Terug naar de krant

Twee NL-alerts voor brand bij Haarlemse schroothoop, rookoverlast in de omgeving

Leeslijst Nieuws
Brand De brand die zaterdagochtend bij een sloperij in Haarlem woedde, is inmiddels onder controle. Een dikke pluim rook veroorzaakte overlast tot in de Zaanstreek.
Leeslijst

In Haarlem is zaterdagochtend een brand uitgebroken bij een auto- en scheepssloperij. Dat meldt de lokale brandweer. Een schroothoop heeft urenlang in brand gestaan, maar het vuur zou inmiddels weer onder controle zijn. De brandweer is bezig met nablussen.

Vanwege de flinke rook die de brand veroorzaakte, werden twee NL-alerts afgegeven. Die waren aanvankelijk bedoeld voor omwonenden in Kennemerland en werden later ook uitgestuurd naar inwoners uit Velsen-Zuid, Driehuis en Velserbroek. Er raakte niemand gewond, en de oorzaak is nog onbekend. Wie last had van de rook moest ramen en deuren dichthouden en de ventilatie in huis uitzetten. Inmiddels is de rook afgenomen, maar kan de brandlucht nog wel geroken worden in de omgeving tot in de Zaanstreek.

Het schroot bestond uit oude auto’s en schepen. „We hebben de rook zorgvuldig gemonitord, om te kijken of er verhoogde waardes giftige stoffen in zaten”, zegt een woordvoerder van de Regio Kennermerland. „Maar dat was niet het geval.” Bewoners in de omgeving moeten volgens de woordvoerder niet lang in de rook blijven staan, want „rook is altijd giftig”, maar door de sterke zuidoostenwind „verwaaide” die snel. Om die redenen zag de regio geen noodzaak om op te roepen om de buitenactiviteiten op koningsdag te staken. Toch zal de omgeving naar verwachting „nog enkele uren” de stank kunnen blijven ruiken.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in