Test: KGM Torres EVX - met goede banden heeft hij potentie

Van voorheen SsangYong

KGM Torres EVX

Met de KGM Torres EVX betreedt het voormalige SsangYong een drukbevochten segment van elektrische auto's in de klasse rond de €40.000. Wanneer de schoonheidsfoutjes zijn weggepoetst, lijken er kansen te liggen voor de stoere ‘nieuwkomer’

KGM, dat is toch de nieuwe naam van SsangYong?

KGM is de nieuwe naam van SsangYong, het ‘Powered by Mercedes’ merk dat bijna failliet was verklaard, maar werd gered door KG - een van de grootste staalfabrikanten ter wereld. Zo'n reddingsactie is eerder uitgevoerd door een staalgigant toen Jaguar Land Rover uit het moeras werd getrokken door de Indiase firma Tata. Met succes, want onder de vlag van Tata steeg de productie van Jaguar en Land Rover tot grote hoogte.

Een nieuw automerk, en daarvan zijn er al zo veel ...

De timing van de introductie van het nieuwe automerk KGM is op zijn zachtst gezegd ongunstig. Niet alleen moet het Koreaanse automerk opboksen tegen een kleine honderd Chinese automerken, ook wordt KGM er automatisch mee geassocieerd. Want hoewel de vormgeving best stoer is en niet zo generiek als bij de meeste Chinezen, lijkt de 1.900 kilo wegende KGM Torres op al zijn Chinese concurrenten, in de zin dat het een relatief betaalbare cross-over is tegen een redelijke prijs.

Wat betekent KG eigenlijk?

KG staat voor Korea Green en hoewel staalfabrikanten in de regel net zo groen zijn als smurfen geel, kunnen ze met deze nieuwe Torres toch een mooi staaltje milieubewustzijn laten zien. Want de Torres is hier uitsluitend als elektrisch model leverbaar. De 4,7 meter lange Koreaan zit met een prijs van tussen de €40.000 en €42.000 bovendien in een geliefd segment, al is de concurrentie daar heel groot met modellen als de Tesla Model Y en de Chinese BYD Seal U.

KGM Torres EVX

Waar zit het onderscheidende vermogen?

Wat de Torres EVX voor heeft op zijn concurrenten, is zijn solide uitstraling. Dat zit hem in kleine details, zoals het gewicht van de deur en het geluid waarmee je die dichtslaat, maar ook de gebruikte materialen en de afwerking. Maar de stoere buitenkant is schijn. Onder de bult op het achterportier zit geen reservewiel en in het terrein speelt de SUV niets klaar aangezien hij uitsluitend met voorwielaandrijving leverbaar is.

KGM Torres EVX

Hoe rijdt de Torres?

De wegligging van de voorwielaangedreven Torres is goed, met een relatief zachte vering en harde dempers - een beproefd recept waarmee Volkswagen ook al jarenlang succes heeft. De BYD Seal U is zachter en comfortabeler en de Tesla Model Y ‘bonkt’ meer op korte oneffenheden. De Torres zit er wat betreft zijn wegligging een beetje tussenin. Er zijn vier rijmodi: Comfort, Eco, Sport en Weather. De onderlinge verschillen zijn niet groot. Maar wanneer je houdt van sportief rijden moet je eerst langs de bandenboer, want de goedkope banden lijken nergens naar. Nog niet eerder hebben we zo snel gripverlies ervaren. Bij een steile helling in de stad moesten collega's zelfs andere auto's voorbij laten gaan omdat de voorwielen totaal geen grip hadden en ook in bochten moet je uitkijken dat je niet rechtdoor schiet. Dat was dan nog onder droge omstandigheden. Het voorspelt weinig goeds voor linksaf een kruising oprijden in de Nederlandse regen. Bij een latere kennismaking in Nederland zien we al verbetering overigens want er staat er een op Continental Premium Contact en een op Pirelli P Zero, maar bij hetzelfde event spotten we ook een EVX op Nexen-banden.

