De basisversie van de Lexus LBX is de goedkoopste Lexus in jaren - Back to Basics

Geel boven!

Lexus LBX back to basics
Lexus LBX back to basicsLexus LBX back to basicsLexus LBX back to basicsLexus LBX back to basicsLexus LBX back to basicsLexus LBX back to basicsLexus LBXLexus LBX dashboardLexus LBXLexus LBX

Geel boven! Oké, dat klopt natuurlijk niet, maar met de basisversie van de Lexus LBX val je door de inbegrepen lakkleur Passionate Yellow natuurlijk wel lekker op. Ook op Koningsdag! Heeft de goedkoopste Lexus in jaren verder nog wat te bieden?

Lexus LBX 2WD - €35.995

De Lexus LBX is een zogenoemde B-segmenter en daarmee het kleinste model van Lexus ooit. Door inflatie en de stevige prijsstijgingen van de laatste jaren is het evengoed niet de goedkoopste Lexus ooit, want de CT en zelfs de IS waren ooit fors voordeliger. In recenter tijden is dit echter wel degelijk de goedkoopste Lexus, zeker sinds de CT vier jaar geleden van het toneel verdween. Voor nog geen 36 mille stap je in een auto van een heus premiummerk, die qua aandrijflijn bovendien niet onderdoet voor een veel duurdere LBX. Deze auto is immer altijd uitgerust met dezelfde hybridetechniek, die een 1,5-liter driecilinder, een traploze overbrenging en een elektromotor samenvoegt tot een geheel van 136 pk. De basis van deze techniek wordt geleend van de Toyota Yaris, maar in de Lexus is de motor soepeler en de elektromotor krachtiger. Standaard!

Tja, en dan die kleur. Wij kunnen er alleen maar positief over zijn, want we hebben - scoop! - sinds kort een LBX in deze kleur in de duurtestgarage staan. Dat is echter niet de basisversie, die simpelweg 'Lexus LBX' heet. Het '2WD' zorgt voor wat onderscheid met de vierwielaangedreven versie, maar de kaalste LBX is er stiekem louter als 2WD. Dit is samen met de Business Line de enige LBX zonder de aankleding die Lexus 'Atmospheres' noemt. De overige versies zijn voorzien van allerlei sportieve of juist luxueuze opsmuk, maar erg opvallend is dat doorgaans niet. De basis-LBX en de Business Line zijn wel de enige LBX-en die het met 17-inch wielen moeten stellen, de rest krijgt een maatje meer. De simpelste LBX heeft echter wel gewoon RVS-raamomlijsting en oogt daarmee toch niet 'kaal'. Ledverlichting lijkt ook standaard, maar toch rept Lexus pas bij duurdere versies over 'full led koplampen'. Dat doet vermoeden dat er toch nog wat gloeilampjes in de standaard-lichtunits zijn verwerkt, dus let (led?) daar goed op bij het bestellen.

Lexus LBX dashboard

Boven de (vrijwel) basis-LBX, onder een afgeladen Emotion-versie van 47 mille.

Lexus LBX dashboard

Bij het onderzoeken van de binnenkant hebben we een vrij uniek voordeel tijdens deze editie van Back to Basics. Bij de onthulling van de LBX in Milaan kon ondergetekende namelijk een redelijk kale LBX bekijken, terwijl we onlangs in Nederland op pad konden met een behoorlijk afgeladen Emotion met Advanced-pakket. Die auto kost dik 10.000 euro méér dan de basisversie. Leggen we het dashboard van deze Emotion naast die van de basis-LBX, dan valt allereerst op dat fotografie toch echt een vak is. Ook los daarvan zijn er echter de nodige verschillen te zien. De simpelste LBX heeft bijvoorbeeld een dashboard van eenvoudiger, hardere materialen, een eenvoudiger digitaal instrumentarium en andere knoppen op het stuur. Dat komt omdat het Advanced-pakket voorziet in speciale stuurwielknoppen die dankzij een wisselfunctie multifunctioneel zijn, maar die op de simpeler uitvoeringen dus niet te vinden zijn. Het 'oog' van de bestuurdersmonitor (op de stuurkolom) ontbreekt op de bovenste foto, net als de onder het scherm geplaatste knoppen voor de automatische inparkeerfunctie. De eenvoudigste LBX doet het zonder elektrisch verstelbare stoelen en zonder stuur- en stoelverwarming, dus die functies zien we niet terug in het infotainmentscherm. Naar navigatie zul je ook blijven zoeken. Anderzijds: dat 9,8-inch scherm zelf is gewoon standaard, net als Android Auto, Apple Carplay en automatische climatecontrol (1 zone). Een achteruitrijcamera zit er ook altijd op en Lexus doet bepaald niet kinderachtig als het gaat om rijhulpjes. Adaptieve cruisecontrol en een actieve rijstrookasssistent zijn bijvoorbeeld standaard.

Lexus LBX

Verschillen die je niet van de prijslijst leert: de raamknoppen van de simpelste LBX (boven) zijn minder fraai dan die van een duurder exemplaar.

Lexus LBX

Blind Spot Monitoring dan weer niet, want dat zit in het ‘Comfort& Safety-pack van €1.795. Wie het overweegt, komt op een menukaart terecht waarop maar liefst vijf verschillende optiepakketten staan. Voor de basis-LBX zijn er echter maar twee beschikbaar: het genoemde Comfort&Safety en een iets minder uitgebreid Comfort Pack dat natuurlijk ook voordeliger is. Voor net geen €1.200 krijg je dan een regensensor, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een lendensteun voor de bestuurdersstoel, stoelverwarming, extra usb-poorten en een draadloze telefoonlader die door zijn vorm en plaatsing vrij nutteloos is. Evengoed is het Comfort Pack een aanrader, want dit maakt het verschil tussen een zichtbaar kale auto en een eigenlijk best redelijk uitgevoerd exemplaar. De Business Line is met €37.245 slechts 60 euro duurder dan een basis-LBX met Comfort Pack, en vult diens uitrusting aan met parkeersensoren aan de voorzijde.

PRIVATE LEASE Lexus LBX

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum