DOJO 2.0: “Ik heb dit restaurant echt van nul opgebouwd, zoals het er in mijn droom uitzag”, zegt topchef Dennis Ekisola.© Shibui

Binnenkijken bij het meest futuristische restaurant van Antwerpen: “Deze plek zou niet misstaan in New York”

Antwerpen -

Een ruimte gevuld met betonnen objecten, een hogeresolutiecamera die elke handeling van de chefs op groot scherm projecteert en kunstwerken die uit een andere wereld lijken te komen: dat is de futuristische setting van DOJO 2.0, het Japanse restaurant van de Duits-Nigeriaanse topchef Dennis Ekisola. “Er werd 36 ton beton gebruikt om deze ruimte in te richten.”

Bert Provoost

Voor dit bijzondere restaurant in de Samberstraat op den Dam in Antwerpen haalde Dennis Ekisola zijn inspiratie uit de sfeer en esthetiek van The Mandalorian, de tv-serie uit het Star Wars-universum. Een betonmolen was het geheime wapen om alles te realiseren. Daarmee werd een oude industriële Volvo-garage omgetoverd tot een trendy eetplek die heel ‘underground’ en verborgen aanvoelt.

De betonnen bar staat centraal.© Shibui

Ook de tafels zijn opgebouwd uit ter plaatse gegoten beton.© Shibui

“Wat mij betreft zou deze plek niet misstaan in New York”, glundert de 43-jarige chef. “Als je de inoxen deur opent, zie je meteen de gigantische betonnen bar met daarin de vierkante centrale keuken. De tafels staan rond de bar en zijn ook allemaal uit beton gemaakt. Daarvoor hebben we samengewerkt met de Antwerpse betonkunstenaar Jef Meyer. Hij is erin geslaagd om er een futuristische, strakke elegantie in te steken. Er werd 36 ton beton gebruikt om deze ruimte in te richten. En dan zijn er nog de kunstwerken die mijn vrouw Valeriya Gertseva als kunsthistorica uitkiest en die het interieur nog dat extraatje geven.”

Het restaurant serveert Japanse gerechten met topingrediënten in menuvorm. In de tweede helft van vorig jaar kwamen de eerste gasten binnen. Maar chef Ekisola hield het concept bewust low profile. “Ik heb de aandacht wat afgehouden. We wilden eerst iets opbouwen in de luwte. Nu zijn ook de details in orde en kunnen we ons tonen.”

Het interieur ademt een mysterieuze, futuristische sfeer.© Shibui

Gastvrijheid

De chef weet alleszins hoe hij met klanten moet omgaan. Als privé-kok op jachten die rond de meest exclusieve eilanden ter wereld dobberden, kookte hij voor de rijksten der aarde. Denk aan Denzel Washington, Magic Johnson en de familie Walmart, om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk gefortuneerde klanten die niets minder eisten dan extreme luxe, en die met bijzondere culinaire verzoeken op de proppen kwamen. “Die mensen betaalden vaak meer dan een miljoen euro om een week op zo’n jacht door te brengen, dan moet je zorgen dat je hen perfect aanvoelt. Diezelfde gastvrijheid wil ik hier naar mijn gasten overbrengen.”

“Ik ben in de ruimte hiernaast ooit met DOJO begonnen toen we ons met ons gezin hier in Antwerpen gesetteld hadden. Ik wilde vanuit dit pand de Aziatische producten die ik verkoop verdelen aan mijn klanten, vaak toprestaurants. Op vraag van klanten ben ik toen ook een restaurant begonnen, er was toch ruimte zat. DOJO 1.0 gebruiken we nu alleen nog voor privé-etentjes of events. Het nieuwe restaurant heb ik echt van nul opgebouwd, zoals het er in mijn droom uitzag.”

De chef werkt in het zicht van de gasten.© Shibui

In DOJO 2.0 staat de chef tussen de gasten te koken. “Ik kreeg vroeger gewoon een bon voor tafel drie en ging aan de slag. Nu zien we voor wie we koken en kunnen de gasten alles volgen. Dat is een heel andere beleving. We hebben zelfs een 4K-camera aan het plafond hangen waarmee we live in de keuken filmen. De beelden projecteren we dan op de muur. Zo zien de gasten haarscherp hoe de tonijn versneden wordt of hoe hun borden afgewerkt worden.”

Prijskaartje

Gaan eten bij DOJO 2.0 heeft een prijskaartje. De omakase-menu’s, waarbij je je overlevert aan de chef, kosten 120 euro (vijf gangen), 150 euro (zeven gangen) of 200 euro (tien gangen).

Op het menu staan nu onder meer een ceviche van scheermesjes, houtskoolbun met sint-jacobsschelp, dry-aged hamachi en zeeduivel en wagyu. En ook bluefintonijn met pistachedressing en kaviaar, het gerecht waarvan de chef beweert dat het ervoor gezorgd heeft dat zijn vrouw met hem getrouwd is.

www.do-jo.eu

De vis rijpt in de dry-agingkasten.© Shibui

Battera sushi.© Shibui

Wagyu sashimi.© Shibui

De chef gebruikt een hete Josper-grill.© Shibui

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER