Direct naar artikelinhoud
Deze maand in het verledenKoningsdag

Hoe koningin Beatrix in 1981 Koninginnedag moderniseerde

Prinses Beatrix.Beeld Nationaal Archief

Wat schreef Trouw deze maand in het verleden? Tot 1981 gingen Nederlanders naar de koninklijke familie toe tijdens de feestdag van de Oranjes. De toenmalige koningin Beatrix draaide het om: ze ging het land in.

Koninginnedag is ‘drastisch veranderd’, schreef Trouw op 30 april 1981. “Vroeger kwam de optocht naar de koningin - nu komt de koningin naar de optocht.” Voor het eerst zou de koninklijke familie op bezoek gaan bij gemeentes door het land heen, een traditie die nu haast niet meer weg te denken is. Het idee was simpel: het staatshoofd moest aanwezig zijn in de samenleving.

Anders dan nu bezocht Beatrix elk jaar twee gemeentes. In het eerste jaar waren het Zeeuwse Veere en het Brabantse Breda aan de beurt. “Het koninklijk gezin trekt er per helikopter, trein, auto en te voet op uit, vanmorgen in Veere, en vanmiddag in Breda, waar een uitgebreid programma moet worden afgewerkt.”

‘Een onvergetelijke dag’

Niet alle Nederlanders verheugden zich op de komst van de koningin en haar familie. “De politie in Breda hield in totaal 128 mensen aan die er op uit zouden zijn geweest de orde te verstoren.” Maar volgens de verslaggever van deze krant hadden de andere bezoekers ‘hier nauwelijks iets van gemerkt’.

Die andere bezoekers waren in grote getale komen opdagen: “Tienduizenden mensen waren in Breda op de been.” De koninklijke familie hield zich de hele dag bezig met herkenbare Koningsdagactiviteiten: ‘optredens van dansgroepen, bekijken van tekeningen van schooljeugd en prins Claus met zijn zoons maakte een ritje in botsautootjes.’

Voor koningin Beatrix was het experiment geslaagd. “Ik heb een onvergetelijke dag gehad”, zei het toenmalig staatshoofd. En de huidige koning Willem-Alexander maakte ook zijn eerste essentiële stappen voor de latere koningsdagen. De toenmalige prins was bij de kinderspelen ‘het meest bedreven in het balgooien.’ “Dat heb je als je veertien bent”, merkte een van de andere deelnemers op.

Lees ook:Emmen is blij dat de koning eindelijk zijn verjaardag in Drenthe komt vieren

Koningsdag wordt in 2024 in Emmen gevierd. Blijdschap in Drenthe, want na 21 jaar werd het wel weer eens tijd.

Toeschouwers tijdens Prinsjesdag hebben vertrouwen in de koning, maar niet in de politiek

De rit van de glazen koets tijdens Prinsjesdag wordt traditioneel door veel Oranjefans bijgewoond. Wat brengt deze bezoekers elk jaar naar Den Haag?