Terug naar de krant

Hoe koningin Máxima van Koningsdag weer een ouderwetse Koninginnedag maakte

Leeslijst rubriek Zap

ZAP Speelde Koningin Máxima nu wel of niet vals tijdens de quiz? Ze kreeg het voordeel van de twijfel en ging er met haar team met de winst vandoor.

Leeslijst

„De koningin gaat helemaal los”, zei NOS-presentator Malou Petter terwijl ze meeliep op Koningsdag. Koningin Máxima was op dat moment verwilderd een inktvis aan het tekenen op een glasplaat op het Emmense cultuurplein. Ooit had hier de oude dierentuin gestaan met een groot aquarium. Vandaar die enorme oranje inktvis. Ondertussen stond koning Willem-Alexander er wat bedremmeld bij, hij wilde ook een visje tekenen. Hij kwam er zowaar even tussen en maakte een klein blauw, simpel visje. De grote inktvis en het kleine visje: het tekende de verhoudingen op Koningsdag. De koning was jarig, maar het was vooral de dag van koningin Máxima.

Dat begon al voordat de familie in de bus Emmen binnenreed en de NOS met haar jaarlijkse populariteitspoll kwam: 44 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de koning en geeft hem een 6,6 als rapportcijfer. De koningin geniet 56 procent vertrouwen en krijgt het rapportcijfer 7,3. Het was vast de reden dat zij als eerste de bus uit mocht stappen in plaats van de jarige Job. Ze won ook nog eens de quiz van haar man doordat ze wist hoeveel Emmenaren er op 27 april jarig waren. Dat ze daarbij vals speelde mocht de pret niet drukken: fanatiek tikte ze op haar mobieltje. Op de vraag of ze aan het googelen was, zei ze dat ze een rekenmachine gebruikte. Wat ze aan het uitrekenen was, was onduidelijk en haar antwoord kwam ver na de tijdslimiet van 15 seconden, maar ze kreeg het voordeel van de twijfel (zelfs de schoolkinderen achter haar waren verrast over haar fanatisme). Bij het slotinterview met Petter nam ze nog even het woord van haar man over. Terwijl de koning uitlegde wat hij bijzonder aan deze dag had gevonden en de microfoon alweer richting de volgende vraag ging, riep ze ongevraagd: „Mag ik nog even wat aanvullen?” Koningsdag 2024 was kortom een ouderwetse Koninginnedag.

Emmen is helemáál geen nare stad

Waar Máxima háár dag had, gold dat niet voor prinses Marilène. Ze probeerde met een levend standbeeld te praten, zonder succes want die bleef in zijn rol. Ze verloor de quiz omdat ze in het team van de koning zat. En tot overmaat van ramp had ze aangekondigd „heel goed in sjoelen” te zijn. Nou, dat heeft ze geweten. Prompt zoomden de camera’s in terwijl ze doelgericht zo’n schijf een zet gaf. Petter becommentarieerde zuinig de resultaten: „Ze zei dat ze er goed in was.” Onderwijl vond de prinses dat een schijf wel punten verdiende, maar de scheidsrechter schudde nee en keurde de poging af. Petter kwam prompt verhaal halen: „U zei dat u heel goed was in sjoelen.” De prinses zwakte haar eerdere uitspraak af: „Nou, ik vind het vooral heel leuk.”

Ondertussen liep als rode draad door de uitzending dat Emmen helemáál geen nare stad is (zelfs al ging het nog regenen aan het eind van de familie-optocht) en om dat te bekrachtigen zong de Emmense Elvis ‘Happy Birthday’. Aan de familieleden werd gevraagd hoe ze Emmen vonden. Niemand durfde echt antwoord te geven en mompelde wat over de sfeer. Behalve prins Pieter-Christiaan, die was eerlijk: „Emmen is een industriestad, dus dan verwacht je niet meteen de allermooiste gebouwen”, zei hij. Net als de andere familieleden – alsof dat van te voren in die bus was afgesproken – voegde hij er aan toe dat de sfeer in de stad „goed was”.

De NOS worstelde er maar mee: wat moet je met de plaats die in 2023 weer was verkozen tot „minst aantrekkelijk gemeente”? In het slotconcert werd de ellende nog eens benadrukt door zangeres Rosa da Silva, die eerst Nena’s ‘99 Luftbalonnen’ zong, een protestlied tegen kernwapens, en daarna Abba’s regels: „In your eyes there is no hope for tomorrow”. Dankzij het ‘I am not a crook’-effect werd het beeld dat van Emmen bestaat zo vanzelf in stand gehouden.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 29 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in