Direct naar artikelinhoud
Het wordt een hete zomer, voorspelen meteorologen. Zo hou je tuin of balkon koel
Column

Het wordt een hete zomer, voorspelen meteorologen. Zo hou je tuin of balkon koel

Liep ik vorige week nog in een T-shirtje door de tuin, nu klettert de regen tegen de ramen. April doet wat hij wil, maar toch denken meteorologen dat de zomer van 2024 een van de warmste kan worden in de al oplopende temperatuurreeks van de afgelopen jaren. Want klimaatverandering gaat niet zomaar weg, dus 30+ °C en plensbuien ook niet.

Nú is de tijd om je tuin en balkon klimaatbestendiger te maken. Dat scheelt deze zomer hittestress bij jou en je planten, wateroverlast, geld en gesleep met gieters en tuinslangen.

Tip één ligt voor de hand. Ga voor groen! Een verharde tuin wordt op een zomerdag 10 tot 15 graden warmer dan een begroeide tuin. In een groene tuin kan water ook makkelijker weg.

Investeer nu alvast in een regenton. Er zijn ook lichtgewicht regentonnen voor op je balkon.

Verwijder ‘waterslurpers’

Bedek de grond tussen je planten. Kale grond zorgt voor verdamping, dus uitdroging. ‘Mulchen’ heet dat: een laagje snoeiafval, gemaaid gras, houtsnippers of stro tussen je planten verdelen. Nog beter: zet meer planten neer, zodat ze tegen elkaar aan groeien. Bodembedekkers werken het snelst.

Haal notoire ‘waterslurpers’ uit je tuin. De bad guys zijn alle hortensia- en ligulariasoorten (tongkruid) en eenjarige perkplanten. Eén dagje droog en ze hangen al slap. Vervang ze door bijvoorbeeld mediterrane kruiden als hyssop, oregano, salie, tijm en rozemarijn; planten met grijzige, behaarde of viltige bladeren zoals alsemsoorten, ezels­oor en prikneus, kattenkruid, lavendel, oleander en gele toorts. De prachtige stekelplanten kaardebol en kogeldistel zijn ook droogtebestendig, net als planten met ‘zon’ in hun naam: zonnehoed, zonnebloem.

Plant een boom of struik, klein of groot, alles is goed. Eén boom koelt, gratis, even goed als tien airco’s. Spaanse aak, grove den, haagbeuk, breedbladige meelbes, vlinderstruik en zevenzonenboom kunnen tegen een stootje, net als brem, olijfwilg, en inheemse gamander.

Kies voor droogtekanjers

Maai minder: lang gras is beter bestand tegen droogte. Gras hoef je niet te sproeien. Of vervang je gras door bodembedekkers. Droogtekanjers zijn ezels­oor, koperknoopje, kruiptijm en loopkamille.

Koop een zeil dat je kunt ophangen voor extra schaduw. Of bouw een pergola en laat hem overgroeien met druif, hop, of wilde wingerd: die verliezen ’s winters hun blad zodat je in het voorjaar wel van de zon kunt genieten. Toscaanse jasmijn blijft wintergroen.

’Zonnezeilen’ koop je o.a. bij schaduwdoekkeuze.nl, zonz.nl/schaduwdoeken, op maat gemaakt, bij shadowz.nl. Balkonregentonnen o.a. bij voertonnen.nl.

Inheemse droogtebestendige bijen- en vlinderplanten zijn bijvoorbeeld beemdkroon, blauwe knoop, knoopkruid, slangenkruid, sint-janskruid, teunisbloem en zwarte toorts. 

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren.  Lees hier eerdere afleveringen terug.