Een beter tractiecontrolesysteem lijkt in ieder geval geen overbodige luxe. Met een set goede banden van een A-merk is dit ongetwijfeld in belangrijke mate opgelost, maar opvallend is wel dat KGM voor dit rubbertype heeft gekozen. Het kan zijn dat de auto met deze keiharde eco-banden net een paar kilometer verder komt op een acculading, maar het is levensgevaarlijk. Gekmakend is het arsenaal aan piepjes, zoemtonen en andere waarschuwingssignalen waarmee de KG zijn inzittenden tot waanzin drijft. De geluiden op zich vergroten de veiligheid, maar doen dat zo vaak en luid, dat je in het menu gaat graven tot ze allemaal uit staan, waarmee je dus een tegenovergesteld effect bereikt.

KGM Torres EVX

Hoe zit het met de piepjes en bliepjes?

Eén keer naar rechts kijken of er geen auto aankomt en hij vindt dat je bent afgeleid. Dan begint een hels gepiep. Drie keer achter elkaar met je ogen knippen en een andere zoemtoon waarschuwt dat je niet in slaap mag vallen. En dan hebben we de permanente tonen voor snelheidsoverschrijdingen van één kilometer per uur en het alarm voor het overschrijden van niet-bestaande belijning nog niet eens behandeld. Dat moet anders, óf er dient een centrale knop te komen om alle systemen in één keer uit te zetten, want door de kakofonie aan waarschuwingsgeluiden reageer je gewoon niet meer, ook niet als er écht wat aan de hand is.

Wat zijn de elektrische specs?

De elektrische aandrijflijn van de KGM Torres EVX bestaat uit zogeheten LFP-blade batterijen van het Chinese BYD. Dat is niet alleen autofabrikant, maar tevens de grootste accufabrikant ter wereld. De capaciteit van de accu bedraagt 73,4 kWh. Snelladen kan met 145 kW, waardoor je de accu in zo'n veertig minuten oplaadt naar tachtig procent. De elektromotor levert 207 pk en heeft een trekkracht van 339 Newtonmeter. De KGM is niet snel met een acceleratie van 0-100 km/u in 8,8 seconden, maar je hebt ook nooit het gevoel dat je snelheid te kort komt. De topsnelheid is begrensd op 175 km/h, maar daar sprint hij vrij snel naar toe, zodat je ook in bijvoorbeeld Duitsland prima meekomt. De auto mag ook nog eens 1.500 kilogram trekken. De remmen zijn goed te doseren, de besturing is prettig en je zit mooi rechtop achter het stuur, waardoor je een goed overzicht hebt op het overige verkeer. Wel kan er achter de stoere , brede achterste deurstijl van de Torres zomaar een fietser verdwijnen op mini-rotondes, waardoor je juist in de stad extra alert moet zijn. Via peddels achter het stuur kun je de mate van regeneratie instellen. Hoewel de 1.900 kilo wegende SUV-carrosserie geen goede basis lijkt voor een grote actieradius, blijkt de Koreaan niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk relatief zuinig. De WLTP-actieradius is eveneens prima met een rijbereik van 462 kilometer. Een officiële prijs voor de KGM Torres EVX is nog niet genoemd, maar ga uit van een bedrag rond de € 41.000.

Specificaties KGM Torres EVX

Afmetingen (l x b x h) 4,72 x 1,89 x 1,72 m

Aandrijflijn Elektrisch, 73,4-kWh accu van BYD

Max. vermogen 152 kW/206 pk

Max. koppel 339 Nm

Topsnelheid 175 km/h

0-100 km/h 8,1 s

Verbruik gem. 18,7 kWh/100 km

Actieradius 462 km

Vanafprijs n.n.b.

PLUS & MIN

  • + stoer en karakteristiek uiterlijk
  • +Relatief betaalbaar
  • -Gekmakende piepjes en andere bemoeienissen
  • -Weinig grip met deze banden

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.