Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Herdenkingsplaquette voor verzetsheld en oud-CPN-raadslid Bèr Kraft uit Maastricht

Bèr Kraft.© Vriendenkring Neuengamme

Maastricht -

De Maastrichtse verzetsheld Bèr Kraft, tevens oud-raadslid voor de CPN, krijgt een herdenkingsplaquette in het trappenhuis naar de raadszaal in Mosae Forum.

Annelies Hendrikx

Dat laat burgemeester Wim Hillenaar weten.

Bèr Kraft is in de Tweede Wereldoorlog, evenals zijn collega-raadslid Jo Lokerman (PvdA), actief geweest in het verzet en later vermoord door de nazi’s. Lokerman heeft al een plaquette in de trappenhal. Dat eerbetoon krijgt Kraft nu ook, mede op verzoek van een groep inwoners onder aanvoering van oud-GroenLinks-wethouder Gert-Jan Krabbendam. Beide verzetshelden hebben eveneens al een straatnaam in Maastricht.

Lees ook: Geraffineerd dubbelspel van Gonnie Zeguers-Boere werd Limburgse verzetsleider Jo Lokerman fataal

Lambert (Bèr) Kraft werd op 6 februari 1902 geboren in Maastricht. In 1938 trad hij officieel toe tot de CPN en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1939 werd hij als eerste en enige communistische afgevaardigde in de Maastrichtse gemeenteraad gekozen.

Vergast

Bèr Kraft was lid van verzetsgroep De Vonk. Het gelijknamige blad werd bij hem thuis gedrukt. Enkele dagen nadat Hitler de Sovjet-Unie de oorlog verklaarde, werd Kraft (voor de derde keer) gearresteerd, net als talloze andere communisten. Vanaf juni 1941 kwam hij in Duitse concentratiekampen terecht waaronder Neuengamme. Een jaar later werd Kraft in Bernburg vergast; hij was 40 jaar. Zijn stoffelijk overschot is in Bernburg gecremeerd, zo blijkt uit het door de Duitsers nauwkeurig bijgehouden ‘Totenbuch’.

Geraakt

Krabbendam toont zich verheugd dat het eerbetoon er komt. „In de eerste plaats natuurlijk voor de nabestaanden. Als CPN’er was Bèr Kraft lid van een van de voorlopers van GroenLinks, dus in zekere zin heb ik als wethouder mogen voortbouwen op zijn inspanningen. En ik ben erg geraakt door zijn verhaal. Een jonge man, met een gezin, die politiek actief werd omdat hij de situatie van zijn medemensen wilde verbeteren.” Dit eerbetoon doet recht aan wie hij was, vindt de oud-wethouder. „Als lid van de Maastrichtse gemeenteraad was hij ‘eine vaan us’. Ik weet dat dit eerbetoon voor de familie ook heel belangrijk is.”

De plaquette voor Bèr Kraft wordt in het najaar officieel onthuld, meldt Hillenaar.

Gerelateerde artikelen