Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vertrek van Slot stelt Feyenoord voor immense uitdaging

Arne Slot, afgelopen donderdag in De Adelaarshorst in Deventer, waar Feyenoord met 1-3 won van Go Ahead Eagles.Beeld ANP

Dat Arne Slot trainer wordt van Liverpool is vrijwel zeker. Hoe groot zijn de gevolgen van zijn vertrek voor Feyenoord?

Feyenoord incasseert van Liverpool naar verluidt meer dan tien miljoen euro om Arne Slot te laten gaan. Dat mondeling akkoord tussen de clubs werd vrijdagavond al bereikt, volgens diverse media. Momenteel moet alleen nog het papierwerk worden afgehandeld. Nooit eerder werd er voor een Nederlandse trainer zoveel betaald om zijn contract af te kopen. Een flinke slok geld is voorlopig het laatste cadeau dat Slot aan Feyenoord achterlaat.

Wie zijn betekenis voor de club in Rotterdam-Zuid goed wil schatten, moet even terugdenken aan mei 2021. Feyenoord werd kansloos weggespeeld door Ajax, eindigde als vijfde en pakte onder Dick Advocaat op hangen en wurgen nog een ticket voor de tweede voorronde Conference League. Miskoop Lucas Pratto was symbool voor een seizoen waarin Feyenoord als een afgegleden topclub nihilistisch voetbal speelde, terwijl de interne sfeer werd gekenmerkt door conservatisme en cynisme. De club zat diep in de schulden en had veel problemen met hooliganisme.

De clubcultuur werd vooruitstrevend

Slot veranderde bijna álles. Want drie jaar later is Feyenoord een landstitel en een beker rijker en heeft het internationaal aanzien verworven met een Europese finale en goed voetbal in de Champions League. De clubcultuur werd vooruitstrevend, het technische beleid modern. De club die voorheen zelden spelers met winst verkocht, hoorde de afgelopen twee jaar de kassa rinkelen dankzij Sinisterra, Malacia, Kökcü, Senesi, Aursnes, Dilrosun en Danilo. Daar komen deze zomer vermoedelijk nog tientallen miljoenen bij. De kans is groot dat Geertruida, Wieffer, Timber, Giménez en Hancko worden weggeplukt.

Slot maakte heel veel spelers beter, waardoor hun transferwaarde omhoog schoot. Het maakte de club schuldenvrij; er is nu een bescheiden positief eigen vermogen van 6,3 miljoen euro. Feyenoord is al zeker van Champions League, die komend seizoen door de nieuwe opzet nog meer geld gaat opleveren.

Slot laat dus heel grote schoenen achter om te vullen. De uitdaging waar de club voor staat, is enorm. Het transferbeleid lag de afgelopen jaren bij hem en algemeen directeur Dennis te Kloese. De eerste vraag in Rotterdam is wie Slot gaat opvolgen. Dat zal rap moeten gebeuren. Omdat er veel vacatures in de selectie ontstaan, komt er een belangrijke transferzomer aan. Het spel rond gewilde spelers in Europa is al op de wagen.

Ook rechterhand Sipke Hulshoff gaat mee naar Anfield Road

Het namencircus rond Feyenoords nieuwe trainer is begonnen. Joseph Oosting viel af, omdat vrijdag bekend werd dat hij zijn contract bij FC Twente gaat verlengen. Het AD zette mensen als Rogier Meijer (NEC), Pascal Jansen (ex-AZ), clubicoon Giovanni van Bronckhorst, Pepijn Lijnders (nu nog assistent Liverpool) en Albert Stuivenberg (assistent Arsenal) op het lijstje. De nieuwe trainer zal ook een geheel nieuwe technische staf moeten samenstellen. Volgens het AD gaan drie stafleden, onder wie Slots rechterhand Sipke Hulshoff, mee naar Anfield Road.

Te Kloese maakte al eerder duidelijk dat hij de aanvallende speelstijl sowieso wil continueren. Dat is belangrijk: succes in het voetbal begint met een duidelijke visie, gedeeld door de hele club. PSV is daar momenteel het beste voorbeeld van. De club schipperde jaren met verschillende visies waardoor selecties vaak niet aansloten op wat trainers wilden.

Bij de komst van Earnest Stewart en Marcel Brands vorig jaar in de directie maakten zij een duidelijke keuze voor modern aanvallend voetbal. Daar paste in hun ogen maar één Nederlandse trainer bij, Peter Bosz. Gelouterd door lessen in het buitenland smeedde hij in Eindhoven een winnend team dat zeldzaam dominant was in de eredivisie. Het excelleerde donderdag in Heerenveen, won dankzij soms oogstrelend voetbal met 8-0 en is nu officieus kampioen; zondag 5 mei kan dat officieel worden.

Graham Potter lijkt belangrijkste kandidaat bij Ajax

Aan de andere kant is Ajax voor Feyenoord nu het schrikbeeld. Het geeft aan hoe snel én diep een club na een succesvolle periode ook weer kan zinken. Na het vertrek van een paar sleutelfiguren verviel Ajax van de ene crisis in de andere. Alle hoop is daar nu gevestigd op de eerder geschorste Alex Kroes. Hij keert terug als technisch directeur. Ook Ajax heeft snel een nieuwe trainer nodig. Graham Potter (ex-Brighton en Chelsea) lijkt de belangrijkste kandidaat.

Slot wil zijn tijdperk bij Feyenoord waardig afsluiten door nog drie keer te winnen. Dan overtreft zijn ploeg zelfs het puntentotaal van het vorige kampioensjaar. Zijn nieuwe club Liverpool verspeelde dit weekend definitief de titelkansen in Engeland door met 2-2 gelijk te spelen tegen West Ham United. Een openlijke aanvaring tussen vertrekkend trainer Jürgen Klopp en vedette Mo Salah langs de lijn geeft aan dat Liverpool wel wat vers bloed kan gebruiken.

Lees ook:

Waarom Liverpool zo graag Arne Slot van Feyenoord wil

Liverpool hoopt Arne Slot aan te stellen als opvolger van Jürgen Klopp. Waarom wil de Engelse topclub de trainer van Feyenoord?