Politie beëindigt demonstratie XR op A10

Nieuws
De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. Na ruim drie kwartier greep de politie in en begon mensen van de snelweg te verwijderen. Er zaten op dat moment nog enkele tientallen mensen op de weg, een van hen had zijn handen in beton gegoten en op de weg vastgeplakt.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:57 aangepast 13:45
Afbeelding
beeld anp

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie "geweldig geslaagd".

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) had de blokkade verboden en een andere plek aangewezen waar de demonstratie wel mocht plaatsvinden, maar daar staat niemand. De demonstranten die door de politie worden verwijderd, zijn in een stadsbus gezet.

ING oneens

De laatste poging om de A10 te blokkeren op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

ING zegt het niet eens te zijn met de "onrealistische" eisen van XR. "Net als Extinction Rebellion zijn ook wij bezorgd over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Echter, we vinden de aanpak van Extinction Rebellion om met hun acties hun wil op te leggen onaanvaardbaar, vooral wanneer dit gepaard gaat met verstoring, het veroorzaken van schade of zelfs intimidatie van ING-medewerkers, onze klanten en de samenleving als geheel", meldt een woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koopjesketen Action groeit minder hard

Winkelketen Action heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen zien toenemen tot 3 miljard euro, bijna 21 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het bedrijf 42 nieuwe filialen opende.

Afbeelding

Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.

Afbeelding

AI-startup Musk rondt financiering deze week af, zeggen bronnen

Elon Musk krijgt deze week naar verwachting de financiering rond van zijn bedrijf X.AI, waarmee de topman wil gaan concurreren met het populaire ChatGPT.

Afbeelding

Aandacht voor Besi op rustig Damrak na grote order

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar Besi. De producent van assemblageapparatuur voor de chipsector heeft een grote bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant.

Afbeelding

Directeur schoonmaakbeurs: 'co-bot' wordt collega schoonmaker

Schoonmakers in Nederland hoeven de opkomst van robots in de schoonmaak niet als een bedreiging te zien. Maar de rol van schoonmakers gaat wel veranderen. Dat denkt Robert Stelling, directeur van vakbeurs Interclean, die volgende week plaatsvindt in de Amsterdamse RAI.

Afbeelding

Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte.