Praktijkervaring Jeep Renegade: zo bevalt de afvallige

'Niet door dat je in een Jeep rijdt'

Jeep Renegade

In 2014 verraste Jeep vriend en vijand met de Renegade, een compacte SUV op Fiat-basis. Het is binnen dit populaire segment een opvallende auto, die Jeep-rijden voor een grotere groep bereikbaar maakte. Met resultaat, want met in totaal 3.735 verkochte exemplaren is deze Renegade de op één na populairste Jeep in ons land. Best knap voor een auto die, eenmaal vertaald, ‘afvallige’ heet. Waaraan hij zijn succes te danken heeft? Eigenaren en gebruikers delen hun ervaringen. 

Niet alleen maakte Jeep met de Renegade zijn entree in een nieuw segment, ook voor wie het merk met krachtige motoren associeert, was het even wennen. De instapper 1.6 E-Torq legde slechts 110 pk aan de dag. Wie krachtiger wilde, kon uitwijken naar de van Fiat bekende 1.4 MultiAir met 140 pk of naar diesels met 120 (1.6 MultiJet) of 140 paardenkrachten (2.0 MultiJet). De 1.4 MultiAir en 2.0 MultiJet waren optioneel verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Waarom we dit alles in de verleden tijd schrijven? Mocht je nu voor een Renegade gaan, dan krijg je te maken met compleet andere motoriseringen. Je kunt nu kiezen tussen een mild hybride 1.5 turbo of de plug-in hybride 4xe. En mocht je denken dat het doek voor de Renegade wel snel zal vallen? Denk opnieuw, want Jeep gaf hem recent nog een update, waarbij onder meer het infotainment werd herzien. 

Praktisch gebruik en zitcomfort 

Bij het doorspitten van de gebruikersreviews wordt al snel duidelijk dat het merkimago en de uitstraling belangrijke redenen voor aanschaf zijn. Praktische zaken komen pas veel later of zelfs helemaal niet aan bod. We rekenen er dan al snel op dat de auto voor de meeste gebruikers voldoet. Ook de volgende rijder vindt zijn Renegade niet per se te klein, maar is simpelweg meer gewend: “De kofferruimte is niet echt groot, kleiner dan mijn vorige auto (Fiat 500L), maar dat zijn dingen die je van tevoren duidelijk kunt vaststellen.” Een 1.0T-rijder zou zijn interieur het liefst flexibeler zien. “De ontwerpers kunnen nog veel leren van de Skoda-jongens met betrekking tot de bruikbaarheid van de auto, bijvoorbeeld bergvakken in deuren en onder stoelen, verplaatsbaarheid van achterstoelen, uitneembaarheid van de achterstoelen et cetera.” 

Over de voorstoelen zijn gebruikers niet zo enthousiast. “De stoelen zijn redelijk, maar zouden echt beter kunnen. Ze zijn niet echt geschikt voor lange ritten”, schrijft een eigenaar over zijn Renegade 1.4 MultiAir Limited uit 2015. “De met leer beklede zetels zien er mooi uit, maar geven toch niet voldoende steun, vooral op langere ritten”, valt de rijder van een Renegade uit 2018 hem bij. De bestuurder van een Renegade 1.4 MultiAir Limited: “De van leren bekleding voorzien stoelen zitten prima en geven voldoende steun, al kan de zijdelingse steun beter. Je zit gelukkig wel in de zetel en niet erop.” 

De eigenaar van een Renegade 1.4 MultiAir Opening Edition is, als uitzondering op de regel, wel blij. “Ik zit erg lekker, de stoel laat zich goed in de juiste positie brengen en het uitzicht rondom is prima, alleen moet je wel opletten met de enorme A-stijl.” Die opmerking over de dode hoek lezen we vaker. “De auto is heel moeilijk te overzien”, tekent een andere rijder op. “Ik heb wel een alarm voor achteruitrijden en een camera, maar geen hulpmiddel voor de voorkant. Dat moet er echt op. De lengte van de neus van de auto is niet in te schatten.”

Jeep Renegade Back to Basics

On the road met de Renegade 

Of deze Renegade zijn genen in het weggedrag bewijst? “Je hebt eigenlijk niet door dat je in een Jeep rijdt”, schrijft de eigenaar van een Renegade 1.4 MultiAir AWD uit 2016. “De auto is redelijk sportief afgeveerd en heeft een uitzonderlijk goede wegligging.” Dat vindt ook de volgende 1.4-rijder: “De Jeep rijdt nog steeds prima, op 17-inch wielen iets comfortabeler dan op de 18-inch-exemparen. Sturen is echt top, direct en met een klein dik stuur echt heel prettig. Het onderstel  hoor je niet, het veercomfort is volwassen en stevig en wekt daardoor vertrouwen.” 

Een eigenaar die de Renegade ook in de stad rijdt, is eveneens tevreden. “Het veercomfort is goed en ik kan zelfs behoorlijk hard over verkeersdrempels heen; dat is een plus voor iemand die in Amsterdam woont. De auto rijdt heel volwassen en helt (bijna) niet over in bochten.” Nog zo’n enthousiaste reactie: “Het belangrijke pluspunt is het rijplezier. Ik rij veel in andere auto's, maar deze is mijn favoriet. Doordat de Jeep direct stuurt en niet overhangt, is het een ideale auto voor kleine weggetjes. Bij de wintersport beviel de auto ook erg goed.” 

