Direct naar artikelinhoud
Beachkorfbal

Ook in korfbal in mul strandzand en hitte blijkt Oranje de beste

Marjolijn Kroon speelt voor Oranje bij het WK beachkorfbal in Thailand.Beeld Krit Suttipithuk

Beachkorfbal? Jazeker, dat bestaat ook. Wellicht heeft deze zandvariant wél een olympische toekomst. Nederland won zondag het WK.

Dat voetbal, handbal en uiteraard volleybal officiële varianten hebben in het mulle strandzand is alom bekend. Maar beachkorfbal staat nog maar bij weinig mensen op het netvlies. De afgelopen drie dagen werd in het Thaise toeristenoord Pattaya het wereldkampioenschap gespeeld. Nederland deed voor het eerst mee met een serieus team en won zondag de finale, met 7-4 van Taiwan.

Marjolijn Kroon vond in de eindstrijd één keer de korf. Goud in het zand, dat is waar ze voor naar Thailand was afgereisd. Kroon won alles in haar carrière, waaronder zeven keer goud op grote zaaltoernooien, maar dit was op haar 33e haar eerste grote beachkorfbaltoernooi. “Ik ben echt verrast”, zegt Kroon over de sport. “Het is echt knetterhard werken. Het gaat heel snel en het zand vraagt veel kracht en uithoudingsvermogen. Tegelijkertijd moet je superscherp blijven en mag je geen fouten maken, want die worden vrijwel meteen afgestraft.”

Beachvariant is in opmars

In beachkorfbal spelen teams van vier (twee mannen, twee vrouwen) tegen elkaar in één vak met twee korven. Een wedstrijd duurt maar twee keer zes minuten. Het tempo ligt zo moordend hoog dat de coaches constant door moeten wisselen. Kroon: “Je moet constant heel snel schakelen, want anders ben je te laat voor de counter. Dat maakt het ook heel spannend. Bij 3-0 voor kun je na twee tweepunters ineens achterstaan.”

Het reguliere zaalkorfbal komt voor een plek op de Olympische Spelen niet in aanmerking; het wordt in te weinig landen op een fatsoenlijk niveau beoefend. Maar de beachvariant is in opmars. Het wordt komend jaar voor het eerst gespeeld op de World Games, in het Chinese Chengdu. In Nederland hebben inmiddels 44 verenigingen een beachkorfbalveld. Het aantal zomerse toernooien in deze variant neemt snel toe.

Roelof Koopmans, sinds in februari de eerste beachkorfbalbondscoach van Nederland, denkt dat de kans groter is dat dit olympisch wordt dan het gewone 8-tegen-8-korfbal. De reden volgens Koopmans: het is een snel spel en je hebt per team minder spelers nodig dan in de zaal. Dat zorgt voor de kleinere landen voor minder kosten.

“In veel landen heb je best een paar goede korfballers maar dat zijn er niet genoeg om te kunnen concurreren met vooral Nederland”, zegt Koopmans. “De grote hoop van de internationale korfbalfederatie IKF is dat je met deze beachvariant meer nivellering krijgt waardoor het spannender wordt. Je ziet op dit WK al dat de uitslagen dicht bij elkaar liggen. Vergelijk het maar met 3x3 basketbal. Dat is ook olympisch, de verschillen zijn daar veel kleiner dan in het gewone basketbal.”

Nederland speelde in de brandende hitte (35 graden)

Het WK maakte wel duidelijk dat deze korfbaltak nog in de kinderschoenen staat, vindt Koopmans. Omdat de tijd gewoon doorliep en er geen schotklok was, konden ploegen bij een voorsprong het spel vertragen. Dat maakt het niet aantrekkelijker, vindt Koopmans. Tegelijkertijd zag hij op het toernooi de potentie, ook door ambiance van zon, zee en strand. Voor dit soort uitstraling is het IOC ook gevoelig gebleken. Koopmans noemt het de ‘funfactor’. “De sfeer van een drankje, een muziekje, even het water in, een hapje erbij… ” Cool ja, maar niet koel: Nederland speelde in Thailand regelmatig in de brandende hitte (35 graden).

Kroon meldde zich in de winter aan voor het nieuwe beachproject. Ze was ‘nieuwsgierig naar het spelletje’. Ze beschouwt het vooralsnog als een eenmalig ‘toetje’ van haar lange carrière. Onlangs besloot de LDODK-speelster dat ze na vijftien jaar met topkorfbal gaat stoppen. Het is tijd om haar blik te gaan verbreden, vindt ze. Misschien gaat ze wel boksen. Of ze nog te porren is voor beachkorfbal, op het EK eind augustus in België of op de World Games van 2025, weet ze nog niet. “Ik wil nog niet in de toekomst kijken. Ik wilde eerst hier voor goud gaan.”

Dat lukte. In de poule was nog met 5-6 verloren van Taiwan. Maar na winst op Thailand, Macau, Maleisië en Amerika werd aartsrivaal België in de kwartfinale geklopt en werd via Tsjechië de finale bereikt. Tegen het idyllische decor van een ondergaande zon liet Oranje tegen Taiwan zien dat het de allerbeste is in korfbal, in welke variant dan ook.

Lees ook:

Reboundkoning Olav van Wijngaarden maakt het succes van PKC mogelijk

Zonder te scoren blonk Olav van Wijngaarden uit in de jaarlijkse korfbalfinale in Ahoy. De koning van de rebound schakelde het grootste gevaar bij tegenstander DVO moeiteloos uit.