Direct naar artikelinhoud
ReportageKoningsdag

Studenten in Emmen ‘levelen’ met Amalia. ‘Ze is ook gewoon een meid die zichzelf wil zijn’

De koning met zijn gezin tijdens Koningsdag in Emmen.Beeld ANP

Amalia vertelde tijdens Koningsdag dat ze ‘meer vrijheid vond’ in Spanje dan in Nederland - met alle beveiliging - mogelijk was. Studenten binnen en buiten de dranghekken kunnen zich identificeren met haar. ‘Ik gun haar ook de kroeg.’

“Oeeeeeeeee”, klinkt het uit de monden van een stuk of tien studenten van het Enschedese genootschap Ius Sanctus. Ze staan - met hun bescheiden bierbuiken en knaloranje pakken - achter het dranghek in Emmen. Ze reageren op Stefan de Laat (21), die net opdist hoe hij koningin Máxima aan het lachen kreeg. “Ik zei iets over de klimop op haar hoofd.”

In werkelijkheid draagt Máxima een hoofdstuk met groene vlinders, gemaakt door ontwerper Berry Rutjes. Niet zomaar: Emmen heet ook wel de ‘vlinderstad’. De studenten wilden Koningsdag weleens van dichtbij meemaken. De Laat: “Top dat het niet in de Randstad is! Kunnen wij ook eens komen.”

Vlak voor hun neus vertelt prinses Amalia voor de camera’s dat ze in Spanje, waar ze een jaar woonde en studeerde ‘meer vrijheid heeft gevonden’ dan in Nederland mogelijk was. Het was de eerste keer dat ze reageert op het nieuws dat ze vanwege bedreigingen een jaar lang in het Zuid-Europese land heeft gewoond.

Studenten in Emmen ‘levelen’ met Amalia. ‘Ze is ook gewoon een meid die zichzelf wil zijn’
Beeld ANP

Hoewel ze een ‘fantastische tijd heeft gehad’, is ze blij om weer terug te zijn. Koningin Máxima zegt dat haar oudste dochter ‘het heel goed aankan’ omdat ze een ‘zelfstandig meisje is en heel slim.’ Ze gunde haar afgelopen jaar “de vrijheid en vleugels die je een kind moet geven om zichzelf te ontwikkelen.” Wel was het afscheid steeds emotioneel.

De Enschedese studenten zijn blij voor de prinses dat ze tóch wat vrijheid heeft gevonden, ondanks de beroerde reden die haar vertrek had. “Is hartstikke goed toch, als student een tijdje in het buitenland wonen”, zegt Pepijn van Os (21). “Dat doen heel veel studenten, je kan er heel veel van leren”, zegt Ruben Rietberg (ook 21).

“Heftig” noemt hij de situatie van Amalia. “Zij is ook gewoon een meid die zichzelf wil zijn.” Hoewel de studenten om zich heen wel merken dat het koningshuis niet zo hot is, vinden zij het wél belangrijk dat het instituut blijft bestaan en geloven ze zeker dat Amalia koningin wordt. De Laat: “Kijk maar rond, er zijn zoveel mensen gek op het koningshuis.”

Wuiven naar de republikeinen

Dat is te merken langs de dranghekken. Het groepje republikeinen dat ‘Stop miljonairs subsidie’ scandeert, wordt bijna overstemd door Emmenaren die koningsgezinde leuzen roepen. Koning Willem-Alexander zwaait vrolijk naar de demonstranten, koningin Máxima verliest tussen het geschreeuw door pardoes haar huidkleurige pump, waar ze haar voet glimlachend weer in wurmt.

De Oranjes krijgen van alles te zien: van zanger Jannes – geboren in een woonwagenkamp in Emmen – tot sjoelvereniging de Brikkenmikkers uit Klazienaveen, die er getuige van zijn dat de koning eigenlijk niet kan sjoelen. Hij constateert zelf ook dat zijn worpen ‘preciezer’ moeten.

Er worden, zoals ieder jaar, honderden selfies gemaakt en de koninklijke familie wordt overladen met cadeaus, waaronder zelfs een mozaïek van gezinshond Mambo. De cadeaus belanden dit jaar in drie elektrische bakfietsen, die door scouts worden bestuurd, om uiteindelijk te belanden in het Koninklijk Huisarchief – behalve dan de bederfelijke waren.

In een quiz laat Amalia weten ‘extreem veel’ feitjes over Emmen te hebben geleerd voorafgaand aan Koningsdag. De prinses, die zichzelf als perfectionistisch omschrijft, verliest de kennisquiz over Drenthe echter van haar moeder Máxima, die wél raadde dat de grootste steen van Hunebed D27 zo’n 20.000 kilo weegt.

‘Ik gun Amalia ook de kroeg’

Op de route raken de drie prinsessen in gesprek met Manon Kiers (23), ze is lid van NVCP, de enige studentenvereniging in Nederland waarin mbo’ers en hbo’ers zijn verenigd, wat ze zelf ‘supermooi’ vindt. De blonde student event management heeft wel wat weg van Amalia, met wie ze zich ook identificeert.

“We hebben gewoon gekletst over studentendingen”, zegt Kiers. “We konden echt met haar levelen.” Ze kreeg de indruk dat de prinsesjes allemaal wel van een feestje houden. “Maar voor Amalia zat dat er niet altijd in, denk ik. Ik gun haar ook dat ze van kroeg naar kroeg kan gaan, net als wij.”

Kiers is opgegroeid met het tv-programma Blauw Bloed. Toen ze hoorde dat de koning naar Emmen zou komen, dacht ze: daar moeten wij ons als studentenvereniging tussen wurmen. “En hier staan we. Wij vertegenwoordigen de 6000 studenten die Emmen telt. Je denkt misschien van niet, maar óók Emmen is een studentenstad.”

Ook prins Constantijn was aanwezig in Emmen.Beeld ANP

De peilingen kloppen niet

“Gemoedelijk, relaxed”, vinden de Oranjes de sfeer in Emmen volgens burgemeester Eric van Oosterhout. Op het hoofdpodium krijgt koning Willem-Alexander het laatste woord. Hij zegt dat hij Emmen in zijn hart heeft gesloten. “Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt.”

“Die lijstjes en peilingen, die kloppen gewoon niet”, zegt hij, doelend op het beeld dat Emmen de minst aantrekkelijke stad van Nederland is. Het publiek joelt. Ook de koning heeft z’n huiswerk gedaan en haalt een Drentse uitdrukking van stal: “Als iets heel fantastisch is, zegt men hier: ’t Kon minder. Nou, het kon véél minder.”

Lees ook:

Het jaar van de Oranjes: van Máxima-soap tot Spanje-vlucht

Zaterdag wuiven de Oranjes het Nederlandse volk toe in Emmen. Wat voor jaar heeft het koninklijke kerngezin achter de rug? Van viral grapjes tot broccoli met rijst: lees het in deze royal roundup.