Dan nog een stukje offroad, met een eigenaar die in het buitenland op zoek ging naar de plug-in hybride 4xe in ruige Trailhawk-trim. “Veel eigenaren van (echte) terreinauto's kijken neer op de Jeep Renegade en Compass,” merkt hij op, “maar zijn verbaasd als ze zien hoe ver ze komen in het terrein. Dit mede door een goed doordacht vierwielaandrijvingssysteem en een lager eigen gewicht. Je kunt bij het rijden goed merken dat ze zijn gebouwd en geprogrammeerd als Jeep.” 

Jeep-karakter in transmissie 

Na deze positieve noten schrijft bovenstaande Trailhawk-rijder nog iets: “Verwacht niet de finesse met schakelen die je hebt in veel andere SUV 's in dit segment. Je voelt de bak gewoon schakelen als je op benzine rijdt.” Dat valt ook een tweede 4xe-rijder op. “De automaat werkt prima, maar is (bij snelle inhaalacties of als je om vermogen vraagt) niet fijngevoelig. Dan neemt hij de verzetten erg lomp. Dat past bij de auto, maar had ook wel wat vloeiender gekund.”  

Deze eigenschap blijkt niet voorbehouden aan de stekkerversie. “De automaat blijft een aandachtspunt”, merkt de rijder van een Renegade 1.3 Freedom DCCT uit 2019 op. “Hij schakelt soms wat traag en met lichtje schokjes. Rustig rijden is de oplossing. Trap je de kickdown in, dan is de automaat van slag. Zelf schakelen kan, maar is niet echt een verbetering.” Dat ‘aandachtspunt blijven’ slaat overigens op zijn vórige Renegade, een 1.4 MultiAir met dezelfde transmissie. Ook deze presteerde niet onder alle omstandigheden even soepel. Ook de eigenaar van een Renegade 1.3T uit 2019 is niet helemaal gelukkig. “Wat me enorm stoort aan deze wagen is de automatische versnellingsbak, die nogal vaag en traag reageert op het gaspedaal. Soms blijft hij ook lang wachten tot hij opschakelt en blijft hij hangen in hoge toerentallen. Ook in de semi-automatische modus luistert hij heel slecht naar mijn handelingen. Het voelt aan alsof je geen connectie met de motor of de aandrijving hebt.” 

Onderhoud, storingen en irritaties 

We blijven even bij de transmissies, want de eigenaar van een 1.4 MultiAir uit 2015 lijkt daadwerkelijk een probleem te hebben. “Helaas wil de automaat nog steeds niet naar de negende versnelling en ik zal het probleem nogmaals melden, maar nadat de bak nu twee keer van nieuwe software is voorzien en opnieuw is ingeleerd, heb ik niet het idee dat dit snel zal worden verholpen.” Uiteindelijk blijkt in de reacties wat het probleem is: een te lange eindoverbrenging zorgt ervoor dat de motor niet sterk genoeg is om de negende versnelling te kunnen gebruiken…  

De MultiAir-motor blijkt nog een bijzondere eigenschap te hebben, zo meldt ten minste één andere rijder. “Afgelopen februari twee keer een keer motorstoring gehad, dit waren precies die dagen met het koudefront. De motor ging in noodloop en ik ben toen langzaam naar de dealer gereden. Daar waren die dag precies vier mensen met dezelfde klachten, allemaal de 1.4 MultiAir.” De oplossing? “Vanuit Jeep werd als oplossing aangegeven om het carter schoon te maken. Omdat de Nederlandse modellen geen carterverwarming hebben, blijft er soms vocht achter, wat dus kan kristalliseren.” Wij vermoeden overigens dat deze eigenaar de carterontluchting bedoelt, maar de fix lijkt te hebben geholpen. “Nooit meer dit probleem gehad”, besluit hij. 

Wekelijkse reset 

Ook andere Renegades blijken niet geheel foutloos. Zo kreeg de rijder van een vrolijk gele Renegade juist op vakantie problemen, waardoor de auto niet meer op het gaspedaal reageerde. “Het was duidelijk iets met de elektronica.Montage van een nieuwe potentiometer voor het gaspedaal en een controle van alle kabels (inclusief stekkers) en het probleem was opgelost”, schrijft hij. Los van een kleine reparatie aan het schuif-kanteldak bleef de Renegade gelukkig zonder grote problemen. Wel reset het infotainmentsysteem zich ongeveer wekelijks, waarna de taal opnieuw moet worden ingesteld en de interieurtemperatuur wordt ingesteld op 28 graden Celsius… 

Gelukkig gaat het ook vaak goed, zoals opnieuw een 1.4 MultiAir-rijder aangeeft. “Na ruim drie jaar presteert de Renegade echt goed. Geen pechgevallen, nauwelijks rammels (het kofferbakslot rammelt lichtjes op slechte wegen), alle elektronica werkt nog altijd prima. Nergens vormen van overmatige slijtage, de auto rijdt gewoon prima.” We sluiten af met twee ervaringen van 4xe-rijders. “Ik heb een periode gehad dat de auto niet meer wilde opladen. Dit was met een software-update verholpen”, laat een van de PHEV-rijders weten. En dan, als allerlaatste, de plug-in hybride Trailhawk: “Qua onderhoud is op één ding na alleen standaard onderhoud uitgevoerd. Vorig jaar is onder garantie de multiriem vervangen, omdat hij piepte als de benzinemotor aansloeg.” 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (11) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum