Direct naar artikelinhoud
Straatstijl

De stijl van Lotje: ‘Ik ben een echte feestnationalist’

De stijl van Lotje: ‘Ik ben een echte feestnationalist’
Beeld Carly Wollaert

Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven.

Wie Lotje Beek (27), beleidsadviseur bij een stichting
Waar VOC-kade

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Op normale dagen misschien een ­beetje saai; ik draag eigenlijk altijd een ­wijde top met broek of rokje in neutrale kleuren en soms een hint oranje. Als kind was het al écht mijn lievelingskleur, maar op een gegeven moment ben ik steeds meer oranje gaan dragen op Koningsdag. Ik ben een echte feestnationalist. Met Koningsdag, het WK en het EK ga ik ­all-out. Ik heb dit jaar bij Zeeman een ­volledig oranje joggingpak gekocht voor Koningsnacht en mocht het ooit een keer heel mooi weer worden op Koningsdag, dan heb ik een perfecte ­oranje jurk in de kast hangen.”

Wat heb je aan?

“Het is een mix, waarvan het meeste tweedehands is. De trui is gestolen van een vriendin, de blouse komt van Episode, de broek van H&M, de ketting is er een uit de Wesley Sneijdercollectie bij Kruidvat, de schoenen zijn van Salomon en de tas is van The North Face. De Tom Fordzonnebril kreeg ik van mijn beste vriendinnen, omdat ons lievelingspersonage in de serie The Real Housewives Of Beverly Hills die ook droeg. De turban heb ik op de Dappermarkt gekocht – toen ik zag dat koningin Juliana ook vaak zo’n tulbandhoed droeg, dacht ik: oké, de cirkel is rond.”

Welk gevoel geeft het dragen van oranje je?

“Onoverwinnelijkheid! Nee, was het maar zo’n feest op het EK, hè? Ik heb er vooral heel veel vrolijke en feestelijke associaties bij. Je hebt ook een soort van lekker weer aan.”

Welke royals vind je het meest stijlvol?

“Máxima en Amalia; wat zij dragen, staat ze zó goed. De blauwe jurk van ­Amalia bij het Spaanse staatsbezoek en de jurk die Máxima droeg bij de kroning, vond ik allebei prachtig. Ik klink nu echt als een zieke monarchist, maar ik heb er niet zoveel mee. Ik vind die mensen gewoon leuk. En ik vind het mooi dat het geen superdunne meiden zijn en ze dat ook niet proberen te verdoezelen. Dat geeft een goed voorbeeld.”