Direct naar artikelinhoud
LiveblogMidden-Oosten

Live oorlog Midden-Oosten: Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël

Palestijnen ontvluchten Rafah.Beeld Reuters

Volg hier het laatste nieuws over de oorlog tussen Israël en Gaza en de crisis in het Midden-Oosten.

De meest recente artikelen over de oorlog leest u hier terug.

Live

  1. Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël

    Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

    Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken noemt onder meer ‘de toenemende ernst en reikwijdte van de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in de Gazastrook’ als reden voor de stap. De Egyptenaren wijzen ook op ‘de directe aanvallen op burgers en de vernietiging van de infrastructuur in de Gazastrook, en het ertoe aanzetten van de Palestijnen om te vluchten’.

    Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende. (ANP)

  2. Onenigheid in Israëlische regering over operaties in noorden van Gaza

    Volgens Israëlische media zou er onenigheid zijn binnen de regering over de nieuwe operaties in het noorden. 

    De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zou tegen premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat de nieuwe gevechten in het noorden, waar Israël eerder Hamas overwon en zich vervolgens terugtrok, wijzen op een gebrek aan strategie. (ANP)

  3. Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

    In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

    Volgens de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari, heeft Israël de naar schatting 100.000 tot 150.000 inwoners van Jabalia opgeroepen de stad te verlaten. De VN-hulporganisatie Unrwa zegt bezorgd te zijn over de nieuwe oproep tot een evacuatie van Jabalia. (ANP)

  4. Meer dan 35.000 mensen omgekomen in Gaza door oorlog met Israël

    35.034 inwoners van Gaza zijn omgekomen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober vorig jaar uitbrak, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

    Een groot deel van doden zijn vrouwen en kinderen, al zijn daarover geen precieze cijfers bekend. De Verenigde Naties lieten eind vorig jaar wel weten dat toen ongeveer twee derde van de dodelijke slachtoffers vrouwen en kinderen waren. De cijfers uit Gaza worden door onder meer de VN als betrouwbaar beschouwd. (ANP)

  5. Unrwa bevestigt vertrek 300.000 burgers uit Rafah

    Ongeveer 300.000 burgers hebben afgelopen week Rafah verlaten, schat de Unrwa. Daarmee bevestigt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen het eerder gecommuniceerde cijfer van het Israëlische leger.

    De organisatie schrijft op X dat de 'gedwongen en onmenselijke ontheemding van Palestijnen voortduurt'. Mensen verlaten Rafah massaal na oproepen van de Israëlische krijgsmacht om delen van Oost-Rafah te verlaten. Zij worden door Israël opgeroepen naar een gebied iets noordelijker in de Gazastrook te gaan, een zogenaamd humanitair gebied. Daar zou het veiliger zijn nu Israël zijn militaire operaties in Rafah heeft opgevoerd.

    Voor de evacuatieoproep van Israël verbleven ongeveer 1,4 miljoen mensen in Rafah. De meesten waren naar deze stad gekomen om de oorlog elders in de Gazastrook te ontvluchten. Volgens de Unrwazijn er geen veilige plekken meer om naartoe te gaan. "De bewering over 'veilige zones' is onjuist en misleidend. Geen enkele plaats is veilig in Gaza", aldus Unrwa-topman Philippe Lazzarini in een bericht op X.

    Veel Gazanen zijn meermaals gevlucht sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen in oktober. "Gemiddeld een keer per maand", aldus Lazzarini. "Ze zochten wanhopig naar veiligheid die ze nooit vonden. Sommigen hebben geen andere keuze dan in gebombardeerde Unrwa-schuilplaatsen te verblijven." (ANP)

  6. Arrestaties bij pro-Palestijnse actie op Canadese universiteit

    Op de universiteit van Alberta, in de Canadese stad Edmonton, heeft de politie zaterdag een kamp van pro-Palestijnse actievoerders ontruimd. Drie mensen werden opgepakt.

    Het honderdtal actievoerders was er al sinds donderdag om van de universiteit te eisen dat die haar banden met Israël zou verbreken. De politie kwam zaterdag op verzoek van rector Bill Flanagan in actie.

    Volgens de politie verzette een vijftigtal demonstranten zich, waarbij drie personen werden opgepakt. De studentengroep People's University for Palestine hekelde het hardhandige optreden van de agenten traangas zouden hebben ingezet en wapenstokken zouden hebben gebruikt - en zei dat vier studenten gewond raakten, van wie één naar het ziekenhuis moest. De politie ontkende dat ze traangas inzette.

  7. Washington Post: VS proberen Israël van grote aanval op Rafah af te houden

    De Verenigde Staten proberen met gevoelige informatie over Hamas Israël ervan te weerhouden om een grote aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook uit te voeren. Dat schrijft The Washington Post op basis van vier anonieme bronnen.

    Het gaat om de schuilplaats van leiders van Hamas en tunnels die Hamas in Gaza heeft aangelegd.

    Ook zouden de VS hebben aangeboden opvangplekken te creëren waar vluchtelingen kunnen worden ondergebracht in tenten en systemen aan te leggen om water, voedsel en medicijnen aan de bevolking te verstrekken.

    Circa 1,4 miljoen mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in Rafah als gevolg van de Israëlische aanvallen en die moeten nu elders worden ondergebracht. Volgens de Amerikanen kost dat enkele maanden, om ervoor te zeggen dat mensen in veiligheid worden gebracht. De Israëliërs zijn het daarmee niet eens, aldus The Washington Post.

    Inmiddels heeft Israël opgeroepen verschillende delen van de stad te ontruimen en zijn er 300.000 mensen vertrokken. Ze zijn uitgeweken naar onder meer het opvanggebied Al Mawasi. Israël omschrijft dat als een 'uitgebreid humanitair gebied' waar vluchtelingen tijdelijk kunnen verblijven. Maar volgens internationale hulporganisaties is het gebied niet veilig en zijn er onvoldoende voorzieningen.

  8. Israël: nieuwe tunnel ontdekt in Gazastrook

    Israël heeft naar eigen zeggen een tunnelcomplex gevonden in de Gazastrook. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari gaat het om een 'ondergrondse route' in Zeitoun van waaruit terroristen aanvallen zouden hebben gepland op Israëlische soldaten.

    In het gebied rond Zeitoun vond een grote militaire operatie plaats. Daarbij werd volgens Hagari een dertigtal Hamasstrijders gedood. In een school zou het leger tientallen wapens hebben aangetroffen.

    Zaterdagavond vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen ook doelwitten in het noorden van de Gazastrook aan, zei Hagari. 's Ochtends zouden burgers in het gebied zijn geëvacueerd.

