RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Onvermijdelijk'

Groot-Brittannië begint morgen al met Rwanda-plan voor uitzetten asielzoekers

De Britse premier Sunak. Beeld © AP

De regering in Groot-Brittannië begint volgens Britse media morgen al met het vastzetten van asielzoekers die uitgezet zullen worden naar Rwanda. Dat heeft de Britse gedelegeerde voor de deal in het Afrikaanse land bevestigd aan RTL Nieuws-correspondent Sophie van Leeuwen.

Volgens The Guardian, dat het nieuws als eerste bracht, komt deze stap 'weken sneller dan verwacht'. Het ministerie zou vanaf morgen 'een verrassingsoperatie' willen uitvoeren om de plannen door te zetten. Asielzoekers die deze week naar afspraken komen bij immigratiediensten in het land, zou meteen vastgezet worden 'in detentiecentra'. Daar worden ze vastgehouden totdat ze worden uitgezet naar Rwanda.

Na het bericht van The Guardian meldt ook de publieke omroep BBC het nieuws.

Deze week verkiezingen

Volgens correspondent Van Leeuwen is het zeker dat Groot-Brittannië morgen de eerste stappen van het Rwanda-plan in werking stelt, maar is het nog niet helemaal duidelijk of de Britse autoriteiten morgen ook al daadwerkelijk beginnen met het in bewaring stellen van immigranten.

De timing van de operatie zou te maken hebben met de lokale verkiezingen die donderdag in Engeland gehouden worden. De Britse premier Sunak zou willen laten zien dat hij de instroom van illegale immigranten voortvarend aanpakt.

Brits
Lees ook:
Brits parlement neemt omstreden wet aan: asielzoekers uitgezet naar Rwanda

Op aandringen van Sunak nam het Britse parlement vorige week een omstreden wet aan, die erin voorziet dat immigranten die in bootjes aankomen in Groot-Brittannië, naar Rwanda gedeporteerd worden. Wie volgens de 'Rwandawet' wordt uitgezet, kan daarna geen asiel meer aanvragen in het VK. Wel kunnen ze een verblijfsvergunning voor Rwanda krijgen.

In ruil voor de deal krijgt de Rwandese regering 433 miljoen euro van de Britten. Plus nog eens 175.000 euro per uitgezette migrant om de kosten voor huisvesting, voedsel en onderwijs te dekken.

Ruim 45.000 migranten

Het beleid zou een afschrikkende werking moeten hebben op het stijgend aantal migranten dat vanuit Frankrijk in rubberbootjes het Kanaal oversteekt. In 2022 waagde een recordaantal van 45.755 migranten de oversteek. Uit de laatste cijfers blijkt dat dit jaar tot maart 4600 vluchtelingen erin slaagden het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

In een verklaring schrijft het ministerie: "Op zeker moment wordt het onvermijdelijk mensen vast te houden in afwachting van de eerste vlucht, die gepland staat om over 10 tot 12 weken naar Rwanda te gaan."

Zeker
Lees ook:
Zeker vijf doden bij poging van migranten om Engeland in bootjes te bereiken
De politie in Schotland zet extra agenten in om eventuele demonstraties op straat of sabotageacties door actievoerders het hoofd te bieden. In Glasgow kwam het in het verleden vaker tot protesten tegen uitzettingen. Daarbij werden voertuigen van de immigratiediensten omsingeld.
 
Sunak heeft gezegd dat het aantal detentieplekken is uitgebreid tot 2200 plaatsen. "Om eventuele juridische procedures snel te kunnen afwikkelen hebben we 25 rechtszalen ingericht en 150 rechters aangewezen die snel meer dan 5000 zittingsdagen kunnen voorzitten." In het VK worden de komende weken veel rechtszaken verwacht tegen de voorgenomen deportaties.

Ierland

De koers van Sunak heeft ook in Ierland gevolgen. Dat land ziet de asielinstroom snel oplopen, naar eigen zeggen als direct gevolg van de Rwandawet. Ierland wil nu de wet aanpassen zodat het deze mensen terug kan sturen naar het Verenigd Koninkrijk.

Correspondent Sophie van Leeuwen reisde eerder naar Rwanda om te zien hoe asielzoekers daar worden opgevangen:

In dit hotel in Rwanda komen migranten na deportatie uit Groot-Brittannië

01:24