Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Eerste divisie nog meer onder hoogspanning na gelijkspel van Roda JC bij Jong Ajax: ‘Is het ooit zo spannend geweest? Dat kan toch bijna niet’

Lucas Beerten in duel met Julian Rijkhoff van Jong Ajax.© Pro Shots -Sonny Lensen

Amsterdam -

Er werd vrijdag druk gerekend. Verschillende scenario’s waren uitgetekend, maar onder aan de streep is er aan de verhoudingen in de top van de eerste divisie na speelronde 36 niets veranderd. Enkel het einde is weer een stukje dichterbij gekomen. Roda kan door het gelijke spel tegen Jong Ajax (1-1) alleen volgende week al promoveren als FC Groningen een misstap begaat. „Dit punt kan aan het einde heilig zijn.”

Maikel Suilen

Uit het niets sprong op de tweede rij van de hoofdtribune op sportcomplex De Toekomst iemand op. De tweede helft was amper tien minuten onderweg. Hij scandeerde met luide stem aan iedereen die het horen wilde, maar niemand in het bijzonder: ‘Willem II staat voor!’

Een luid gejuich steeg op aan de rechterkant van de tribune waar de Roda-fans zich verzameld hadden. Ook elders veerde links en rechts iemand op. De Kerkraadse supporters waren, nu de spanning almaar oploopt, in groten getale naar Amsterdam gekomen om hun ploeg te steunen. Niemand wil ook maar iets missen van deze ontknoping.

Na de voorsprong voor Willem II ben ik aanvallender gaan wisselen. Als Willem II wint, maakt het niet zoveel uit als je verliest, dus gingen we vol voor de zege.

Bas Sibum

Scenario’s

Aan de rand van veld dook Roda-coach Bas Sibum op dat moment vlug de dug-out in. Ook hij had weet van de tussenstand een dikke honderd kilometer zuidelijker tussen de beide concurrenten Willem en FC Groningen. „Toen ben ik aanvallender gaan wisselen en heb ik een extra aanvaller erbij gezet. Als Willem II wint, maakt het niet zoveel uit als je verliest, dus gingen we vol voor de zege.”

Lees ook: Promotiestrijd blijft ongekend spannend: Roda verzuimt met gelijkspel tegen Jong Ajax te profiteren van remise concurrentie

Een nieuwe blik op de tussenstand enkele minuten later leerde hem dat Groningen alweer vlug op gelijke hoogte was gekomen. „Dan moet je zelf zorgen dat je minimaal een punt pakt. Soms moet je een beetje rekenen. Zo hadden we verschillende scenario’s klaarliggen, daar was aan de voorkant over nagedacht. Ik speel altijd m’n eigen wedstrijd, zeker, maar het duel in Tilburg speelde onmiskenbaar een rol.”

Roda-trainer Bas Sibum: Ik speel altijd m’n eigen wedstrijd, maar het duel in Tilburg speelt onmiskenbaar een rol.”.© Pro Shots -Henk Korzelius

Vermakelijke openingsfase

Desondanks bleef Roda in Amsterdam vol op de aanval spelen in de laatste twintig minuten, op jacht naar een tweede goal. Na een vermakelijke openingsfase waarin Vaclav Sejk de score opende na gepruts van Jong Ajax-doelman Charlie Setford en Silvano Vos de Amsterdamse beloften met een heerlijke poeier op gelijke hoogte bracht, waren de kansen spaarzaam.

Sibum koos voor de aanval als beste verdediging. „We gingen achterin één op één spelen, maar dat kan ook gerust met drie topverdedigers”, aldus Lucas Beerten. Hij verliet zelf de laatste linie en ging iets verder naar voren spelen. „Zoveel risico liepen we gevoelsmatig niet.”

Altijd als onze concurrenten punten laten liggen, doen wij dat ook. Al moeten we nu niet doen alsof promotie opeens onmogelijk is. We hebben nog steeds alles in eigen hand. Dit punt kan aan het einde heilig zijn.

Sami Ouaissa

Uiteindelijk werd er niet meer gescoord, evenals in Tilburg. „Ik hoorde het al direct na afloop, had het aan één van onze cameramannen gevraagd. Altijd als onze concurrenten punten laten liggen, doen wij dat ook”, verzuchtte Sami Ouaissa na afloop. „Al moeten we nu niet doen alsof promotie opeens onmogelijk is. We hebben nog steeds alles in eigen hand. Dit punt kan aan het einde heilig zijn.”

Lees ook: De speler met de mooiste snor van de eerste divisie is geliefd bij Roda: ‘Afscheren zou voelen alsof ik mijn kind weggeef’

Uitkomst

Er is eigenlijk niets veranderd aan de rangschikking, alleen is het einde een speelronde dichterbij gekomen, vatte Beerten de avond kort en bondig samen. „Heel eerlijk: het mag van mij heel snel 10 mei zijn. Gewoon, zodat we weten hoe het afloopt. Doordeweeks denk je daar weleens over na en voel je ook een beetje die spanning. Tijdens een wedstrijd niet. Eenmaal binnen de lijnen valt dat allemaal van je af. Maar het zou wel fijn zijn als we de uitkomst nu al kenden.”

Zijn coach kijkt juist uit naar de komende twee duels. Roda doet sowieso tot de laatste speeldag, als een kraker in de Euroborg wacht tegen Groningen, mee om de bovenste twee plekken. Veel mooier wordt het volgens hem niet. Ouaissa: „Is het ooit zo spannend geweest? Ik denk het haast niet. Dat kan toch ook bijna niet.”

Gerelateerde artikelen