  9. EU vindt Israëlische evacuatiebevelen voor burgers Rafah "onaanvaardbaar"

    De Israëlische bevelen aan burgers die vastzitten in Rafah om te evacueren naar onveilige zones zijn "onaanvaardbaar". Dat heeft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zaterdag verklaard op X.

    "Evacuatiebevelen voor burgers die vastzitten in Rafah naar onveilige zones zijn onaanvaardbaar", zo stelde Michel. De Belg vraagt de Israëlische regering om het internationale humanitaire recht te respecteren en geen grondoffensief te lanceren in Rafah. Hij dringt ook aan op de opening van grensovergangen om de bevolking van dringende humanitaire bijstand te voorzien.

    Het Israëlische leger riep zaterdag de inwoners van Rafah op om meer gebieden in het oosten van de stad te verlaten. De mensen in deze gebieden moeten onmiddellijk naar Al-Mawasi aan de kust gaan, luidde het. De oproep wijst erop dat het Israëlische leger de operatie tegen posities en eenheden van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas in Rafah wil uitbreiden.

    De invoer van humanitaire hulp in de Gazastrook is volgens de Verenigde Naties quasi volledig onderbroken sinds de Israëlische soldaten begin deze week het oosten van Gaza penetreerden en de controle over de grensovergang met Egypte overnamen.

    De Israëlische overheid wil in de zuidelijke stad naar eigen zeggen de laatste bataljons van Hamas vernietigen. De operatie is omstreden. Volgens de VN zijn meer dan een miljoen mensen naar Rafah gevlucht voor het geweld in andere delen van de Palestijnse Gazastrook. (Belga)

  10. Egypte weigert coördinatie met Israël bij grensovergang Rafah

    Egypte weigert het vervoer van hulpgoederen over de grens bij Rafah te coördineren met Israël. Caïro neemt de Israëlische regering de "onaanvaardbare escalatie" in Gaza hoogst kwalijk. Dat heeft een overheidsfunctionaris zaterdag gezegd op de Egyptische nieuwszender Al Qahera. Hij voegde eraan toe dat Egypte Israël verantwoordelijk houdt voor de verslechtering van de situatie in de Gazastrook.

    De Israëlische strijdkrachten namen op 7 mei de controle over bij de belangrijke grensovergang bij Rafah. Daarmee sloten ze een essentiële route voor de levering van hulpgoederen aan de honderdduizenden noodlijdende inwoners van de Gazastrook af.

    Volgens de Verenigde Naties en internationale hulporganisaties is het door de sluiting van de grensposten bij Rafah en bij het Israëlische Kerem Shalom vrijwel onmogelijk om voedsel, water en medicijnen de Palestijnse enclave binnen te brengen. Bronnen binnen het Rode Kruis hebben zelfs gezegd dat de aanvoer van eerste levensbehoeften helemaal is gestopt. (ANP)

  11. Zeven aanhoudingen na aanval op pro-Palestijnse demonstratie

    De politie heeft zeven personen aangehouden nadat deelnemers van een pro-Palestijnse mars werden aangevallen. Een groep van zo'n tien tegendemonstranten rende na afloop van de mars in op de groep pro-Palestijnse demonstranten op een hoek van het Museumplein in Amsterdam. De tegendemonstranten begonnen in het wilde weg in te slaan op de groep, aldus een politiewoordvoerder. Ook werd er geschopt en hebben de mannen illegaal vuurwerk in de groep gegooid.

    Drie mannen konden op heterdaad worden aangehouden. Een van hen wilde net een stuk zwaar illegaal vuurwerk aansteken, maar de politie wist dat te voorkomen. De drie zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, een van de arrestanten verzette zich bij zijn aanhouding. Een van de verdachten is meegenomen in de ambulance, ook een ander raakte gewond.

    Aanhoudingen

    Drie anderen konden later worden aangehouden. Zij worden verdacht van verstoring van de openbare orde. Een zevende arrestant behoorde tot de groep van de pro-Palestinademonstranten, hij is ook aangehouden voor openlijke geweldpleging.

    Na het incident heeft de organisatie de deelnemers van de pro-Palestijnse mars opgeroepen om te vertrekken. De meesten hebben daaraan gehoor gegeven. De mars van de Dam naar het Museumplein was in het kader van 76 jaar Nakba, ofwel catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. (ANP)

  12. Hamas: Israëlische gijzelaar uit video omgekomen bij bombardement

    Volgens Hamas is de Israëlische gijzelaar Nadav Popplewell, van wie de beweging eerder op zaterdag een video had gedeeld, niet meer in leven. Hij raakte tijdens een Israëlische luchtaanval gewond en is aan die verwondingen overleden, claimt Hamas.

    Omdat ziekenhuizen in de Gazastrook buiten dienst zijn door Israëlische aanvallen, kon de nodige zorg niet worden verleend, zegt Hamas. De Israëliër zou meer dan een maand geleden al zijn gestorven.

    Mishandeling

    In de video van enkele seconden die Hamas zaterdag op Telegram plaatste, identificeerde Popplewell zich onder dwang en waren tekenen te zien van fysieke mishandeling. De tekst "De tijd raakt op. Uw overheid liegt" was op het beeld te lezen. Hamas zei niet wanneer de video was opgenomen.

    Volgens Israël houdt Hamas nog 128 gijzelaars vast. Meer dan 36 van hen zouden zijn overleden. 105 gijzelaars kwamen vrij tijdens een bestand eind vorig jaar, toen Israël in een ruil Palestijnse gevangenen vrijliet. (ANP)

  13. UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

    De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.

    De UvA spreekt van "aanzienlijke schade" die is aangericht tijdens de protesten op de Roeterseilandcampus en de andere UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuis. Het is nog niet duidelijk of de universiteit de schade wil verhalen op de betogers. "In samenspraak met verschillende partijen" wordt gekeken "of en hoe die schade te verhalen is", aldus de universiteit, die zegt daar later op terug te komen.

    Eisen

    De protesten begonnen maandagmiddag. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land", net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

    De UvA heeft inmiddels een overzicht met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen gepubliceerd. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar. De UvA stelt heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen. "We zien in de samenwerking met individuele Israëlische medewerkers, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden, zogeheten science diplomacy", is te lezen op de website van de universiteit. "Het verbreken of opschorten van alle banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die juist vaak de kritische stem in Israël vertegenwoordigen."

