© Shutterstock

Mexico doet zogenaamde ‘conversietherapieën’ in de ban

Na een jarenlange campagne door activisten, heeft Mexico zogenaamde conversietherapieën verboden. Die ‘behandeling’ heeft als doel om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van iemand te veranderen. Ook in onder andere ons land is de therapie strafbaar. Afgelopen maand stemde de Kamer van Afgevaardigden, het Mexicaanse lagerhuis, al in met de wet, nu ook de Senaat.

lto
Bron: BELGA

Conversietherapieën zijn ondoeltreffende en soms zelfs ronduit gevaarlijke praktijken zoals psychotherapie, het toedienen van elektroshocks, afranseling of ‘corrigerende verkrachting’. Deze brutale praktijken komen voornamelijk voor in religieuze of sektarische milieus en worden veelal uitgevoerd door familieleden of pseudoprofessionals. Behalve dat ze schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van de slachtoffers, zijn ze ook stigmatiserend en discriminerend.

De Mexicaanse senaat stemde vrijdag in met een wetswijziging die twee tot zes jaar celstraf voorziet voor het uitvoeren van een dergelijke ‘therapie’. Daarnaast worden ook degenen die de conversiebehandelingen financieren gestraft. Wanneer het gaat om behandelingen gericht op minderjarigen, oudere personen of mensen met een beperking, liggen de straffen nog hoger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer