Direct naar artikelinhoud
Gaza-oorlog

Kabinet blijft erbij: geen geld naar Unrwa in Gaza

Israëlische militairen in actie bij het hoofdkwartier van de VN-organisatie Unrwa in Gaza.Beeld Reuters

Een onafhankelijke commissie heeft geen bewijzen gevonden dat Unrwa kan worden gelinkt aan Hamas, maar Den Haag is nog niet overtuigd van de neutraliteit van de de VN-hulporganisatie.

Voorlopig kan de VN-hulporganisatie Unwra niet rekenen op nieuwe steun uit Nederland. Het kabinet heeft dat dit weekend bekendgemaakt. Minister Liesje Schreinemacher van ontwikkelingssamenwerking schrijft in een brief aan de Kamer dat er zorgen blijven bestaan over de neutraliteit van de organisatie.

Unwra zorgt voor onderwijs, gezondheidszorg en hulpverlening in Gaza. Die hulp staat op dit moment onder grote druk, juist nu er hongersnood in het gebied heerst vanwege aanhoudende Israëlische aanvallen. Een grondoffensief in Rafah, in het zuiden van Gaza, hangt in de lucht. Volgens de Israëlische regering is deze stad nog altijd een bolwerk van Hamas.

De hulporganisatie dient onder de vlag van de Verenigde Naties volstrekt neutraal te opereren, maar volgens Israël is daar geen sprake van. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken verklaarde afgelopen week: ‘Hamas heeft Unrwa zo diep geïnfiltreerd dat het niet meer mogelijk is om te bepalen waar Unrwa eindigt en waar Hamas begint’. In januari dit jaar beweerde Israël dat twaalf medewerkers van de organisatie betrokken waren bij de moordpartijen van Hamas op 7 oktober. Daarop besloten zestien landen, waaronder Nederland, de financiële hulp op te schorten.

Geen bewijs

Voor die bewering heeft de Israëlische regering geen bewijs kunnen leveren. Een week geleden concludeerde een onafhankelijke commissie, onder leiding van de voormalige Franse minister van buitenlandse zaken Colonna, dat uit onderzoek geen directe banden tussen Unrwa en Hamas of een andere terroristische organisatie zijn gebleken. Inmiddels hebben diverse landen de hulp aan Unrwa hervat.

Nederland niet. Tijdens een debat in de Kamer, afgelopen week, hamerden diverse partijen erop de financiering te herstellen, verwijzend naar de hongersnood in Gaza en de conclusies van de commissie-Colonna. Schreinemacher antwoordde toen dat ze het rapport beter wilde bestuderen. Ze zei ook dat de opschorting van het hulpgeld vooral ‘een politiek signaal’ is, aangezien Nederland de bijdrage voor 2024 (19 miljoen euro) al begin dit jaar heeft overgemaakt.

Schreinemacher beslist nu dat er het kabinet voorlopig geen nieuwe, incidentele bijdragen zal doen. De minister verwijst naar de vijftig aanbevelingen die de commissie doet om de neutraliteit van Unrwa beter te waarborgen. Die gaan onder andere over het personeel, lesmateriaal op scholen en onderbezetting van zogeheten ‘ethische bureaus’. Schreinemacher: “Er zijn nu geen bijdragen aan Unrwa voorzien. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt.”

Lees ook:

Job Cohen: Vrijheid is als zuurstof, je merkt pas hoe bijzonder het is als het verdwijnt

De PvdA-prominent spreekt zich uit over de oorlog in Gaza. ‘Dat dit opnieuw een aanjager van antisemitisme is, hoe onterecht ik het ook vind, is niet zo verrassend.’