RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Scène in serie

Zo blikte Willibrord Frequin zelf terug op lastigvallen Máxima in Brussel

Serie Máxima Beeld © Videoland

In de derde aflevering van Videoland-serie 'Máxima' is te zien hoe onze koningin in 2000 werd lastiggevallen door wijlen Willibrord Frequin. Terwijl zij bezig was met haar inburgering in Brussel, en daar ook werkte, kon de journalist het niet laten om haar met draaiende camera op te zoeken. Willibrord heeft jaren later op dat moment teruggeblikt in zijn boek.

"We weten hoe het met Diana is afgelopen"

In de serie kruipt acteur Frank Lammers in de rol van Willibrord. De journalist reisde in 2000 af naar Brussel om de dan nog redelijk onbekende vriendin van Willem-Alexander een bloemetje aan te bieden. "Mag ik dit u namens het Nederlandse volk aanbieden, alstublieft", wordt er tegen Máxima gezegd. "Nee. Dankjewel", stamelt ze. De vorstin is op dat moment nog druk de Nederlandse taal aan het leren. 

Willem-Alexander
Lees ook:
Willem-Alexander gaat serie Máxima niet kijken: 'Zou me ergeren aan onjuistheden'

Deze scène uit de serie is niet verzonnen. Het moment heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. Willibrord ging voor zijn programma De Week Van Willibrord achter Máxima aan. In zijn boek Willibrord: Verlegen vlegel uit 2022 blikte hij terug op dat moment. 'Was dat journalistieke noodzaak? Ja, natuurlijk! Die vrouw wilde onze koningin worden. Er was enorm gedoe over haar papa. Dan ben je toch een lul als je op je gat blijft zitten', vertelt hij. 

Via een oud-rechercheur komt hij erachter waar Máxima zich schuilhoudt in Brussel. Met draaiende camera en fotograaf Edwin Smulders reisde hij af naar onze zuiderburen. 'Ze liep met zo'n rolkoffertje naar haar auto. Die bloemen heeft ze natuurlijk geweigerd. Ik heb haar ook nog voorgesteld om dat koffertje te dragen. Wou ze ook al niet', vertelt hij.

Máxima-actrice
Lees ook:
Máxima-actrice Delfina Chaves leert Nederlands: 'De geluiden zijn anders'

Wat niet in de serie te zien is, maar óók gebeurd is, is dat hij met zijn ploeg achter Máxima is aangereden. 'Ik heb toen wel een verschrikkelijke fout gemaakt. Wij zijn met een auto achter haar aangereden. Heel hard. Onverantwoord hard. In de buurt van het vliegveld vlogen wij allebei bijna uit de bocht. Dat heb ik mijzelf later wel verweten. We weten hoe het met Diana is afgelopen. Nee, daar ben ik niet trots op', vertelt hij in z'n boek. In 2015 bood Willibrord in zijn column voor Panorama aan de vorstin zijn excuses aan voor dat moment. 

Willibrord overleed in 2022 aan de gevolgen van Parkinson. 

De serie Máxima zie je elke zaterdag bij Videoland. 

Herkenbare scéne in Máxima: Willibrord brengt Máxima bloemen

01:15