadat Paxten Aaronson de score heeft geopend.

Veel personeelsleden leven in onzekerheid. Mocht Vitesse weer een licentie krijgen, dan gaat het met de helft van het huidige aantal werknemers de eerste divisie in. Want de club uit Arnhem zal dan voor miljoenen euro's moeten bezuinigen. Geen Vitesse meer in het Nederlandse profvoetbal. Dat is lastig voor te stellen. Topscorers als Nikos Machlas, Wilfried Bony, Pierre van Hooijdonk en Dejan Curovic maakten naam in het klassieke geel-zwarte shirt. Martin Ødegaard, de huidige ster van Arsenal, speelde vijf jaar geleden nog bij Vitesse.

Inigo Córdoba en Justin Lonwijk lijken Fortuna Sittard aan een zege te helpen. Maar dan scoren Marco van Ginkel en opnieuw Aaronson nog voor Vitesse, dat daardoor in de 31e speelronde van -1 naar plus 2 punten klimt. "Het maakt mij niet uit met hoeveel punten we degraderen", zegt supporter Dirk. "Die laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen Ajax hoef ik ook niet te winnen. Zo wordt NEC nog vijfde, dat hebben we hier liever niet. Nee, ik verwacht niet dat de wedstrijd tegen Ajax ons laatste duel in het profvoetbal is. Vitesse gaat echt nooit verloren."