RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tot 4 jaar en 5 maanden

Ook mensen met paar jaar celstraf niet gevangenis in door personeelstekort

Een cel in de Penitentiaire Inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. Beeld © ANP

Ook mensen die tot enkele jaren celstraf zijn veroordeeld lopen op dit moment vrij rond door het personeelstekort in de gevangenissen. Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat de langst gestrafte die nu op vrije voeten is een celstraf heeft openstaan van 4 jaar en 5 maanden.

Meer dan honderd mensen met straffen van meer dan een jaar lopen nu vrij rond. Het kabinet stelde eerder dat alleen mensen die een straf tot twee maanden hebben openstaan die op een later moment moeten uitzitten.

Er zijn genoeg cellen, maar er is een groot tekort aan gevangenisbewaarders. Daarom nam demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming onlangs een aantal tijdelijke maatregelen. "Deze acties zijn noodzakelijk om onveilige situaties te voorkomen. Volle gevangenissen en te weinig personeel is niet veilig voor medewerkers en gedetineerden", zei hij daarover.  

1800
Lees ook:
1800 veroordeelden mogen straf in vrijheid afwachten: hoe gevaarlijk is dat?

Sommige veroordeelden worden nu vervroegd naar huis gestuurd met een enkelband. Daarnaast worden zelfmelders tijdelijk niet opgeroepen. Dat zijn personen die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en een oproep hebben ontvangen om zichzelf bij een gevangenis te melden. 

Het ministerie wil niet tegen de NOS zeggen voor welke misdrijven deze mensen zijn veroordeeld. Minister Weerwind benadrukt wel in een reactie dat 95 procent van de mensen die nu vrij rond mogen lopen wegens het personeelstekort een straf heeft openstaan van een jaar of minder. 

'Overvallen of drugsdelicten'

In het bericht van de NOS reageert Tweede Kamerlid Judith Uitermark van NSC verbaasd op het nieuws. "De indruk is gewekt dat het gaat om lichte vergrijpen, maar als ik deze cijfers hoor gaat het niet om lichte delicten." Uitermark is oud-rechter en weet dat lichte vergrijpen doorgaans niet bestraft worden met celstraffen van vier jaar. Het gaat dan volgens haar eerder om overvallen of grotere drugsdelicten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update