RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Miljardair

Dit is Rolly van Rappard, de grote man achter beursdebutant CVC Capital Partners

Rolly van Rappard, één van de oprichters van CVC, dat aandelen heeft in onder meer parfumerieketen Douglas. Beeld © Belga / ANP

De grootste beursgang in Amsterdam in jaren is die van investeerder CVC Capital Partners, dat aandelen heeft in onder meer parfumerieketen Douglas. Eén van de oprichters en aandeelhouders van CVC is de mysterieuze Rolly van Rappard, miljardair, ridder én groot donateur van het Rijksmuseum.

Veel foto's zijn er niet van hem, hij blijft het liefst uit de schijnwerpers. Maar Louis Rodolph Jules ridder van Rappard, ook wel bekend als Rolly van Rappard, is met de beursgang weer wat rijker geworden.

Hij was al niet arm. Quote becijferde zijn vermogen onlangs op 1,5 miljard euro, waarmee hij de nummer 35 was in de Quote 500-lijst van rijke Nederlanders.

L'Oréal-erfgename
Lees ook:
L'Oréal-erfgename eerste vrouw met meer dan 100 miljard dollar: dit is Françoise Bettencourt Meyers

De geslaagde beursgang van CVC bezorgt hem nog eens een paar honderd miljoen extra. Eerst werd de introductieprijs van 13 naar 14 euro verhoogd. Vervolgens schoot de koers op de eerste beursdag omhoog tot ruim 17 euro. Dat levert Van Rappard een papieren winst van 225 miljoen euro op. 

Snelle carrière

Aandelen dus in CVC Capital Partners, één van de grootste investeringsmaatschappijen in de wereld. Dat bedrijf werd in 1981 opgericht als onderdeel van de Amerikaanse Citibank.

Van Rappard begon daar in 1989 en hij maakte er snel carrière. Na vier jaar nam hij met vier anderen CVC over. Van Rappard was er directeur en nu is hij nog voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Jacht met bemanning

Over de bezittingen van Van Rappard is niet veel bekend. Volgens Quote heeft hij huizen in Londen en Aerdenhout. En volgens het Amerikaanse Forbes is hij voor de helft eigenaar van het jacht Blue II. Een schip met een waarde van 50 miljoen dollar (46 miljoen euro). Het interieur van de Blue II werd ontworpen door Hoek Design Naval Architects uit Edam.

Het schip is 56 meter lang, met 11 bemanningsleden en plek voor 12 gasten. De Blue II won in 2021 nog de Boat International 'World Superyacht Award'.

Adelijk geslacht

Van Rappard werd geboren op Curaçao. Hij studeerde rechten in Utrecht en behaalde zijn masters economie aan Columbia University in New York.

Hij komt uit het adelijk geslacht Van Rappard, dat afkomstig is uit Westfalen, in Duitsland. Eind 18e eeuw belandde de familie in Nederland. Pas later kreeg deze de adelijke titel ridder. Dat is de laagste titel in de adel.

Douglas-topman
Lees ook:
Douglas-topman Van der Laan casht 26 miljoen euro bij beursgang

De vader van Van Rappard was directeur van rederij KNSM. De grootvader van Van Rappard was slotvoogd van Slot Loevestein, zijn grootmoeder was Elisabeth barones van Hardenbroek van Lockhorst. Zij was hofdame van koningin Juliana.

Jip en Janneke

Van Rappard is getrouwd met Françoise Wanninkhof. Zij is betrokken bij Illustrated & Co, dat onlangs het bedrijf kocht dat de auteursrechten van Fiep Westendorp (bekend van onder meer de tekeningen van Jip en Janneke) exploiteert.

Waninkhof is verder onder meer 'governor' voor het Holland Festival. Zij is ook voorzitter van de Stichting Brook Foundation, die actief is op het gebied van natuur- en natuurbehoud, kinderen en cultuur.

Rijksmuseum

Van Rappard staat bekend als groot kunstliefhebber, weet Quote. Hij zou vorig jaar als anonieme gever 12,5 miljoen euro hebben geschonken aan het Rijksmuseum.

Ook zou Van Rappard bestuurder zijn van de Stichting DQ, die als doelstelling heeft de Stichting het Rijksmuseum Fonds te steunen. Hij en zijn vrouw zijn volgens Quote Patronen van het Rijksmuseum.

CVC: Douglas, Lipton en sport

CVC groeide onder Van Rappard uit tot grote internationale speler. CVC koopt bedrijven op, reorganiseert deze en verkoopt ze met winst. Voor overnames leent CVC vaak flink, waardoor er voor relatief weinig eigen geld nodig is.

Bekende Nederlandse bedrijven die CVC eerder kocht waren Halfords, KwikFit, supermarktketen C1000 en Joop van den Ende's Stage Entertainment. Nu is CVC vooral bekend door het belang in parfumerieketen Douglas, die onlangs ook naar de beurs ging. Daarnaast heeft CVC aandelen in theebedrijf Lipton en horlogemaker Breitling.

De investeerder heeft bovendien aandelen in bedrijven die de inkomsten uit televisierechten en sponsordeals voor de voetbalcompetities in Spanje en Frankrijk en de Women's Tennis Association beheren. Eerder was CVC eigenaar van het bedrijf achter de Formule 1 races.

In totaal heeft CVC 186 miljard euro onder beheer. Er waren al twee keer eerder plannen voor een beursgang, maar die werden ingetrokken. Maar drie keer is scheepsrecht.

Picnic, Douglas, Hema: waarom deze bedrijven zulke bijzondere eigenaren hebben

03:19