    Opiniestuk

    Het Parool publiceerde zaterdag een opiniestuk, ondertekend door 103 studenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU). De schrijvers, Joodse en Israëlische studenten, zeggen zich in veel situaties op de universiteiten niet veilig te voelen. Ze schrijven het lastig vinden om te begrijpen hoe een boycot van Israëlische instituten "de toekomst voor Palestijnen en Israëli's bevordert".

    De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen van de KABK Student Union, een studentenvereniging. Dit werd vrijdag bekend. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten. (ANP)

    Beeld ROBIN UTRECHT
  14. Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

    De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

    De man identificeert zichzelf onder dwang in de video die elf seconden duurt. Hij vertoont zichtbare tekenen van fysieke mishandeling. Op het beeld verschijnt in het Arabisch en het Hebreeuws de tekst: "De tijd raakt op. Uw overheid liegt."

    Het is al de derde keer dat Hamas beelden deelt van gijzelaars. In april deelde de groepering twee keer vergelijkbare beelden, telkens van andere gijzelaars. Israël veroordeelt het delen van dat soort video's en noemt het "psychologische manipulatie".

    Volgens de Israëlische autoriteiten houdt Hamas nog 128 gijzelaars uit Israël vast, al zouden zeker 36 van hen zijn overleden. 105 andere gijzelaars kwamen vrij tijdens een kortdurend staakt-het-vuren in november vorig jaar. (ANP)

  15. Honderden herdenken op de Dam Palestijnse dag van 'catastrofe'

    Op de Dam in Amsterdam hebben zich enkele honderden mensen verzameld voor de herdenking van 76 jaar Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

    De demonstratie begon om 13.00 uur met enkele sprekers op een podium, ook was er een kort moment van stilte. Vanaf 14.00 uur lopen deelnemers een korte mars door de stad. De politie houdt toezicht en is aanwezig op en rondom de Dam. Veel bezoekers hebben Palestijnse vlaggen of dragen de kenmerkende zwart-witgeblokte sjaal.

    De demonstratie wordt ondersteund door zestig organisaties en actiegroepen, zoals Students for Palestine, de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Kick Out Zwarte Piet en verschillende lokale afdelingen van de politieke partij BIJ1.

    Afgelopen week waren er al meerdere pro-Palestijnse protesten in Amsterdam, onder meer bij gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. De betogers willen onder meer dat de universiteit alle banden verbreekt met Israëlische organisaties. (ANP)

  16. Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

    De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

    De krijgsmacht kwam begin deze week met een vergelijkbare oproep. Die was volgens Israël gericht aan zo'n 100.000 mensen. Inmiddels hebben meer mensen de stad in het zuiden van de Gazastrook verlaten, schatten de Verenigde Naties.

    Het zogeheten humanitaire gebied is waar Israël wil dat de ontheemden naartoe gaan. Internationale hulporganisaties zeggen dat er niet voldoende voorzieningen zijn en dat er geen veilige plekken meer zijn. (ANP)

  17. VS: onderhandelingen over bestand in impasse

    Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. Dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was, is "zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby vrijdag.

    De bijeenkomsten zijn voorlopig beëindigd, de gesprekken zitten in een impasse. Er worden echter pogingen ondernomen om beide partijen ervan te overtuigen de besprekingen voort te zetten. "Wij geloven nog steeds dat een overeenkomst mogelijk is", aldus Kirby.

    De Amerikaanse krant The Wall Street Journal citeerde Egyptische functionarissen die zeiden dat de onderhandelaars van plan zijn de gesprekken begin volgende week in Caïro of de Qatarese hoofdstad Doha te hervatten. (ANP)

  18. Frankrijk roept Israël op om aanval op Rafah onmiddellijk stop te zetten

    Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

    Alleen door opnieuw te onderhandelen kan Israël de vrijlating van de gegijzelden en een staakt-het-vuren voor elkaar krijgen, vindt Frankrijk.

    Frankrijk riep Israël ook opnieuw op al het mogelijke te doen om de bescherming van de burgerbevolking te waarborgen en de toevoer van humanitaire hulp toe te staan. Daarom moet Israël onmiddellijk de grensovergang bij Rafah naar Egypte heropenen, stelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Frankrijk veroordeelde ook de aanvallen van Israëlische kolonisten op een Jordaans hulpkonvooi en riep de Israëlische autoriteiten op een einde te maken aan het geweld van de kolonisten.

    Ook de aanval van Hamas op de grensovergang Kerem Shalom werd door Frankrijk veroordeeld. Israël had eerder gemeld dat Hamas de grensovergang opnieuw had aangevallen met raketten. Kerem Shalom is na Rafah de belangrijkste grensovergang voor leveringen van humanitaire hulpgoederen aan de Gazastrook. (ANP)

  19. VS: Israël schond mogelijk internationaal recht in Gaza met Amerikaanse wapens

    De Amerikaanse regering zegt dat Israël in de Gazastrook mogelijk het internationaal recht heeft geschonden met Amerikaanse wapens. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

    In het rapport zegt het ministerie dat het "redelijk is om te beoordelen" dat door de Verenigde Staten geleverde wapens gebruikt zijn op een manier die niet verenigbaar is met het internationaal recht en dus het Amerikaanse recht. Tegelijkertijd zegt het ministerie dat Israël tegenover een "buitengewone militaire uitdaging" stond in de strijd met Hamas in Gaza.

    Door de omstandigheden in het oorlogsgebied kan het ministerie naar eigen zeggen geen sluitende conclusies trekken. "Maar er zijn evenwel voldoende gerapporteerde incidenten die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid", aldus het rapport.

    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was echter niet in staat om in specifieke gevallen te verifiëren of het oorlogsrecht was geschonden, omdat Israël "onvolledige informatie" had gedeeld en omdat Hamas "burger-infrastructuur gebruikt voor militaire doelen en burgers als menselijk schild". Daardoor was het vaak "moeilijk om bepaalde feiten in een actief oorlogsgebied te achterhalen".

    Volgens het ministerie waren de garanties die de VS van Israël kregen dat het zich zou houden aan het wettelijk geoorloofd gebruik van de Amerikaanse wapens dermate "geloofwaardig en betrouwbaar", dat de wapenleveringen konden doorgaan.

    Het rapport zou eigenlijk woensdag moeten worden overhandigd aan het Congres. De publicatie werd echter twee dagen uitgesteld vanwege interne discussies binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het rapport verscheen op uitdrukkelijke wens van president Joe Biden, die eind februari opdracht gaf voor het onderzoek.

    Woensdagavond zei Biden in een interview met nieuwszender CNN dat de VS de levering van wapens en bommen aan Israël mogelijk stopzetten als het land doorgaat met het grondoffensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. (Reuters/ANP)

  20. VN-Veiligheidsraad eist opheldering over massagraven in Gazastrook

    De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt een onderzoek naar de in de Gazastrook ontdekte massagraven. Dat blijkt vrijdag uit een verklaring waarin de leden van de raad hun "diepe bezorgdheid" uiten.

    Volgens de leden van de Veiligheidsraad is het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd voor schendingen van het internationaal recht, aldus de verklaring. Ze eisen "dat onderzoekers ongehinderde toegang tot alle plaatsen van massagraven in de Gazastrook" moeten krijgen voor een "onmiddellijk, onafhankelijk, rigoureus, volledig, transparant en onpartijdig" onderzoek.

    In de Gazastrook zijn al zeker zeven massagraven aangetroffen, met in totaal honderden lichamen. Drie daarvan werden gevonden bij het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad en drie bij het Nassar-ziekenuis in Khan Younis. Een van de massagraven werd aangetroffen in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahiya.

    De VN-Veiligheidsraad benadrukt dat families "het lot en de locatie van hun vermisten verwanten" moeten kunnen weten, "in overeenstemming met het internationaal humanitair recht". (Belga)

  21. Hamas zegt dat onderhandelingen weer van voor af aan beginnen

    De onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook beginnen weer van voor af aan, zegt Hamas. Volgens de Palestijnse beweging komt dat doordat Israël het voorstel van de bemiddelaars heeft afgewezen.

    Hamas liet vorige week weten akkoord te zijn met een voorstel, maar Israël was nog niet tevreden. Delegaties van beide partijen trokken deze week naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen, maar vertrokken donderdag zonder deal over een staakt-het-vuren.

    Het belangrijkste twistpunt lijkt te gaan over de eindigheid van het bestand. Hamas wil dat het zal leiden tot een permanent staakt-het-vuren, maar Israël houdt vol dat Hamas moet worden uitgeschakeld en dat de oorlog dus op termijn hervat moet worden. (ANP)

  22. Ook Libië wil zich aansluiten bij genocidezaak tegen Israël

    Libië heeft een officieel verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag om zich aan te sluiten bij de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël. Het Noord-Afrikaanse land gelooft dat de daden van Israël in de Gazastrook een "genocidaal karakter" hebben.

    Libië zegt dat Israël handelt "met de vereiste specifieke bedoeling om de Palestijnen in Gaza als een deel te vernietigen van de bredere Palestijnse nationale, raciale en etnische groep". Israël zou daarom het genocideverdrag schenden.

    Tussentijdse uitspraak

    Eerder vroegen ook Nicaragua en Colombia aan het VN-hof of ze zich mochten aansluiten bij de zaak. Meerdere andere landen, zoals Turkije, hebben aangegeven te overwegen dat ook te doen.

    In januari deed het ICJ al een tussentijdse uitspraak. Het hof, gevestigd in het Haagse Vredespaleis, beval Israël om ervoor te zorgen dat zijn troepen geen genocidale daden plegen. Een definitieve uitspraak kan jaren op zich laten wachten. (ANP)

  23. Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

    Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu moet "echt een signaal krijgen", zei Timmermans.

    De partijleider vindt dat demissionair premier Mark Rutte de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, moet vragen een extra top te beleggen om sancties te bespreken. Daarmee moet niet worden gewacht tot Israël Rafah in Gaza aanvalt. "Dan ben je te laat", zegt Timmermans.

    "Rutte heeft gezegd dat het een gamechanger zou zijn, laat dat maar zien."

    Debat

    In een debat met de Tweede Kamer eind maart zei Rutte dat een grootschalige grondoperatie van Israël in Rafah voor Nederland een "gamechanger" zou zijn. Dan worden sancties tegen Israël niet meer uitgesloten.

    Israël dreigt al geruime tijd Rafah (Gaza) binnen te vallen. De internationale gemeenschap heeft Israël al meerdere malen opgeroepen dat niet te doen. Ook Nederland heeft dat bij verschillende gelegenheden gedaan. De Israëlische krijgsmacht (IDF) is al bezig met invallen in het oosten van Rafah, maar dit betreft (nog) niet de door Israël aangekondigde militaire operatie.

    Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schatte eerder vrijdag in dat ongeveer 110.000 mensen Rafah hebben verlaten. De VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF heeft vrijdag opgeroepen tot het toelaten van humanitaire hulp en brandstof tot de Gazastrook. Brandstof komt via Rafah Gaza binnen, maar die grensovergang is sinds dinsdag gesloten. (ANP)

    Frans Timmermans.Beeld Jeroen Meuwsen
  24. Spanje, Ierland en Slovenië plannen erkenning Palestijnse staat

    Spanje, Ierland en Slovenië zijn van plan om de Palestijnse staat officieel te erkennen op 21 mei. Josep Borrell, de buitenlandchef van de Europese Unie, bevestigde die datum vrijdag na berichtgeving in Ierse media.

    "Voor zover ik weet is dat het plan, want dat is wat minister Albares me heeft verteld", zei Borrell in een interview op de Spaanse radio. José Manuel Albares is de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. De Sloveense regering zei donderdag ook dat het heeft afgesproken om de Palestijnse staat te erkennen.

    "Daarna volgen er waarschijnlijk nog meer landen", aldus Borrell. "Want België heeft ook besloten om het te doen." Spanje, Ierland, Slovenië en ook Malta hebben in maart in een gezamenlijke verklaring aangegeven "klaar" te zijn om de Palestijnse staat te erkennen.

    Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat in het geopolitieke belang van Europa. "De internationale gemeenschap kan de Palestijnse staat niet helpen als die het bestaan niet erkent", zei hij vorige maand. (ANP)

  25. Algemene Vergadering VN stemt voor extra Palestijnse rechten

    De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen om de rechten van Palestijnen bij de VN uit te breiden: 143 landen stemden voor, negen stemden tegen en 25 onthielden zich van stemming, waaronder Nederland.

    De resolutie roept de cruciale VN-Veiligheidsraad onder meer op om "welwillend" een volledig lidmaatschap voor een Palestijnse staat (Palestina) te overwegen. Volgens het VN-Handvest staat het lidmaatschap open voor 'vredelievende staten' die de verplichtingen in dat document aanvaarden en in staat en bereid zijn deze na te komen.

    De Verenigde Staten spraken vorige maand in de Veiligheidsraad hun veto uit over een Palestijns verzoek om als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

    "Wij willen vrede, wij willen vrijheid", zei de Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour voor aanvang van de stemming tegen de Algemene Vergadering. "Een ja-stem is een stem voor het Palestijnse bestaan, het is niet tegen welke staat dan ook. Het is een investering in vrede."

    Na Mansour sprak de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan. "Omdat zovelen van jullie Joden haten, maakt het jullie niet zoveel uit dat de Palestijnen niet vredelievend zijn", zei hij onder meer. "Schaam jullie." Daarop vernietigde hij met een kleine versnipperaar een kopie van het VN-Handvest. (ANP)

  26. VS kondigen opnieuw veto aan tegen Palestijns VN-lidmaatschap

    Ook als er, zoals verwacht, een grote meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal stemmen voor een volwaardig VN-lidmaatschap van de Palestijnse gebieden, zullen de Verenigde Staten alsnog de procedure in de Veiligheidsraad blokkeren. Dat deelt de Amerikaanse woordvoerder Nate Evans vrijdag mee.

    De Algemene Vergadering, met 193 leden, zal naar verwachting vrijdag beslissen dat ze de Palestijnse gebieden, die momenteel waarnemend lid zijn, geschikt bevindt om volwaardig lid te worden van de VN. Ze zal dan de beslissende Veiligheidsraad, met vijftien leden, vragen om een "gunstige" evaluatie.

    "Als de Algemene Vergadering deze resolutie aanneemt en de Palestijnse toetredingsaanvraag terugverwijst, verwachten we hetzelfde resultaat als in april", zegt VS-woordvoerder Nate Evans vrijdag. In april gebruikten de VS al hun vetorecht tegen een Palestijnse aanvraag.

    Internationale steun

    De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil vrijdag in New York stemmen over meer rechten voor de Palestijnse gebieden in het grootste VN-orgaan. De Palestijnen willen zich met de resolutie gelijktijdig verzekeren van internationale steun voor een volwaardig VN-lidmaatschap. Diplomaten gaan ervan uit dat de resolutie het met een grote meerderheid zal halen.

    De stemming in de Algemene Vergadering met 193 lidstaten in New York is ook een afspiegeling van de internationale standpunten in het conflict in het Midden-Oosten. De Amerikaanse regering stelt dat een akkoord met Israël over een tweestatenoplossing een voorwaarde is voor de erkenning van een volwaardig VN-lidmaatschap van de Palestijnse gebieden. Al in 2011 was een aanvraag tot volledig lidmaatschap gestrand in de Veiligheidsraad. (Belga)

  27. Spanje, Slovenië en Ierland zullen Palestina op 21 mei als staat erkennen

    Spanje, Slovenië en Ierland gaan gezamenlijk op 21 mei Palestina als staat erkennen. Dat heeft Josep Borrell, de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, vrijdag aangekondigd.

    Volgens de Ierse zender RTE zou op 21 mei de gezamenlijke erkenning van de Palestijnse staat worden aangekondigd. Borrell bevestigde die datum vrijdag nadat hij door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, op de hoogte was gebracht. "Er zijn dus drie Europese landen die deze stap zetten, Spanje, Slovenië en Ierland. Wellicht volgen er later nog andere", aldus Borrell.

    Verklaring

    Op 22 maart publiceerden Spanje, Ierland, Slovenië en Malta een gemeenschappelijke verklaring waarin ze aankondigden klaar te zijn om de Palestijnse staat te erkennen "als dat een positieve bijdrage kan leveren en als de omstandigheden zich ertoe lenen".

    De Spaanse premier Pedro Sanchez zei een maand geleden dat de erkenning van een Palestijnse staat in het geopolitieke belang van Europa is en dat Madrid er "klaar" voor is. Sanchez is binnen de EU een van de meest kritische stemmen tegenover Israël.

    En in Slovenië keurde de regering donderdag een decreet goed over de erkenning van een Palestijnse staat. (Belga)

  28. VN-topman waarschuwt voor "kolossale humanitaire ramp" bij grondaanval op Rafah

    Een Israëlisch grondoffensief op de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zou leiden tot een "kolossale humanitaire ramp". Die waarschuwing heeft Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), vrijdag verspreid.

    Het aangekondigde Israëlisch offensief op Rafah zou "een einde maken aan onze inspanningen om de bevolking te ondersteunen, terwijl er een hongersnood dreigt", deelde hij nog mee tijdens een bezoek aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

    Essentiële goederen

    De VN-topman roept ook op om de levering van humanitaire goederen aan het Palestijnse gebied weer op te starten. "We zijn actief in gesprek met alle betrokken partijen om de aanvoer van essentiële goederen - waaronder broodnodige brandstof - via de grensovergangen Rafah en Kerem Shalom te hervatten," zegt hij.

    Israël heeft woensdag beslist om de levering van humanitaire goederen via de grensovergang van Kerem Shalom weer toe te staan. Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) stelt echter dat die leveringen nog altijd "extreem moeilijk" verlopen.

    Staakt-het-vuren

    Guterres herhaalt ook zijn oproep voor een staakt-het-vuren. Hamas en de Israëlische regering moeten "politieke moed tonen" en alles in het werk stellen om "tot een akkoord te komen over een beëindiging van het bloedvergieten en de vrijlating van de gijzelaars", klinkt het.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zint al een hele tijd op een grondoffensief in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar zouden zich volgens Israël de laatste bataljons van Hamas schuilhouden, maar er bevinden zich ook ongeveer 1,4 miljoen Palestijnse burgers. Velen onder hen waren al vanuit het noorden op de vlucht geslagen voor de Israëlische bombardementen en gevechten. (Belga)

  29. UNICEF: al vijf dagen geen brandstof geleverd aan Gaza

    UNICEF meldt dat al vijf dagen geen brandstof is geleverd aan de Gazastrook. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties roept op tot het onmiddellijk toelaten van brandstof en humanitaire hulp tot de belegerde enclave.

    Brandstof komt Gaza binnen via Rafah, maar die grensovergang is sinds dinsdag gesloten. Israël nam die ochtend de Palestijnse zijde in. UNICEF vreest voor de gevolgen als leveringen van brandstof niet snel worden hervat. Brandstof is nodig voor onder meer ziekenhuizen, de distributie van hulpgoederen en waterpunten.

    Groot gebrek

    De UNICEF-noodhulpcoördinator in Gaza, Hamish Young, wijst erop dat ook "vrijwel geen humanitaire hulp" is toegelaten. Young was donderdag in Al Mawasi. Daar zijn veel mensen naartoe gevlucht sinds Israël maandag opriep tot de evacuatie van Oost-Rafah. Young meldt dat in Al Mawasi een "groot gebrek" is aan sanitaire voorzieningen, drinkwater en onderdak.

