Direct naar artikelinhoud
Protest

Politie beëindigt demonstratie Extinction Rebellion op de A10

Demonstranten van Extinction Rebellion verzamelen nabij de A10. De actiegroep wilde de snelweg blokkeren bij de Zuidas, ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor. Ze eisen dat de bank stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie.Beeld ANP

De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) . Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. Na ruim drie kwartier greep de politie in en begon mensen van de snelweg te verwijderen. Rond 14.00 was de snelweg weer open.

De demonstranten liepen zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam op. De politie probeerde de blokkade tevergeefs tegen te houden. Ongeveer honderd demonstranten liepen de snelweg op, sommigen van hen zijn uitgedost in oranje in verband met Koningsdag. Later kregen ze gezelschap van nog meer sympathisanten die vanaf een ander punt de weg opliepen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemde de blokkade op Koningsdag vooraf onverantwoordelijk en heeft de actie verboden. De gemeente laat zaterdagmiddag weten dat de politie zich voorbereidt om op te treden. De driehoek noemde het blokkeren van een snelweg waar 100 kilometer per uur wordt gereden gevaarlijk, zowel voor de demonstranten als voor verkeersdeelnemers.

De demonstranten hebben grote spandoeken meegenomen die ze over de volledige breedte van de snelweg uitrolden. Op een daarvan staat: ING, stop de fossiele financiering.

De laatste poging om de A10 te blokkeren op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

2024-04-27 12:12:16 AMSTERDAM - Demonstranten van Extinction Rebellion verzamelen nabij de A10. De actiegroep wilde de snelweg blokkeren bij de Zuidas, ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor. Ze eisen dat de bank stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. ANP EVERT ELZINGABeeld ANP