Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

Nieuws
Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.
anp
zondag 28 april 2024 om 14:42
Afbeelding
beeld anp

De Duitse justitie doet vooronderzoek naar mogelijke betalingen door China en Rusland aan Krah. Zo’n vooronderzoek hoeft niet te betekenen dat daar sprake van is, benadrukt de politicus zelf. Ook partijvoorzitter Tino Chrupalla zei zaterdag bij de campagnestart dat AfD’ers nu eenheid moeten tonen, al was Krah er dus op dat moment niet bij.

Von der Leyen dreef op de CDU-bijeenkomst de spot met de onrust rond Krah. ‘Eerst door het bestuur beschermd, toen door het bestuur verstopt. Wat nu als de AfD eindelijk eens met de waarheid naar buiten komt?’

Krah, lijsttrekker en zogenoemde ‘spitzenkandidaat’ bij de komende verkiezingen, is niet de enige AfD’er die onder vuur ligt. Een medewerker van hem werd opgepakt op verdenking van spionage voor China. De nummer twee op de lijst Petr Bystron wordt ook beschuldigd van mogelijke banden met pro-Russische netwerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas.

Afbeelding

QatarEnergy en ExxonMobil delen Egyptische gasvondst

QatarEnergy, een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), is mede-eigenaar geworden van twee grote gasvelden voor de kust van Egypte. Het Qatarese staatsbedrijf krijgt een belang van 40 procent in de velden, die samen een oppervlakte van 11.

Afbeelding

Veel onwelwordingen bij marathon in Leiden

De hulpdiensten zijn gealarmeerd om 'het hoge aantal onwelwordingen' bij de marathon van Leiden. Dat meldt de veiligheidsregio. De hulpdiensten zijn met de organisatie daarover in gesprek.

Afbeelding

Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen.

Afbeelding

Onderzoek: tekort geschoolde arbeiders kost Duitsland 49 miljard

Het Duitse bedrijfsleven loopt dit jaar ongeveer 49 miljard euro mis door een gebrek aan goed geschoolde arbeidskrachten. Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zou de toevoeging van 573.

Afbeelding

2,1 miljoen Nederlanders bekijken finale Eurovisie Songfestival

Zo'n 2,1 miljoen mensen in Nederland hebben zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat meldt kijkcijferanalist Tina Nijkamp zondag.