    Sinds maandag zijn volgens VN-schattingen ongeveer 110.000 mensen uit Rafah vertrokken. Dat aantal lijkt verder op te lopen. Er zijn volgens UNICEF meer mensen onderweg naar Al Mawasi. De evacuatie-oproep was volgens Israël bedoeld voor 100.000 mensen. (ANP)

  30. Australisch pensioenfonds buigt voor kritiek beleggingen Israël

    Cbus, een van de grootste pensioenfondsen van Australië, herziet zijn investeringsbeleid na druk van een grote vakbond. Die had het fonds opgeroepen niet meer te beleggen in bedrijven die wapens en defensietechnologie aan Israël leveren.

    Cbus beheert onder meer de pensioenen voor medewerkers uit de Australische bouwsector. Het fonds zegt de stap te nemen om "de bezorgdheid van de gemeenschap over het conflict en het verlies van mensenlevens in Gaza en Israël".

    Cbus sluit directe investeringen in sommige wapenfabrikanten al uit. Maar het fonds belegt nog wel in defensiegerelateerde bedrijven als Lockheed Martin en RTX. Nu bekijkt het fonds of dat nog wenselijk is en of het de criteria voor beleggingen verder kan aanscherpen. (ANP)

  31. Unrwa schat dat 110.000 mensen Rafah hebben verlaten

    De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) schat dat ongeveer 110.000 mensen Rafah in het zuiden van de Gazastrook hebben verlaten. Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. Deze oproep was gericht aan 100.000 mensen, aldus Israël.

    "Terwijl de Israëlische troepen hun bombardementen op Rafah intensiveren, gaan de gedwongen verplaatsingen door", meldt het agentschap op berichtenplatform X. De organisatie zegt dat de vertrokken mensen op zoek zijn naar veiligheid. "Maar nergens in de Gazastrook is het veilig en de leefomstandigheden zijn erbarmelijk. De enige hoop is een onmiddellijk staakt-het-vuren."

    De Unrwa schatte donderdagochtend dat ongeveer 80.000 mensen Rafah hadden verlaten. In de zuidelijke stad woonden 1,4 miljoen mensen. Velen waren in de afgelopen maanden juist naar de stad gevlucht omdat andere delen van de Gazastrook door Israël zijn verwoest of werden gebombardeerd. (ANP)

  32. Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen

    Bemiddelaar Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid.

    Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken heeft vrijdag een verklaring gedeeld waarin staat dat de Egyptische buitenlandminister Sameh Shoukry heeft gebeld met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken. Beiden zijn het eens over "het belang van het aansporen van de partijen om flexibiliteit te tonen en alle nodige inspanningen te verrichten om een wapenstilstandsovereenkomst te bereiken en een einde aan de humanitaire tragedie in Gaza te maken".

    De onderhandelingen zijn volgens het ministerie in een "delicate fase" beland. Egypte vreest dat een grote Israëlische invasie in Rafah de "stabiliteit en veiligheid" van de regio in gevaar brengt. De Israëlische regering dreigt al maanden met een dergelijke operatie in de stad met meer dan 1,4 miljoen mensen. Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, aan de grens met Egypte. (ANP)

  33. Netanyahu: ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten

    Israël zal zich "met hand en tand" verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. Dit liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder dat de Verenigde Staten geen wapens meer aan Israël leveren als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

    Israël zegt dat het onmogelijk is om Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen. In een interview op de Amerikaanse televisie zei Netanyahu ook dat hij hoopt dat hij en Biden hun meningsverschillen over de oorlog in Gaza achter zich kunnen laten.

    "We waren het vaak met elkaar eens, maar we hadden ook onze meningsverschillen. We hebben ze kunnen overbruggen. Ik hoop dat we ze ook nu kunnen overbruggen, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te beschermen", zei Netanyahu in het Amerikaanse praatprogramma Dr. Phil Primetime.

    Volgens Netanyahu moeten Israëlische troepen Rafah binnentrekken om de overgebleven bataljons van Hamas te vernietigen. "We moeten de overwinning behalen. Dat betekent dat we al deze bataljons moeten vernietigen, en dat zullen we ook doen." (ANP)

  34. Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit in Libanon

    Na droneaanvallen op het noorden van Israël heeft het Israëlische leger opnieuw doelwitten van de pro-Iraanse militie Hezbollah aangevallen in het zuiden van Libanon. Dat maakte het leger in de nacht op vrijdag bekend. Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen daarbij militaire gebouwen van een "terroristische infrastructuur" aan, aldus het leger.

    Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook komt het ook aan de grens tussen Israël en Libanon tot dagelijkse confrontaties. De aanvallen hebben aan beide zijden slachtoffers gemaakt en grote schade aangericht. Zowat 150.000 mensen zijn uit de gevechtszone geëvacueerd of vertrokken. (Belga) 

  35. Defensieminister: misschien ook geen Duitse wapens voor Israël

    De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft donderdag gezegd dat de Duitse regering overweegt om geen wapens meer aan Israël te leveren. Aanleiding was de uitspraak van de Amerikaanse president Joe Biden dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

    "Dit wordt momenteel besproken", zei de minister in het tv-programma Heute Journal van de Duitse zender ZDF. Maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken, voegde hij eraan toe.

    Ze hadden dit volgens Pistorius "achter gesloten deuren" besproken. Toen de presentatrice hem vroeg of hij de regering van de VS begreep, antwoordde de Duitse defensieminister: "Ja, ik kan dat begrijpen." Pistorius vertelde verder in het tv-programma dat het cruciaal was voor Israël "om zich te blijven focussen op de-escalatie." (ANP)

    De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius donderdag tijdens een bezoek aan Washington.Beeld REUTERS
  36. Israël: geen akkoord bereikt, operatie in Rafah gaat door

    Een hoge Israëlische functionaris heeft donderdag gezegd dat de laatste ronde van de onderhandelingen in Caïro om de gevechten in Gaza te stoppen is geëindigd. Israël zou de militaire operatie in Rafah en andere delen van de Gazastrook zoals gepland voortzetten, voegde hij eraan toe.

    Israël had bedenkingen bij een voorstel voor het vrijlaten van de gegijzelden en had die ook aan de bemiddelaars doorgegeven, aldus de Israëlische functionaris.

    Hamas geeft Israël de schuld van het uitblijven van een overeenkomst. In het Telegram-account van Al-Aqsa TV, een zender die wordt geleid door Hamas, stond dat de groep geen verdere concessies zou doen. Een lid van het politieke bureau van Hamas in Qatar zei dat de Hamas-delegatie vertrokken is uit Caïro.

    Israël heeft gezegd open te staan ​​voor een wapenstilstand, maar wijst de eis voor een permanent staakt-het-vuren af. Delegaties van Hamas, Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar waren sinds dinsdag in Caïro bijeen voor onderhandelingen. (ANP)

  37. Schip met hulpgoederen onderweg naar drijvende haven Gaza

    Een schip met hulpgoederen is onderweg naar de drijvende Amerikaanse haven voor de kust van de Gazastrook. De Sagamore verliet de haven van Larnaca op Cyprus in de ochtend, zeggen functionarissen op het eiland.

    EU-lidstaat Cyprus opende eerder dit jaar een corridor om over zee hulpgoederen naar Gaza te sturen. Landen hebben ook vanuit de lucht hulpgoederen gedropt boven het geïsoleerde kustgebied, waar hongersnood dreigt.

    De hulpgoederen aan boord van de Sagamore moeten in de nieuwe haven worden overgeladen op andere vaartuigen. Die brengen ze aan land, waarna vrachtwagens worden ingezet voor de verdere distributie.

    De aanvoer van hulpgoederen over zee is niet onomstreden. In de VS klinkt kritiek op de kosten van de aanleg van de nieuwe haven, die honderden miljoenen zou hebben gekost en tijdelijk is. Ook wijzen critici erop dat hulpverlening over land het meest effectief is. (ANP)

  38. Ministers Israël hekelen besluit Biden

    In de Israëlische politiek wordt teleurgesteld gereageerd op de waarschuwing van de Amerikaanse president Joe Biden dat geen wapens worden geleverd voor een aanval op Rafah in de Gazastrook. De kritiek richt zich op Biden, maar ook op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

    "Hamas houdt van Biden", reageerde de ultrarechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir op berichtendienst X. De uiterst rechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich beklemtoonde volgens nieuwssite Times of Israel dat de oorlog gewonnen moet worden, ondanks de kritische opstelling van de VS. "We hebben simpelweg geen andere keuze die ons voortbestaan en onze veiligheid niet in gevaar brengt."

    Minister van Erfgoed Amichay Eliyahu verwees naar de Tweede Wereldoorlog en zei dat Biden zich als Churchill had kunnen gedragen, "maar ervoor kiest om Chamberlain te zijn". Premier Winston Churchill voerde het Verenigd Koninkrijk aan in de strijd tegen nazi-Duitsland, zijn voorganger Neville Chamberlain wordt soms verweten dat hij doortastender had moeten optreden tegen dictator Adolf Hitler.

    Ook Netanyahu moet het ontgelden. Oppositieleider Yair Lapid verwijt hem de banden met Washington niet goed te hebben onderhouden, schrijft de nieuwssite. Lapid vindt ook dat Ben-Gvir ontslagen moet worden voor zijn bericht op X over Biden en Hamas.

    Biden krijgt ook kritiek van zijn politieke rivaal Donald Trump. Die verwijt hem in een bericht op Truth Social "de kant van de terroristen te kiezen". De oud-president noemt Biden "zwak en corrupt". (ANP)

  39. Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

    De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. "We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël", schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X. De zender is in Israël verboden.

    Bij de inval wordt volgens Karhi apparatuur van de zender in beslag genomen. Dat is mogelijk dankzij een nieuwe wet. Daarmee kan de zender ook uit de lucht gehaald worden en de verbinding tot de website geblokkeerd. Dat is ook al gebeurd. Het verbod betekent volgens de zender zelf ook dat het niet meer mogelijk is om vanuit Israël te berichten voor publiek in andere landen.

    Zondag vielen de autoriteiten een kantoor van Al Jazeera binnen in Oost-Jeruzalem. De zender sprak toen van een inbreuk op de mensenrechten. Al Jazeera is kritisch op de oorlog in Gaza en spreekt in de berichtgeving over een genocide op Palestijnen. (ANP)

  40. UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

     Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

    UNRWA schatte eerder deze week dat er zo'n 1,4 miljoen mensen in Rafah verbleven. Veruit de meesten komen uit andere delen van de Gazastrook en waren al eens gevlucht voor Israëlische aanvallen. Nu ook in Rafah een invasie dreigt, moeten mensen weer vertrekken. "De last is voor deze gezinnen ondragelijk. Het is nergens veilig", schrijft UNRWA op X.

    Er zitten ook medewerkers van de VN-organisatie zelf in Rafah. UNRWA zegt in de stad aanwezig te blijven om hulp te verlenen. Daarbij is wel nog de vraag hoe hulpgoederen aangevoerd kunnen worden. De nabijgelegen grensovergang met Egypte is ingenomen door de Israëlische krijgsmacht en er komen geen hulpgoederen meer binnen. Israël zei dat twee andere grensovergangen wel geopend zouden worden, al komt voor zover bekend nog altijd lang niet genoeg voedsel en brandstof het gebied binnen. (ANP)

  41. Israëlische VN-diplomaat vindt wapenbesluit VS teleurstellend

    Het is voor Israël "moeilijk en heel teleurstellend" dat de Amerikaanse regering geen wapens wil leveren als die gebruikt worden voor een aanval op Rafah. Dat heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan gezegd in een interview met de publieke omroep Kan, schrijft The Israel Times.

    "Natuurlijk wordt iedere druk op Israël door onze vijanden opgevat als hoopgevend", zei Erdan volgens de nieuwssite. "Er zijn tal van Joodse Amerikanen die op de president en de democratische partij gestemd hebben die daar nu hun twijfels bij hebben."

    De VS zijn al langer verklaard tegenstander van een grote aanval op Rafah, waar de humanitaire nood al hoog is en veel burgers wonen. Toch lijkt de Israëlische regering haar plannen door te zetten. Biden heeft nu op CNN gezegd dat hij geen mortieren en andere wapens zal leveren voor zo'n operatie.

    Ook donderdagochtend werden weer zware beschietingen op Rafah gemeld. (ANP)

  42. Biden: geen Amerikaanse wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

    De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zegt president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met CNN.

    Het is voor het eerst sinds 7 oktober - de aanval van Hamas op Israël - dat de Amerikaanse president bondgenoot Israël bedreigt met het stopzetten van wapenleveringen. Afgelopen week raakte al bekend dat de VS een levering van munitie aan Israël hadden stopgezet.

