Terug naar de krant

Irak stemt in met wet die homoseksualiteit strafbaar stelt

Leeslijst Nieuws
Lhbti-rechten Aanvankelijk wilde het parlement relaties tussen personen van het zelfde geslacht zelfs bestraffen met de doodstraf, maar onder druk van onder meer de Verenigde Staten en meerdere Europese landen is dat voorstel afgezwakt.
Leeslijst

Het Iraakse parlement heeft zaterdag een wet aangenomen die homoseksualiteit strafbaar stelt. Dat schrijven internationale persbureaus. Op relaties tussen personen van hetzelfde geslacht staat voortaan een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Tot dit weekend was homoseksualiteit officieel niet verboden, maar wel al taboe in het conservatieve land. Zo mochten media het woord homoseksualiteit niet gebruiken, net als bijvoorbeeld de term transgender.

De wet kon vooral op steun rekenen van de conservatieve sjiitische partijen, die de grootste coalitie vormen in het parlement. Zij waren voorstander van het strafbaar stellen van homoseksualiteit om „de bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid”. Aanvankelijk wilden zij relaties tussen personen van het zelfde geslacht zelfs bestraffen met de doodstraf, maar onder druk van onder meer de Verenigde Staten en meerdere Europese landen is dat voorstel afgezwakt. Nu volgt een straf van tien tot vijftien jaar voor homoseksualiteit. Wie aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook kondigde het parlement straffen voor transgender personen aan.

Meerdere westerse landen hebben hun bezorgdheid geuit over de wet. In een tweet schreef het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat „het criminaliseren van homoseksualiteit rechtstreeks ingaat tegen internationale afspraken waar Irak mee akkoord is gegaan”. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een verklaring dat de wet „een bedreiging vormt voor de meest kwetsbare groepen in de Iraakse samenleving. Het kan worden gebruikt om de vrijheid van meningsuiting te belemmeren en de activiteiten van ngo’s in heel Irak te hinderen.”

Lees ook Voor het Midden-Oosten en Rusland zijn homorechten een ‘westers’ wapen en idee
‘Ik ben geen propaganda’ en ‘Ik ben een persoon’  staat te lezen op de protestborden die deze Russische vrouwen ophouden. Volgens de Russische president Poetin is homoseksualiteit een westers wapen om de Russische beschaving te vernietigen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in