    "Ik heb duidelijk gemaakt dat als ze Rafah binnenvallen - dat is nog niet gebeurd - als ze Rafah binnenvallen, ik niet de wapens lever die historisch zijn gebruikt om Rafah aan te pakken, om de steden aan te pakken, de wapens die dat probleem aanpakken", zei Biden. Al dagenlang vinden zware Israëlische bombardementen op Rafah plaats.

    Bommen geleverd door de VS hebben burgerdoden veroorzaakt in de Gazastrook, aldus Biden. "Er zijn burgers gedood in Gaza als gevolg van die bommen en andere manieren waarop ze bevolkingscentra aanvallen", zei Biden tegen CNN, verwijzend naar de wapenlevering die eerder al werd tegengehouden.

  43. Israël zegt dat grensovergang opnieuw is beschoten

    De Israëlische krijgsmacht zegt dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom opnieuw is beschoten. Er zouden acht raketten zijn afgevuurd. Een persoon raakte lichtgewond.

    Israël sloot de grenspost zondag na een aanval van Hamas. Daarbij raakten meerdere Israëlische militairen gewond. Hamas zei dat de aanval gericht was op een legerbasis.

    Kerem Shalom ligt in het zuiden van de Gazastrook, vlak bij de Egyptische grens. Israël kondigde woensdag aan dat de grenspost weer openging voor humanitaire hulp, nadat veel hulporganisaties daarop hadden aangedrongen. (ANP)

  44. Derde massagraf gevonden op terrein Al-Shifaziekenhuis

    Op het terrein van het Al-Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen. Dat melden diverse media, waaronder nieuwszender Al Jazeera. De zoektocht naar meer lichamen gaat door.

    Het aantal gevonden massagraven in de Gazastrook stijgt daarmee naar zeven. Eerder werden al twee andere massagraven ontdekt op het terrein van Al-Shifa, dat het grootste ziekenhuis van de Gaza was. (ANP)

    Lees ook: Bekende Gazaanse arts omgekomen in Israëlische gevangenschap

  45. Israël ziet geen doorbraak in overleg staakt-het-vuren

    Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

    De Israëlische regering stuurde dinsdag een delegatie naar Caïro. Die bestaat niet uit hoge functionarissen, omdat het jongste voorstel ‘niet geloofwaardig’ zou zijn. 

    Egypte treedt op als bemiddelaar bij de onderhandelingen tussen Hamas en Israël. Het land uitte dinsdag kritiek op Israël over het innemen van de grenspost Rafah, tussen Gaza en Egypte. De inname zou bedoeld zijn om de inspanningen in Caïro te ondermijnen.

    De strijdende partijen zijn al maanden in overleg over een wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars. Zij kunnen het onder meer niet eens worden over de duur van het bestand. Hamas wil dat er een einde komt aan de oorlog, terwijl Israël hoe dan ook wil doorgaan met zijn poging Hamas volledig uit te schakelen. (ANP)

    Lees ook: Israël zet inval Rafah door

  46. Meerdere burgers gedood bij luchtaanvallen Rafah

    In de nacht van dinsdag op woensdag is het Israëlische leger doorgegaan met het bestoken van het oosten van de stad Rafah, meldt een verslaggever van al-Jazeera ter plaatse. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn meerdere burgers gedood bij Israëlische luchtaanvallen op woonwijken.

     Journalisten van persbureau AP hoorden een aantal explosies en vuurgevechten in de omgeving van de grensovergang met Egypte. De meerderheid van de huizen is doorzocht door Israëlische soldaten, meldt al-Jazeera. Ook het al-Najiar ziekenhuis - de enige grote zorginstelling in de stad - is in Israëlische handen. Omdat het ziekenhuis al niet meer in gebruik was, worden gewonden naar veldhospitalen gebracht zoals het kleine Kuwaiti ziekenhuis. 

    Ondertussen blijft Israël het centrale deel van de Gazastrook bombarderen. Al-Jazeera meldt dat vooral het vluchtelingenkamp Nuseirat een doelwit is. Dit werd de afgelopen weken al vaker bestookt. (Redactie)

  47. Mogelijk is Israël nu zelfs in de ogen van Washington te ver gegaan

    Tevergeefs hebben de Amerikanen maandenlang geprobeerd Israël op andere gedachten te brengen; maandag staken tanks de grensovergang met Rafah over. Verbindt Washington hier consequenties aan?

    Lees hier het hele verhaal

    Beeld Reuters
  48. Leger Israël arresteert Palestijnen in de West-Bank

    Het Israëlische leger heeft in gebieden op de Westelijke Jordaanoever een aantal Palestijnen gearresteerd, zo meldt de nieuwszender al-Jazeera. De afgelopen dagen deed Israël meerdere arrestaties. 

    De Palestijnse nieuwszender Wafa bericht over twee arrestaties ten zuiden van Jenin, en een derde arrestatie in het vluchtelingenkamp in Jenin. 

    Er zouden daarnaast drie Palestijnen zijn aangehouden in de stad Nablus. Eerder werden ten zuiden van Nablus, in het dorp Asira al-Qibliya, ook twee arrestaties gedaan. 

    Het is niet voor het eerst dat het Israëlische leger meerdere arrestaties uitvoert. Eerder berichtte al-Jazeera over zeven arrestaties in Hebron en zes in Bethlehem. 

    Ondanks de arrestaties blijven Palestijnen in de buurt van Jenin het land verbouwen.Beeld Reuters
  49. Israël meldt heropening van grensovergang Kerem Shalom

    Israël heeft de grensovergang Kerem Shalom tussen de Gazastrook en Israël heropend voor de levering van humanitaire hulpgoederen. Dat stelt Cogat, de Israëlische instantie die toezicht houdt op de leveringen aan de Palestijnse gebieden.

    De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn al bij de grensovergang aangekomen, meldt Cogat. Die wagens mogen na een ‘grondige veiligheidsinspectie’ de grens oversteken. Israël sloot de overgang zondag na een raketaanval van Hamas. De Palestijnse groepering had raketten afgevuurd op Israëlische militairen bij de grenspost. Vier militairen kwamen om het leven, tien anderen raakten gewond.

    Kerem Shalom is na Rafah de belangrijkste grensovergang voor de levering van voedsel, medicijnen en andere goederen aan Gaza. De grensovergang in Rafah is gesloten sinds de Israëlische krijgsmacht deze dinsdag innam. (ANP)

    De Kerem Shalom grensovergang, vanuit de lucht gezien. Beeld AFP
  50. VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

    De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse 'zorgen' over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

    "We hebben vorige week één wapenzending stopgezet. Deze bestaat uit 1800 bommen van 907 kilogram en 1700 bommen van 226 kilogram", zei de regeringsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit.